Industriarbetarnas tidning

Hopp om samarbete på Trioplast

23 februari, 2009

Skrivet av

Ingen lokal överenskommelse om villkoren vid utlandsjobb. Därför stämde IF Metall Trioplast för fjärde gången. Nu har en uppgörelse träffats och rättegången ställs in.

– Stämningen är tillbakadragen. Man har träffat en lokal uppgörelse för vilka regler som ska gälla för utlandsjobb, säger Kenneth Strandh, ombudsman på IF Metall.

– Nu vet alla vad som gäller och det är bra. De berörda medlemmarna fick dessutom en liten ersättning.

Kollektivavtalet säger att en överenskommelse om de villkor som ska gälla under utlandsjobb ska träffas mellan fack och företag i förväg. Det hade IF Metallklubben och företaget i Smålandsstenar inte gjort.

Enligt facket hade en anställd som sändes att testa utrustning i Wien i Österrike jobbat 98 timmars övertid på två veckor. Tre andra anställda fick i sin tur ingen restidsersättning vid beordrat utlandsjobb.

– Vi var en grupp som åkte och alla hade samma villkor, vi bodde på samma hotell och åt samma mat, säger vd:n Mats Larsson.

– Ingen utsattes för dålig behandling så det här har känts lite som en storm i ett vattenglas. Det viktiga är att vi nu har ett nedskrivet regelverk där alla behandlas på ett likvärdigt sätt, vilket alla gjorde redan tidigare.

Klimatet mellan fack och företag har inte varit det bästa de senaste åren. Stämningen var en i raden av många sedan december 2005. Kenneth Strandh på IF Metall tror på bättre samarbete i framtiden.

– Nu har man kommit dithän att man kan hantera de problem som uppstår. Det har varit en lång och slitsam process, men nu har man hittat en god samtalston.

Vd Mats Larsson håller med.

– Jag tycker att klimatet har blivit mycket, mycket bättre. Samtidigt står vi liksom resten av industrin inte inför goda tider. Men några nya stämningar har inte dykt upp och vi kan lösa de problem som uppstår lokalt.

Läs också reportaget om Trioplast: Företaget med klippkort hos AD i Dagens Arbete nr 6/2008.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.