Industriarbetarnas tidning

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

18 september, 2023 - 08:31

Skrivet av

Byggprognoserna ser dystra ut långt in i 2024. Regeringens åtgärder för att stimulera bostadsbyggandet har hittills inte imponerat på GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Ett bostadsbyggande i fritt fall. Både svarta rubriker om varsel och den senaste statistiken från SCB visar samma bild – byggandet av bostäder har halverats i år jämfört med förra året.

Den senaste trähusbarometern från Trä- och möbelföretagen (TMF) bjuder inte heller på någon snar ljusning för just trähusbranschen. Antalet påbörjade småhus minskar med en tredjedel under nästa år och antalet lägenheter i flerbostadshus av trä nära på halveras det kommande året enligt prognosen.

Även varselsiffrorna bland fackförbundet GS medlemmar talar sitt tydliga språk. Bara i juni varslades 560 medlemmar. Hittills i år har över 2 000 varslats.

Jag vet inte vad det finns för efterfrågan hos allmänheten för att återigen renovera sina kök. De flesta har gjort det redan.

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är besviken över regeringens förslag till åtgärder.

På grund av byggkrisen bjöd infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (Kd) i mitten av juni in 29 olika organisationer och aktörer för att diskutera situationen och lösningar. Tidigare i veckan presenterade ministern några förslag till åtgärder. Bland annat tillfälligt höjt tak för rot och rut och pengar till kommuner som möjliggör omvandling av lokaler till bostäder, samt för att frigöra mark till bebyggelse av småhus.

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS.

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö var inte imponerad.

– Åtgärderna är inte dåliga, men det kommer inte på något sätt få igång nyproduktionen av bostäder mer än på yttersta, yttersta marginalen. Det här är långt ifrån tillräckligt, och det trodde jag faktiskt att regeringen hade tagit in med tanke på de samtal som vi har haft.

Men åtgärderna är inte dåliga i sig?

– Stimulansen till kommunerna att släppa på markrättigheter tror jag har en oerhört marginell betydelse. Högre rotavdrag kanske kan göra att några av våra företag kan hacka sig fram på att få en del ordrar som man inte hade fått annars. Men jag vet inte vad det finns för efterfrågan hos allmänheten för att återigen renovera sina kök. De flesta har gjort det redan.

Han hoppas att fler åtgärder ska presenteras, kanske i samband med att höstbudgeten läggs fram.

Vad skulle du helst vilja se?

– Vi har tidigare föreslagit ett återinfört investeringsstöd. Och vår favorit som vi har tjatat om är att kunna införa någon form av startlån för unga så att de kan ta sig in på bostadsmarknaden.

David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen. Foto: Juliana Fälldin

Mer positiv låter Trä- och möbelföretagens vd David Johnsson. TMF har länge önskat åtgärder för ett ökat småhusbyggande.

– Får man i gång byggandet över huvud taget så får man igång flyttkedjor. Jag tror att det är bra för bostadsbyggandet generellt.

Men även David Johnsson väntar sig fler åtgärder från regeringen.

– Vi skulle gärna se ett rotavdrag för nybyggnation. Och att man tar bort det som vi kallar för köpskatter, alltså inskrivningsavgifter och pantavgifter som på ett snitthus ligger på 150 000 till 200 000 kronor.

Andra strukturreformer, som till exempel enklare byggregler, vore lämpliga att införa nu, menar David Johnsson, så att det går att öka byggandet snabbt när det väl vänder.

Vi är väldigt oroade att det blir en generation som försvinner från våra branscher.

David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen.

Ett annat problem är att den personal som har varslats från husföretagen kommer vara svår att få tillbaka. Resten av arbetsmarknaden har varit rätt stark och de som har sagts upp har i många fall gått direkt till nya jobb i andra branscher.

– Vi är väldigt oroade att det blir en generation som försvinner från våra branscher. Vi är beredda att göra vad vi kan tillsammans med GS för att hjälpa bolagen att inte behöva säga upp, säger David Johnsson.

– Vi har fortfarande väldigt stora varsel och bedömningen är att det kommer att fortsätta, definitivt året ut och sannolikt under halva 2024.

Under coronapandemin kunde företag få statligt stöd för att införa korttidsarbete, just för att undvika uppsägningar. Huruvida den lagen går att tillämpa i sin nuvarande form i det här fallet är tveksamt tror David Johnsson, men frågan diskuteras mellan GS och TMF.

Även om bilden fortfarande är väldigt dyster både bland småhustillverkarna och deras underleverantörer så är framtiden i det längre perspektivet väldigt ljus för branschen, säger David Johnsson.

– Men nu gäller det att övervintra, framför allt tills att inflation och räntor går ner, för det är de som är de stora bovarna i sammanhanget.

Läs också

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.

Läs också

Gröna omställningen i norr lyfte hustillverkaren Lindbäcks

Lindbäcks trähusfabrik i Piteå har fått in nya ordrar på 1,5 miljard kronor i år.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. Svenska fönster tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare. 

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.

Ministern samlade till krismöte om byggandet

Ministern samlade till krismöte om byggandet

Bostadsbyggandet är i en allvarlig kris som kräver politiska åtgärder. Det var budskapet under rundabordsmötet som bostadsminister Andreas Carlson (Kd) bjudit in till. GS ordförande Per-Olof Sjöö vill se politiska åtgärder.

Mörk tid väntar trähusföretagen

Mörk tid väntar trähusföretagen

Inbromsningen i trähusbranschen fortsätter. Efter en tuff höst lades flera stora varsel i januari. Nu flaggar arbetsgivarna för ännu bistrare tider det kommande året.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

GS: Politiken skapar byggkrisen

GS: Politiken skapar byggkrisen

Efter storvarslet på Hjältevadshus vill GS-facket sätta press på den nya bostadsministern. ”Politiska beslut lägger en våt filt över branschen”, enligt GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Gröna omställningen i norr lyfte hustillverkaren Lindbäcks

Gröna omställningen i norr lyfte hustillverkaren Lindbäcks

Lindbäcks trähusfabrik i Piteå har fått in nya ordrar på 1,5 miljard kronor i år.