Industriarbetarnas tidning

Göteborgsavdelning anklagas för korruption

14 december, 2000

Skrivet av

Anställningen av ny ombudsman i Metalls Göteborgsavdelning väcker kritik. Beslutet är odemokratiskt, dundrar Rodney Lowe, klubbordförande vid NCC Väst. Metall hävdar dock att allt gått rätt till.

Metalls avdelning i Göteborg är landets största med över 25 000 medlemmar. På avdelningsexpeditionen arbetar sju ombudsmän. De senaste månaderna har två av ombudsmännen gått i pension och ersatts med två yngre.

Formellt anställs en ny ombudsman av Metalls förbundsstyrelse efter samråd med avdelningsstyrelsen.

När Göteborgsavdelningen annonserade efter nya ombudsmän sökte man två. Men det blev tre som anställdes.

Lowe betonar att han inte har något emot den person som tilldelats den tredje ombudsmannatjänsten, Lennart Alverå, metallklubbens ordförande vid SKF.

– Han är mycket kompetent och kommer att passa bra som ombudsman i avdelningen. Det här är ingen personfråga.

– Men det är sättet som jag reagerar på. Så här får det inte gå till.

Rodney Lowe går nu ut i ett upprop till samtliga metallklubbar i Göteborgsavdelningen. Lowe, som själv inte sitter i avdelningsstyrelsen, protesterar mot hur anställningen hanterats. Han anser att förfarandet tyder på ”korruption och nepotism” inom avdelningen.

Är inte det väl hårda ord?– Nej, inte alls. Det här är ett beslut som inte förankrats och där man sätter sig över den demokratiska processen. Ett uttryck för vänskapskorruption inom avdelningen.- Jag kommer att få mycket skit för det här. Här härskar en speciell Göteborgsanda som gör folk rädda att yttra sig. Den som yttrar en avvikande mening beskylls för att vara kommunist. På den nivån vill jag absolut inte ha diskussionen. Jag är själv socialdemokrat och jag tycker det är livsviktigt att facket ska vara en öppen och demokratisk organisation.

Enligt Lowes beskrivning blev avdelningsstyrelsen den 23 augusti överrumplad. Ombudsmannafrågan fanns visserligen med på dagordningen. Men namnet hade inte diskuterats tidigare i avdelningsstyrelsen. Rekryteringen hade förberetts av beredningen, avdelningsstyrelsens arbetsutskott.

Avdelningsstyrelsen beslutade vid sammanträdet att rekommendera Metalls förbundsstyresle att anställa Lennart Alverå som ny ombudsman i Metalls avdelning 41.

I avdelningsstyrelsen sitter Arne Löfving, klubbordförande vid Ericsson i Mölndal. Han betonar att det här är en intern fråga för avdelningsstyrelsen. Men han medger samtidigt att han haft synpunkter hur tillsättandet av ny ombudsman gått till.

– Jag har lyft frågor kring själva processen. Det stämmer att jag haft synpunkter, säger Löfving och berättar.- Vi var överens vilken profil vi skulle ha på de nya ombudsmannatjänster som vi skulle rekrytera till, hur arbetsfördelningen skulle ske inom avdelningen etc. Utifrån dessa diskussioner utvecklades en kravspecifikation.

– Jag förutsätter att den kravspecifikationen fanns med när kandidaterna intervjuades.

Att ett namn som tidigare inte diskuterats i avdelningsstyrelsen plötsligt lanseras till ett ombudsmannajobb är enligt Arne Löfving ovanligt.

Avdelningsstyrelsen fattade beslut samma dag som namnet lanserades, alltså den 23 augusti.

Var detta ett enhälligt beslut?

– Beslutet formulerades inte så, svarar Löfving.

Volvoklubbens Olle Ludvigsson tillhör både avdelningsstyrelsen i Göteborg och Metalls förbundsstyrelse som i slutändan godkänner anställningar av ombudsmän. Att man kan anställa utan att annonsera är inget konstigt, säger han.

– När vi anställt ombudsmän i Göteborg tidigare har vi gjort på olika sätt. Ibland har vi anställt utan att annonsera, ibland har vi annonserat. Det har varit olika från gång till gång.

Avdelningen har med nyrekryteringarna inlett en föryngring av sin ombudsmannastab. Inom mindre än fyra år kommer samtliga ombudsmän som arbetat vid Göteborgsavdelningen under senare tid att ha gått i pension. De två som nyanställts är 31 och 39 år. Ludvigsson förklarar hur avdelningen resonerade när 48-årige Alverå anställdes.

– När så många av avdelningens ombudsmän går i pension innebär det att avdelningen töms på mångårig kompetens.

– Vi vill ha en spridning i ålder bland ombudsmännen för att bredda kompetensen och därmed i praktiken göra det lättare att anställa yngre ombudsmän. Vi behöver rätt åldersstruktur helt enkelt, med spridning i åldrarna.

– Det här resonemanget har vi delgivit avdelningens representantskap, men tyvärr var inte Rodney Lowe närvarande vid det tillfället.

I sitt upprop kräver Rodney Lowe att avdelningsstyrelsen ska utlysa nyval eftersom dess ordförande var Lennart Alverå.

– Stadgarna säger att vi måste ha nyval, påpekar Lowe. Den demokratiska processen får man inte sätta sig på.

Olle Ludvigsson har som avdelningens vice ordförande tillfälligt tagit över ordförandeklubban. Avdelningsstyrelsen har följt stadgarna, påpekar han. Inget formellt fel har gjorts. Nyval är inte aktuellt, en ny avdelningsstyrelse kommer ända att väljas snart.

– Stadgar kan man antingen följa till punkt och pricka eller också efter sunt förnuft.

– Vi har ett nomineringsmöte i januari och hade vi lagt in ett extra möte skulle det ha kommit alltför tätt inpå det ordinarie nomineringsmötet. Vi har kollat stadgarna att vi kunde göra så här.

– Att ha två nomineringsmöten så tätt inpå varandra och skicka kallelser till 300 personer ansåg vi onödigt.

Kaj Lehmus, personalchef på Metall är den som ytterst är ansvarig för anställningar av ombudsmän.

Gjorde ni något fel?

– Nej, det gjorde vi inte. Lennart Alverås namn har diskuterats under en treårsperiod, just för att vi visste att så många av avdelningens ombudsmän går i pension under några få år. Avdelningen behöver kompetens och erfarenhet. Det är viktigt i en så stor avdelning som Göteborg.Att tjänsten inte annonserades ut är inget märkligt, enligt Lehmus. Metall har inte, lika lite som andra arbetsgivare, någon skyldighet att annonsera.- När vi annonserar ska det vara en öppen annonsering. Har vi kandidater vi gärna vill ha så ska vi inte göra en skenannonsering.Rekryteringen i Göteborg sköttes helt enligt Metalls stadgar, fortsätter Lehmus och hänvisar till paragraf 19, moment 12: ”Efter samråd med avdelningsstyrelsen utser förbundsstyrelsen funktionär”.- Min rekommendation till en avdelning är den här: är man i styrelsen överens om förfarandet kan man låta avdelningens arbetsutskott sköta rekryteringen. Är man däremot oeniga är det bättre att låta hela avdelningsstyrelsen sköta rekryteringen.

I Göteborg sköttes rekryteringarna av avdelningens arbetsutskott, beredningen.

Att föryngra ombudsmannakåren är aktuellt inte bara i Göteborg utan i hela Metall som står inför en stor generationsväxling. Av förbundets 200 centralt och lokalt placerade funktionärer kommer drygt 60 att gå i pension under den närmaste femårsperioden.

– Det blir en svår omställning och den har redan börjat, säger Kaj Lehmus.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.