Industriarbetarnas tidning

Kai fixade ledigt åt kollegorna för att sanera tjockolja: ”Det som har hänt är en katastrof”

Publicerad 2023-11-02, 07:06

Pappersarbetare på Nymölla bruk erbjuds en dags ledigt om de deltar i det stora oljesaneringsarbetet efter passagerarfärjan Marco Polo som pågår längs med Blekingekusten just nu. Bakom idén står operatören Kai Kemppainen.

Karta: Lotta Holmström.

Till vardags tillverkar 58-årige Kai Kemppainen A3- och A4-papper på Sylvamo Nymölla, ett bruk som inte ligger långt ifrån den plats där passagerarfärjan Marco Polo stötte på grund förra veckan. Sedan dess har stora mängder tjockolja läckt ut.

Nu erbjuds de anställda på bruket att använda en arbetsdag till att delta i saneringsarbetet. Det välkomnar Kai Kemppainen. Det är nämligen hans idé från början.

– Ja, det var jag som drog igång den här cirkusen. Jag frågade nämligen om jag inte kunde vara ledig för detta, för det som har hänt är ju verkligen en katastrof. Avdelningschefen tyckte att det lät jättebra och sedan lyfte han det för ledningsgruppen, och på den vägen är det!

Lediga dagar för behjärtansvärda insatser har bruket tillämpat förut, berättar Kai Kemppainen. När bruket ägdes och drevs av den förre ägaren Stora Enso.

– Ja, vi hade motsvarande dagar på Stora Ensos tid. Att på olika sätt få vara med och hjälpa till i samhället, till exempel rensa stränder en dag. Och nu verkar det alltså som Sylvamo har anammat det här.

Kai Kemppainen är aktiv i Röda korset och tillbringar just nu nästan all sin lediga tid åt att vara standby på hamnkontoret i Hörvik.

– Det är där vi har vår bas. Och min roll är alltså inte att kratta olja, utan att ge förstahjälpen om någon skulle skada sig. Vi är ett litet gäng rödakorsare där under dagens alla ljusa timmar.

Vilka skador kan det röra sig om?

– Allt möjligt. Att man kanske råkat vricka en fot, att man halkar och slår sig på en sten, att man bryter en hand, och liknande.

Har någon tvingats åka vidare till sjukhus?

– Det har det. Du vet, andas man in tjockolja kan ju kroppen reagera på fel sätt. Och hittills lär det vara fyra fem personer som har fått någon form av andningsbesvär. Eller allergiska besvär. De fick åka till akutmottagningen i Karlshamn. Men mer än så vet jag inte.

Har du någon sjukvårdsutbildning?

– Nej, jag är varken sjuksköterska eller läkare i grunden. Men alla rödakorsare går en grundutbildning genom Röda korset.

Hjärt- och lungräddning med mera?

– Ja, HLR, omhändertagande, sårskador och ja – förstahjälpen vid akuta situationer helt enkelt.

Det var den 22 oktober som passagerarfärjan Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten. Det skadade fartyget har flera hål i skrovet, tar in vatten och stora mängder tjockolja har alltså läckt ut och flutit i land. Exakt hur mycket olja det rör sig om är ännu inte fastställt, uppger Kustbevakningen som hitintills sanerat cirka 50 kubikmeter. 

Kai Kemppainen är övertygad om att saneringsarbetet kommer att ta lång tid.

– Säkert fram till jul, säger han. Saneringsarbetarna håller till i eländig terräng och hinner inte få upp mer än kanske max tio kubikmeter olja per dag. Dessutom är det ett manuellt och väldigt tungt arbete.   

Bärgningen inleddes under onsdagsmorgonen. Under bärgningen upptäcktes ytterligare ett utsläpp, enligt Kustbevakningen. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Skräddarsydd för jobb på bruket

Skräddarsydd för jobb på bruket

Unga processoperatörer är hett eftertraktade i pappersindustrin. Ett specialutformat gymnasieprogram kortar internutbildningen – men att komma in i laget är fortfarande viktigast.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de…

När Jan försvann

När Jan försvann

Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade –…

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

”Tänk vad tillgången på energi och kompetens kan betyda”

Northvolt tänder ett ljus i mörkret när företaget tar över Kvarnsvedens pappersbruk, skriver Dagens Arbetes reporter Harald Gatu.

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har…

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp. ”Vi tror fortfarande att det finns andra som…

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Än lever hoppet om Kvarnsveden, åtminstone bland de anställda på golvet. ”Det är som att alla spottat sig i nävarna,” säger huvudskyddsombudet Janne Grundelius.

Här sköljs oron bort

Här sköljs oron bort

Rädslan för att bli uppsagd. Coronapandemin. Den grå vardagen. Alla tankar på sådant löses upp och försvinner så fort Roger Broman kliver ner i…

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.