Industriarbetarnas tidning

Fackliga studier räddar jobb

8 maj, 2009

Skrivet av KJELL JOHANSSON

IF Metall i Hälsingland storsatsar på studier och räddar jobben för 30 anställda.

– En jättebra överenskommelse. Alla tjänar på den, säger Kjell Persson, ordförande i IF Metallklubben vid Hiab i Hudiksvall.

Krantillverkaren Hiab i Hudiksvall har gjort sig av med nästan hälften av de anställda. Senaste varslet omfattade 70 personer. Av dem går 40 hemma utan arbetsplikt.

Men en uppgörelse mellan facket och företaget gör att ett varsel av ytterligare 30 arbetarjobb återkallas. Skälet är att man blivit överens om studier för alla 190 en dag i veckan.

– Förbundet och avdelningen går ekonomiskt in och stöttar satsningen. Det är en variant av det ramavtal som förbundet tidigare slutit, säger klubbordförande Kjell Persson.

– Fast vi förlorar ekonomiskt inte så mycket på det här.

Kjell Persson säger att han är lättad över att inte behöva delta i en process där arbetskamraters kompetens och användbarhet måste nagelfaras. Så kan det bli i förhandlingar kring varsel om nedskärningar.

Studierna ska pågå till november om inte ordervolymen kräver att de arbetar för fullt.

– Vi blir ett superstarkt fack efter den här studiesatsningen. Och vi borde få lättare att rekrytera förtroendevalda, säger Kjell Persson.

Dessutom finns Hiab med i en omfattande ansökan till EU:s sociala fond, EFS, om kompetensutveckling av anställda.

EFS:s regionkontor Norra Mellansverige handlägger nu den ansökningen. Det är ett jätteprojekt som omfattar 2 300 personer i Dalarna, Värmland och Gävleborg. Inriktningen är kompetensutveckling som ska stärka anställda och företag. Hiab ingår där som en mindre del.

På EFS Norra Mellansverige uppger Karin Gelin att ansökningen har ett gediget upplägg och goda förutsättningar att få medel. Beslut kommer inom kort så att studieaktiviteterna kan dra i gång till första juni. Som det är tänkt. Om det nu blir ett positivt beslut.

Du kanske också vill läsa…

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

Byggkrisen slår mot betongföretagen: ”Alltid tragiskt att bli av med jobbet”

Betongföretagen står näst på tur när krisen i byggbranschen tvingar företag till uppsägningar.

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkvarsel på tvätterier

Strejkvarsel på tvätterier

IF Metall varslar om strejk på tvätteriavtalet för att få igenom kravet på utvecklingsgarantier.

Så fungerar krisavtalet

Lönesänkning eller inte? IF Metalls krisavtal väcker en mängd frågor. Dagens Arbete försöker reda ut begreppen. Innebär avtalet att min lön kan sänkas? • Nej. Men din arbetstid kan bli kortare och då sjunker också inkomsten. Vad är egentligen skillnaden? • Du får samma betalning för din arbetsinsats som tidigare. Priset på arbetet sänks inte. […]

Rekordutdelningar trots krisen

Företagen varslar och vinsterna rasar. Ändå fortsätter aktieutdelningarna. Tjugo industriföretag delar ut 68 miljarder kronor i år. Vissa till och med lånar för att kunna dela ut. Atlas Copco säger upp 900 i Sverige och sparar 2 miljarder. Samtidigt får koncernens aktieägare 3,6 miljarder i utdelning. Lika mycket som förra året, krisen till trots. Atlas […]

Krisavtalet räddade 12 000 jobb

IF Metalls krisavtal räddade upp emot 12 000 jobb. Och nästan 60 000 medlemmar har under året jobbat på företag som tecknat krisavtalet. – Vi gjorde en vettig bedömning, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. IF Metall har sammanställt en enkät som skickats ut till samtliga fackklubbar på avtalsområden som omfattas av krisavtalet. Drygt hälften […]

Saab Aeronautics varslar 115 anställda

Försvarskoncernen Saab varslar 115 metallare på Aeronautics i Linköping och Tannefors om uppsägning.– Storleken och att det kom så tätt inpå förra varslet överraskar, säger IF Metallklubbens ordförande Göran Gustafsson. Dagens besked kommer sig av fortsatt dålig lönsamhet. – Vi måste bli effektivare och spara ännu mera, säger en bekymrad Göran Gustafsson. Förra året varslades […]

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

Robotar i Västerås gynnar Sverige – men hur ska småföretagen hänga med? 

ABB ska låta robotar bygga robotar. Samtidigt väntar småföretagen på att staten ska hjälpa dem att automatisera mera.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.