Industriarbetarnas tidning

Så jobbar SKF mot machokulturen

1 augusti, 2023

Skrivet av Minna Ströman

Arbetsmiljö Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning. Det var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

Foto: Daniel Larsson

Vladimir Jankovic

Ålder: 54 år.
Familj: Sambo, tre barn, tre barnbarn.
Yrkesroll: Förtroendevald IF Metall, jämställdhets- och mångfaldsansvarig på SKF
År som SO: 25.
På fritiden: Tränare i fotboll, innebandy, friidrott och futsal.

För 20 år sedan var kvinnor på arbetsplatsen en avvikelse på SKF
i Göteborg. När produktionschef Beatriz Elinoff var ny på jobbet var hon ensam kvinna i sin rullkanal. Hon minns männens blickar och hur de fixade till håret när de såg en kvinna komma in. Hon minns också hur kvinnor inte gavs samma utrymme på arbetsplatsen, och den grabbiga jargongen var bara att acceptera.

– Som tjej vill man komma in i gruppen och då är man ju tyst. Lyssnar och accepterar och känner av läget.

På den tiden låg porrtidningar utspridda på arbetsplatsen och skämten kunde handla om allt från religion till sexuell läggning. Skyddsombudet Vladimir Jankovic tror att det är den psykosociala arbetsmiljön som gör att kvinnor inte söker sig till industrijobb, snarare än att jobben är för fysiskt påfrestande.

– Förr i tiden var det väl mycket att det var tunga lyft, nu handlar det mer om att vi har en jargong på jobbet som gör att tjejer inte vill söka till industrin.

Vladimir berättar om hur han själv hade en slags persona på jobbet innan han blev förtroendevald i IF Metall.

– Jag ville inte ens att min son skulle komma in och se hur jag uppförde mig på jobbet. Gapig och rastlös, skulle dra de häftigaste skämten och vara lite värre än alla andra. Jag var ju inte sån hemma. Nu har jag gått tillbaka till personen jag egentligen är.

Ett viktigt verktyg för att åstadkomma förändring, har varit metoden ”Förändringens fyra rum”. Vid ingången till konferensrummet på SKF:s verkstadsklubb finns en inramad visuali­sering av rummen. Varje rum, eller ruta, representerar olika mentala och emotionella tillstånd som individer kan befinna sig i inför ett socialt sammanhang.

Vid ramens nedre kant finns ett tiotal små runda magneter med initialer, så att varje person kan markera vilken utgångspunkt de har innan ett möte börjar. Om de flesta befinner sig i ”inspiration-rummet” är det en bra dag för brainstorming och kreativitet, medan många magneter i ”förvirring-rutan” innebär att man behöver backa bandet och ha en lugnare dialog.

SKF använder de fyra rummen för att känna av stämningen inför möten. Foto: Minna Ströman.

Så fungerar de fyra rummen

Konceptet om Förändringens fyra rum myntades på 1970-talet av psykologen Claes Janssen.
Teorin beskriver hur människor konstant genomgår olika sorters förändringsprocesser vilket gör att de går in i ett socialt sammanhang med olika utgångspunkter. De fyra kategorierna, eller rummen, är:

Nöjdhet
Censur/förnekande
Förvirring och konflikt
Inspiration/förnyelse

Konceptet används i arbetslivet, skolor och liknande former av sociala system.

Förändringens fyra rum, eller Fyrarummaren, är ett koncept baserat på psykologen Claes Janssens forskning och teorier om hur människor upplever samma situationer från helt olika utgångspunkter, så kallade förändringsprocesser. Vladimir Jankovic är certifierad användare av metoden och har i dag utbildat över 200 anställda och fackmedlemmar om metoden.

– Vi är väldigt olika personer med olika behov och behöver ha förståelse för varandras olikheter. Det har inte varit lätt att få män till att prata om känslor i en industri, det är en utmaning, berättar han.

Vladimir stötte på en version av fyrarummaren för tre år sedan på en ledarskapsutbildning för IF Metalls klubbstyrelser. För honom var kunskap om den ”mjukare” delen av ledarskap – kommunikation och relationer – något som generellt saknades i fackliga sammanhang.

Mattias Bäckström har upplevt stora förändringar sedan han lärde sig den nya modellen. ”Jag använder den både på jobbet och hemma.” Foto: Daniel Larsson

– Vi fackliga är väldigt duktiga på hårda bitar. Fråga om vilken lag som helst och du kan den flytande, men hur vi kommunicerar och känner av är vi sämre på. Det var därför jag fastnade för det här mjukare.

En förtroendevald som har gått utbildningen är Mattias Bäckström. Han berättar om förändringarna han upplevt både på arbetsplatsen och i privatlivet sedan Fyrarummaren introducerades.

– Jag använder den både på jobbet och hemma. Jobbet är som natt och dag jämfört med när jag började här. Jag följde ju med i jargongen då. I dag lägger man mer band på sig och tänker väl till lite extra på hur man beter sig, vad man säger.

Beatriz Elinoff har gått från att vara ensam kvinnlig chef på sitt område till att vara en av tre. Hon har sett mycket positiva förändringar, inte minst kring hur mycket plats kvinnor vågar ta på jobbet.

– Man vågar säga ifrån på ett annat sätt nu än vad man kanske gjorde förr.

Produktionschef Beatriz Elinoff vill få in ännu fler kvinnor på arbetsplatsen för att motverka machokultur. Foto: Daniel Larsson

Läs också

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Hon och Vladimir är överens om att ett annat viktigt steg för att motverka machokulturen, förutom utbildning, är att få in fler kvinnor på arbetsplatsen.

– Män vill gärna visa sig tuffa och hävda sin kompetens innan de ens har den. Kvinnor har ett säkerhetstänk på ett annat sätt, säger Vladimir.

– Man kan göra förändring här som som tjej. Vi kvinnor har ett annat sätt att se på saker, och det tror jag behövs, säger Beatriz.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Här är flamsäkra bh:ar en självklarhet

Här är flamsäkra bh:ar en självklarhet

Sedan de kvinnliga skyddsombuden skapade ett eget nätverk är tonen en annan.

Skydds­ombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

”De är väldigt tacksamma och känner stödet”

”De är väldigt tacksamma och känner stödet”

I mars 2022 samlade anställda på SKF:s fabrik i Göteborg in mat, hygien­artiklar och sovsäckar för att skicka till syster­fabriken i Ukraina.
Vi ringde upp Kenneth Carlsson för att höra hur det har gått.

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Grön omställning – men arbetsmiljön då?

Innan jag själv reste till Northvolt Ett hösten 2021 hade jag bara hört glädjerop, med en vd som kommit att kallas för ’Den gröne Jesus’. Det jag såg skulle förändra allt, skriver reportern Johanna Edström.

”Facket måste ändra sig”

”Facket måste ändra sig”

Han var skyddsombud för Byggnads tills han petades på grund av sitt politiska engagemang för Sverigedemokraterna. Sedan dess har Magnus Persson, SD, arbetat för att bryta fackets makt över det lokala skyddsarbetet. Nu är han arbetsmarknadsutskottets ordförande.

”De har inte samma rättigheter”

”De har inte samma rättigheter”

Arbetsmiljöforskaren Maria Steinberg blev förskräckt när hon insåg att så många som ett av tre skyddsombud kan vara valda på fel sätt.

Facket varnar: fler falska skyddsombud

Facket varnar: fler falska skyddsombud

Ett av tre skyddsombud kan vara valt på fel sätt. De kallas falska skyddsombud och Transport har under året kämpat för att komma till rätta med problemet.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.