Industriarbetarnas tidning

Lång väntan på sjukpenning vid utlandsjobb

19 april, 2013

UtlandsjobbJobb i Norge kan bli mer komplicerat än man tror. När svetsaren Patrick Larsson blev sjuk började ett ändlöst trassel med blanketter och oklara besked. Först efter sex månader fick han sin ersättning.

Ta reda på vad som gäller – innan något händer

• Ta reda på hur du ska göra och vilken ersättning du får innan du blir sjuk eller arbetslös.
• Kolla upp vilka försäkringar du har om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka.
•  Finns det kollektivavtal med försäkringar i det norska företaget? Hur är det med dina svenska försäkringar (genom facket till exempel)?
•  Om du får problem med ersättningar: Ge inte upp. Fortsätt ringa och mejla, utgå ifrån att du får din ersättning, förr eller senare.
• Försök, om möjligt, att samla ihop till ett sparkapital. Det är bra som buffert, om pengarna dröjer.
• Var med i facket. Det kan hjälpa dig med råd och stöd.

Detta  gäller för sjukförsäkringen

•  Din norska arbetsgivare ska betala sjuklön till dig till och med den 16:e sjukdagen. Efter det får du ersättning från norska Försäkringskassan NAV (som också administrerar a-kassan).

•  Sjukpenningen är 100 procent av 
inkomsten (med ett tak på 480 000 norska kronor i årsinkomst) under 
det första året. Det är ingen karensdag.
• På Grensetjänstens hemsida www.gtm.no finns en lathund med tips och blanketter som måste fyllas i för att du ska få sjukpenning i Norge. Tel nr: 0571-239 03. Du kan också gå in på NAV:s hemsida: www.nav.no.

Detta gäller för a-kassan

• I Norge är du automatiskt arbetslöshetsförsäkrad genom skatten. A-kassan har alltså ingen koppling till facket. Om du gränspendlar och blir uppsagd från ditt arbete i Norge ska du föra över din norska a-kassa till Sverige. Detta gör du genom blanketten E-301 (i Norge) eller U1 (i Sverige).
• Läs mer om villkoren under Inntektssikring på www.nav.no.

Patrick Larsson jobbar sedan 16 år tillbaka inom den norska oljeindustrin. Våren 2012 fick Patrick ett puls-åderbråck i hjärnan. Han blev opererad direkt och sjukskriven. Inte förrän i oktober, efter en andra operation, fick han ersättning för de första veckornas sjukskrivning. Sen fick han vänta till januari 2013 innan resten kom.

–Det här är helt otroligt, säger hans sambo Marina Henrysson som också långtidspendlar till arbetet i Norge. Det är hon som hjälpt Patrick med att försöka få svar på frågan varför ingen sjukpenning kom.

– Jag vet inte hur många arga samtal jag ringt, säger hon. Vi har till och med skrivit ett brev till högsta chefen för norska Försäkringskassan, NAV.

Det är NAV som ska betala ut sjukpenning eftersom Patrick betalar skatt i Norge. Det som trasslade till det hela var bland annat att NAV väntade på en blankett som Patricks läkare skulle fylla i. Men läkaren är svensk och hade ingen aning om vad som gällde. När han till slut fick blanketten var den på norska, utan översättning.

– Det var så mycket som vi inte visste, säger Marina. Trots att Patrick jobbat så länge i Norge. Men han har aldrig varit sjuk tidigare, på det här sättet.

När Dagens Arbete talar med henne har familjen hamnat i ett nytt trassel. I november blev Marina permitterad från det norska företaget som hon är anställd i. Senare fick hon komma tillbaka till jobbet men utbetalningarna för den tid hon gick hemma dröjer. I Norge har man rätt till permitteringslön i tio dagar, därefter är det a-kassa som gäller. Marina hade inte fått information om att hon måste ha ett svenskt skattekort för att få ut a-kassan. I början av mars fick hon besked om att hon skulle få ersättning, men första utbetalningen kommer inte förrän i slutet av månaden. Flera månader efter att hon blev permitterad.

När Dagens Arbete kontaktar NAV i Oslo svarar chefen för NAV Internasjonal i ett mejl att genomsnittstiden för handläggning av sjukpenningärenden är 6–7 veckor.

Hon vill inte kommentera enskilda ärenden, men beklagar att det tar lång tid i vissa fall. Skälet är oftast bristande dokumentation. Till exempel ofullständiga läkarintyg och avsaknad av skattekort. Hon hänvisar till hemsidorna www.nav.no/internasjonalt och www.skatteetaten.no.

Kjell Olsèn som jobbar på Grensetjänsten känner väl till de långa väntetiderna. Han berättar att de kan hjälpa med information på svenska och kontakter med norska och svenska myndigheter. Grensetjänsten är en officiell informationstjänst som finansieras av, bland andra, svenska och norska regeringen. På hemsidan finns också blanketter att skriva ut (se faktaruta).

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Anständiga utnyttjar inte krisen

Anständiga utnyttjar inte krisen

Det finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

Begreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

Tjänar du på de nya reglerna?

Tjänar du på de nya reglerna?

Är du snuvig och jobbar långa pass? Då är du en av vinnarna när karensdagen nu ersatts av ett karensavdrag. Det ska göra sjuklönen mer rättvis.

Friskare arbetsliv – var god dröj

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Nya karensregler kan gynna skift­arbetare

Nya karensregler kan gynna skift­arbetare

Skiftarbetare med långa arbetspass får en lättnad från årsskiftet när karensdagen i sjukförsäkringen slopas och ersätts av ett karensavdrag. Förlorare blir de som går hem innan arbetsdagen är slut.

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen ändrar reglerna för nollklassning

Regeringen inför ett rådrum på 25 dagar för att arbetslösa inte ska åka ur sjukförsäkringen. ”Det nuvarande systemet skapar helt orimliga konsekvenser”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

I dag kom domen som kan avgöra vem som får sjukpenning och inte. Ing-Britt Vikström fick rätt mot Försäkringskassan. ”Det är ofattbart nästan”, säger hon.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.