Industriarbetarnas tidning

Strejken är över – avtal klart

26 april, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Ett avtal ligger klart mellan Pappers och Skogsindustrierna. Lönenivån höjs med 3,3 procent under 22 månader i två omgångar.

Båda parter säger sig vara nöjda med resultatet.

Efter åtta timmars förhandlande har Pappers och Skogsindustrierna enats om ett avtal. Överenskommelsen slöts i samma stund som strejken vid pappersbruken skulle ha utvidgats med ytterligare 2 800 anställda utöver de 3 500 som redan strejkade.

– Vi har nått ett avtal som vi känner oss tillfreds med, meddelar Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg. I förhandlingar handlar det om att nå ett avtal som båda parter kan acceptera. Det innebär att man måste släppa vissa saker för att få andra. Vi har nu ett avtal som gäller i 22 månader.

– Vi har nått ett avtal som gör att våra företag kan klara konkurrenskraften på den internationella marknaden, säger Skogsindustriernas vd Marie S. Arwidson.

Pappers anser sig ha nått ett avtal med en lönenivå som bör säkra reallönerna under avtalsperioden. Avtalet innehåller också en låglönesatsning som ger pappersarbetare med lön under 21 300 kronor i månaden en extra höjning. Avtalet löser också pensionsavräkningsfrågan och ger den enskilde stärkt förhandlingsrätt när bemanningsföretag anlitas.

– Vi är nöjda med att ha fått igenom det, säger Pappers informationsombudsman Mikael Sterbäck.

Avtalet löper från 1 april 2010 till 31 januari 2012. Lönerevisionerna sker i två steg, den första 1 maj 2010 och den andra och 1 april 2011.

– Vi har nått det mål som LO förbunden lovat varandra att uppnå.

Strejken vid sex pappersbruk har pågått sedan 16 april, men redan 5 april lade Pappers ett varsel om övertidsblockad för hela pappers- och massaindustrin.

De anställda Pappersmedlemmarna vid SCA Kraftliner Munksund utanför Piteå, Holmen Iggesund, Stora Enso Skoghall, Korsnäs Gävle, Södra Cell Värö i Halland och Billerud Skärblacka utanför Norrköping går nu tillbaka till sina jobb.

Lättnaden är stor vid de bruk som ”slapp” strejka; Stora Enso Fors, Södra Cell Mönsterås, Billrudägda Gruvön, Kappa Piteå, SCA Obbola utanför Umeå, Korsnäs Frövi och ATA Timbers i Vaggeryd

– Jag vill passa på att tacka alla Pappers medlemmar som solidariskt ställde upp när det gällde, säger Pappers Jan-Henrik Sandberg.

Dagens uppgörelse har föregåtts av ett ordkrig mellan facket och arbetsgivarna. I går anklagade parterna varandra för att ha sagt nej till ett bud från de opartiska ordförandena, Opo.

– Vi tackade ja medan Pappers sade nej, hävdade Skogsindustrierna.

”Skogsindustrierna meddelade att de inte ville förhandla mer för att i stället dra sig tillbaka och vänta på att den pågående konflikten utvidgas. Det låter konstigt, men jag uppfattade att det var så de sade”, skrev Pappers förbundsordförande på sin blogg.

Och i dag anser de bägge förhandlarna att det var deras part som stod för slutförslaget:

– Skogsindustrierna lade i dag fram ett avtalsförslag som Pappers tackade ja till, säger Skogsindustriernas vd Marie S. Arwidson.

Men redan på förmiddagen hävdade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg att Pappers hade lämnat ett bud till Skogsindustrierna.

På Skogsindustrierna hemsida har ett räkneverk tickat fram kostnaderna för industrin på grund av strejken. 10 dagar, 12 timmar och 30 minuter efter det att strejken startade har den kostat 527 miljoner kronor i förlorade exportintäkter, enligt arbetsgivarna.

Du kanske också vill läsa…

Lågt tryck på sänkta löner

Bara tre arbetsplatser inom Pappers- och massaindustrin har fått propåer från arbetsgivarna om sänkt lön medan åtta fått förfrågan om att frysa lönerna. Det visar en unik kartläggning som Pappers gjort i krisens spår. När IF Metall tecknade krisavtal med några av sina motparter i början av året, var arbetsgivarna i Skogsindustrierna inte sena att […]

Nya Pappers-förhandlingar idag

Avtalsförhandlingarna mellan Pappers och arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna, som bröt samman igår, återupptas idag kl 10. Förhandlingarna förs i en intensiv kamp mot klockan. Lyckas inte förhandlarna nå en uppgörelse före kl 18 i kväll tas ytterligare sju pappersbruk med cirka 2 800 medlemmar ut i strejk. Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg gläder sig åt att förhandlingarna återupptas: […]

Blandade känslor i Vaggeryd

I morgon går Pappers medlemmar på Waggeryd Cell ut i strejk.– Det känns inte särskilt bra, säger avdelningens ordförande Per-Jonny Krohn. Under morgondagen läggs arbetet ner helt vid ytterligare sex arbetsplatser inom Pappers. Det handlar om Stora Enso Fors, Södra Cell Mönsterås, Billrudägda Gruvön, Kappa Piteå, SCA Obbola utanför Umeå och Korsnäs Frövi. Men också […]

Förhandlingspaus till onsdag för Pappers

Kvällens förhandlingar mellan Pappers och Skogsindustrierna bröts i samförstånd.– Det har förts vettiga diskussioner och vi fortsätter förhandlingarna på onsdag, säger avtalsansvarige Matts Jutterström. I kväll har parterna utväxlat lite nya papper och morgondagen ska ägnas åt ”grupparbete” på var sitt håll. Sedan är det tänkt att förhandlingarna ska fortsätta på onsdag klockan 10.00. – […]

Tiden rinner ut för avtal utan medlare

Avtalsrörelsen lunkar vidare. På onsdag sätter sig Pappers i nya förhandlingarna med arbetsgivarna i Skogsindustrierna.– Men nu under eftermiddagen ska vi träffa de opartiska ordförandena, säger Pappers avtalssekreterare Matts Jutterström. Mötet med arbetsgivarna på onsdag, blir helt avgörande för om parterna ska göra ett seriöst försök att hitta fram till ett avtal, innan industrins medlare, […]

Pappers: Vi kan få stöd av andra fack

Normen är satt utropar Svenskt Näringsliv.– De avtal som hittills träffats är varken norm, än mindre ett tak, kontrar Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. Nattens uppgörelse på GS och Livs avtalsområden gör nu att Pappers är det enda förbund inom industrigemenskapen som står utan avtal. Det är ingenting som oroar Pappers ordförande. – För det första […]

Sammanbrott i förhandlingarna

Skogsindustrierna avbröt i dag förhandlingarna med Pappers.– Förvånande, eftersom vi i går gjorde framsteg i processen runt ett nytt avtal, säger Pappers ordföranden Jan-Henrik Sandberg. Förhandlingarna de senaste dygnen har omgivits av stor medial tystnad. Men båda parter har suttit i intensiva diskussioner. I går lämnade de opartiska ordförandena, opo, ett dokument till Pappers. – […]

Opo tillbaka i förhandlingarna

De opartiska ordförandena, opo, har gjort comeback i samtalen mellan Pappers och Skogsindustrierna.– Det känns som om de vill återta ledningen i processen, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg. I dag var det tänkt att Pappers skulle återuppta förhandlingarna med Skogsindustrierna. Dessa frös dock inne. I stället har opo passat på att träffa parterna var för […]

Skogs­industrierna diskuterar lockout

Nu trappar även Skogsindustrierna upp tonläget inför de fortsatta förhandlingarna med Pappers. På måndag kallar de in sitt föbundsmöte för att ta ställning till en eventuell lockout.– Men vi satsar allt på att få ett avtal i helgen, säger vd:n Marie S. Arwidson. Enligt Skogsindustriernas vd vill man nu förhandla konstruktivt och gå i mål […]

”Skogs­industrierna ger fel bild”

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud. – Det är inte frågan om en hemställan (ett bud, red. kommentar). De opartiska ordförandena, opo, vill endast ha svar på några frågor inför de fortsatta […]

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen