Industriarbetarnas tidning

Volvovarsel dras tillbaka

29 maj, 2009

Skrivet av

Varslen för 600 anställda vid Volvo Powertrain i Köping och Skövde dras tillbaka. En stor majoritet av metallarbetarna säger ja till krisavtal i en omröstning.

I Köping sa 93 procent och i Skövde 86 procent ja till krisavtalet.

Valdeltagandet var mycket högt. 94 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen i Köping, 86 i Skövde.

– Skönt att vi fick ett så klart utslag även om vi helst av allt inte vill ha ett sånt här avtal, säger Lars Ask, IF Metalls ordförande på Volvo Powertrain i Skövde.– Nu får vi arbetsro ett tag framöver och bara det betyder mycket.

Avtalet innebär att företaget kan förkorta arbetstiden med 20 procent eller högst 4 dagar i månaden. Inkomstförlusten blir max 8 procent.

För den som tjänar 24 000 kronor i månaden blir det maximala löneavdraget 1 900 kronor före skatt.

I avtalskonstruktionen står löneavdraget i proportion till arbetstidsförkortningen. Väljer företaget exmpelvis att förkorta arbetstiden med två dagar i månaden sjunker inkomsten med fyra procent.

Avtalet gäller från 1 juni till och med sista mars nästa år. Årets lönerevision skjuts upp ett år och betalas ut samtidigt som krisavtalet löper ut.

Metallarbetarna kompenseras för den uppskjutna lönerevisionen. Alla får ytterligare tolv betalda lediga dagar i kompensation.

– Den kompensationen är vi rätt nöjda med, säger Lars Ask.Samtidigt blir det inga inbetalningar i år till Volvo Företagspension.

Om företaget varslar inom en sexmånadersperiod efter det att krisavtalet löpt ut ska den uppsagde inte riskera lägre a-kassa. Den uppsagde får då tillbaka de pengar han eller hon avstått och då gäller den lön man hade tolv månader innan sista arbetsdagen.

Du kanske också vill läsa…

Slopad bonus blev flextid

Slopad bonus blev flextid

På Volvo Powertrain i Skövde och Köping byttes bonusen mot flextid efter en omröstning bland medlemmarna. Det ger bättre skydd i dåliga tider, säger Lars Ask, klubbordförande i Skövde.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Vad är viktigast för dig i jul?

Vad är viktigast för dig i jul?

Julen knackar åter på dörren och vi hör oss för vad som pågår inför den.

Vad har du för förmåner?

Vad har du för förmåner?

Fritidshus, tjänstebil eller flexibel arbetstid? Lyx för vissa, vardag för andra. DA har ställt samman en unik lista över alla förmåner på storföretagen.

Tar Volvos nya rapport med ro

Volvos storförlust under andra kvartalet jagar inte upp facket. Lars Ask, ordförande på Volvoklubben i Skövde, lutar sig mot det avtal som tecknades i våras. Det blir inga fler uppsägningar de närmaste åtta månaderna. Volvo presenterade på tisdagen sin rapport för andra kvartalet. Lastbilstillverkaren gjorde en betydligt större förlust än väntat – drygt 7,7 miljarder […]

Volvo i Köping väntade ut uppsagda

Under krisen fick 400 sluta på Volvo i Köping. Två dagar efter att återanställningsrätten gick ut för de uppsagda anlitades ett bemanningsföretag. Missnöjet jäser bland arbetslösa som fick sluta på Volvo Powertrain i Köping under förra året. Av nästan 400 uppsagda har cirka 80 återanställts. I mitten på april gick den nio månader långa återanställningsrätten […]

Inget brott bakom dödsolycka

En 20-årig borrare på Cementa i Skövde omkom den 6 oktober. Nu har förundersökningen lagts ned:– Det finns ingen anledning att misstänka brott, säger kammaråklagare Jörgen P Lindberg. Olyckan inträffade i Cementas kalkstensbrott utanför Skövde. 20-åringen arbetade på kvällsskiftet ensam med borrning för att förbereda sprängning och hade meddelat arbetskamraterna att han inte skulle komma […]

”För tidigt att säga att krisen är över”

Ytterligare 70 personer på Volvo Powertrain i Skövde återanställs på visstid till semestern. Tillsammans med de tio som togs tillbaka i oktober förra året har ungefär tio procent av de anställda som miste jobbet under finanskrisen återvänt. Det är ökad efterfrågan på Volvolastbilar som ger fler anställda i Skövde. – Det är för tidigt att […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.