Industriarbetarnas tidning

Svårt läge i nästa avtalsrörelse

6 juli, 2010

Skrivet av HANS LARSSON

Nästa avtalsrörelse står inför stora problem med ett uppsagt Industriavtal och splittrade fackförbund. Den gångna avtalsrörelsen har inte hunnit mer än avslutats innan problemen inför nästa tornar upp sig.

– När Teknikföretagen i våras sa upp Industriavtalet uppstod ett oklart läge, som fortfarande är lika oklart, menade tre fackliga företrädare vid ett seminarium i Almedalen på tisdagen.

– Vi måste så snart som möjligt försöka reda ut hur det ska bli i framtiden. Vi är ju snart inne i en ny avtalsrörelse, sa tjänstemannaförbundet Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

Att Unionens agerande i våras, då man bröt samordningen mellan industrifacken och gick före med ett eget avtal, har skapat spänningar på den fackliga kanten var inte att ta minste på vid seminariet:

– Jag ser stora problem framöver. Unionens avtal går ut fyra månader före vårt. Hur ska samordningen gå till, vem ska sätta ”märket” i den kommande avtalsrörelsen, undrade IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Cecilia Fahlberg tycktes mena att det avtal Unionen träffar från 1 oktober nästa år ska bli normerande för den övriga industrin. Stefan Löfven protesterade:

– Det är snarare vintern 2012 som normen sätts, sa han och syftade på IF Metalls avtal som går ut sista januari det året.

– Unionens avtal kan inte bli normgivande för hela arbetsmarknaden. Det kommer LO-förbunden aldrig att acceptera, sa LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

Att den internationellt konkurrensutsatt sektorn, alltså industrin, ska ange normen, var åtminstone Stefan Löfven och Cecilia Fahlberg överens om:

– Det duger inte att säga att man är utsatt för konkurrens inom Sverige. Det är internationellt vi tävlar med andra länders industrier och då måste vi ha löneökningar som gör att vår konkurrenskraft bevaras, menade Löfven.

Men med ett uppsagt Industriavtal och branschavtal som ska förnyas vid olika tidpunkter har förhandlarna ett antal problem framför sig. Och Medlingsinstitutets generaldirektör Claes Stråth lägger pannan i djupa veck:

– Läget är bekymmersamt. Att samordningen kring avtalsperiodernas längd har spruckit rör till det för oss, säger Claes Stråth till Dagens Arbete.

Du kanske också vill läsa…

Krav på mer inflytande över övertid i Teknikavtalet

Förutom gemensamma avtalskrav med Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnade idag IF Metall över sina förbundsspecifika krav för Teknikavtalet. Facket kräver att medlemmarna ska få mer inflytande vid övertidsarbete. IF Metall vill att Teknikavtalet förbättras så att medlemmarnas förhinder när det gäller att ställa upp på övertid i högre grad beaktas. Förbundet vill också att avtalet […]

Hela havet stormar för industrifacken

DA-ANALYS: Två går före och gör upp. En annan varslar om konflikt. Hela havet stormar just nu för facken inom industrin. Med Teknikföretagen som lekledare. Det här var helgen som skakade sammanhållningen inom fackföreningsrörelsen. Allt handlade om målgång och att hålla ihop laget. Om nu avtalssvenskan ska belastas med ytterligare sportmetaforer. Hursomhelst sa Sveriges Ingenjörers […]

”Fackens krav saknar verklighetskontakt”

I dag lämnade IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer över sina krav till industrins största arbetsgivare, Teknikföretagen. Arbetsgivarna tillbakavisar kraven. Facken blundar inför den ekonomiska oron och osäkerheten om konjunkturen, enligt Teknikföretagen. – Facket vill att vi ska arbeta mindre och ha mer betalt. Det är inte förenligt med konkurrenskraften, säger Anders Weihe, förhandlingschef på […]

Förslag till nytt industriavtal klart

Förslag till nytt industriavtal klart

Ett förslag till nytt industriavtal presenterades på måndagen. Det ska från den 1 juli 2011 ersätta avtalet från 1997. – För löntagarna har det gamla industriavtalet inneburit en reallöneökning på två procent årligen, sade Veli-Pekka Säikkkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Säikkälä underströk att en liknande reallöneutveckling har inte löntagarna sett sedan 1950-talet. Och han påpekade att […]

Klart med ny tidtabell

Nu är det definitivt klart. Industrin förhandlar samtidigt. Facken inom industrin – IF Metall, Pappers, GS, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer – är överens med arbetsgivarna om en ny gemensam tidplan för den kommande avtalsrörelsen. Senast den 30 september ska facken ha lämnat in sina krav. Parterna siktar på att vara klara med de nya […]

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson och övriga förbundsledningen omvaldes på en extrakongress under torsdagen.

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Det globala facket IndustriALL vill se att hela tillverkningskedjan av batterimetaller blir långsiktigt hållbar

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Det handlar om långsiktighet och strategi. Därför väljer facket att höja lönenivån före retroaktiva löner, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.