Industriarbetarnas tidning

Berättelsen om Laisvall-gruvan

9 maj, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Historien om gruvan i Laisvall är för många okänd. Det ska en nyutkommen bok ändra på. I den berättas om sextio år av facklig gemenskap på en arbetsplats som försörjde en hel by i 60 år. Men också om en gruva som gjorde många svårt sjuka.

I gruvan, som låg 40 kilometer från Arjeplog, inleddes brytning av bly under andra världskriget. I den öde lappmarken, växte så småningom samhället Laisvall upp ovan jord. Som mest arbetade 300-350 personer i gruvan, och i byn bodde ungefär dubbelt så många.

I boken går att läsa att Boliden Gruvaktiebolag till en början styrde både gruva och samhälle med järnhand. Samhället påminde om en bruksort från 1900-talets början.

I boken Sextio år av facklig verksamhet i Laisvallberättas om den starka fackliga verksamhet som växte fram parallellt med företagets hårda styre. Redan 1941 bildades Gruv avdelning 100, som sedan gick upp i Metalls avdelning 610.

Till en början drabbades många gruvarbetare av silikos, även kallat stendammslunga, som orsakas av damm. Denna lungsjukdom var obotlig och kunde i vissa fall ha dödlig utgång.

– Sjukdomen kunde få unga män att förtvina så att de efter några år såg ut som gamla gubbar, berättar Kjersti Bosdotter, på IF Metall, som varit med och jobbat med boken.

Hon tycker det är upprörande att inget har berättats om Laisvall. Det var ju faktiskt folk som fick sätta livet til

Gruvan stängdes 2001. Några år innan stod det klart att det inte fanns mer att bryta.

Initiativet till boken kom från Maria Söderberg, en infödd Laisvallsbo som länge dokumenterat nedläggningen av arbetet i gruvan.

I boken berättar hon tillsammans med bland annat före detta anställde historien om Laisvall. I hopp om att epoken inte ska glömmas.

Projektet har bekostats med hjälp av Statens Kulturråd och IF Metall. Den kommer till en början ut i 500 exemplar.

Du kanske också vill läsa…

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Vi ska vara med och rädda världen

Vi ska vara med och rädda världen

Industrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Största skillnaden är ljudnivån”

”Största skillnaden är ljudnivån”

Gruvbolaget Boliden satsar på eldrift i Aitik. Med fyra truckar som går på el från vattenkraft sparar bolaget 800 000 liter diesel per år.

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

Klimatomställningen kommer att lyfta gruvindustrin. Det nya resurssnåla samhället kräver mer metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Anders Stendalen är död

Gruvindustriarbetareförbundets siste förbundsordförande Anders Stendalen har avlidit i en ålder av 81 år. Han var under många år mycket engagerad i internationellt fackligt solidaritetsarbete, inte minst under apartheid i Sydafrika.

Gruvtolvans ordförande avgår efter krogbråk

Ordföranden för Gruvtolvan i Kiruna, Ove Stålnacke, har lämnat alla sina fackliga uppdrag. Orsaken är ett bråk på krogen förra lördagen.

Sören prisad för jobb mot gruvbränder

Sören prisad för jobb mot gruvbränder

Sören Eriksson, huvudskyddsombud i Bolidens gruva i Kristineberg, får branschorganisationen Swemins arbetsmiljöpris för sitt mångåriga jobb mot bränder i gruvor. Han delar priset med brandskyddssamordnaren Johan Holmberg Garpenbergsgruvan.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Sprickan i Malmfälten

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.