”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen.
– Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om framtiden för hela Sverige, slog IF Metalls ordförande Stefan Löfven fast vid seminariet och fick medhåll av Saab-chefen Jan Åke Jonsson:
– Alla har ett ansvar för att tillsammans skapa en riktig bild av industrin. Och då måste vi även bestämma oss, ska vi ha en industriproduktion i Sverige eller inte?
– Under hela Saab-krisen kände vi oss ifrågasatta av både politiker och media. Det fanns ingen klar vision från politiskt håll om att svensk industri, och då främst fordonsindustrin, är viktig, sa Jan Åke Jonsson.
Västsvenska industri- och handelskammaren hade frågat 4 000 gymnasieelever i Västsverige, för att få fram deras bild av industrin. Och det eleverna förknippar med industrijobb är smuts och skorstenar, arbetsskador och dödsfall, monotoni och tristess.
– Ska svensk industri överleva måste vi förändra den här bilden och locka ungdomar att jobba i industrin, säger Johan Trouvé, vd i Västsvenska industri- och handelskammaren.
Men det är inte så konstigt om ungdomarna har den här negativa bilden när även statsråd gör vad de kan för att ”prata ner” industrin, menar Trouvé:
– Det finns statsråd som sagt att industrin bara består av skruvar och muttrar. Ett annat statsråd (Maud Olofsson är starkt misstänkt, reds anm.) tyckte att en kille i Skellefteå som tillverkar elektronisk musik på nätet var mer intressant än vår tillverkningsindustri. Då börjar man ju undra, suckar Johan Trouvé.
Enda politikern i seminariepanelen var moderaten Hillevi Engström, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Hon ville inte alls ta på sig ansvaret för den negativa bilden av industrin:
– Det här ansvaret får faktiskt industrin själv bära. Bjud in ungdomarna till industrin och låt dem vara med en vecka och se hur det går till, så kanske deras attityder förändras, sa hon.
Men Stefan Löfven tyckte inte att politikerna skulle komma undan sitt ansvar:
– Under hela krisen i fordonsindustrin såg och hörde vi regeringsledamöter som talade illa om industrin. När landets högsta ledning ger den bilden, vad ska då ungdomarna tro? Vad ska få dem att söka sig till industrin?
Men det är inte bara bilden av industrijobben som måste förändras, även själva jobben och arbetsförhållandena måste ändras. Jobben måste få ett meningsfullare innehåll, industrin måste skapa jobb som attraherar ungdomar, enades panelen om.
Och Saab-chefen Jan Åke Jonsson tillade, med en blick på nye Saab-ägaren Victor Muller, som satt i publiken:
– Glöm inte ägarfrågan. Det är viktigt med svenskt ägande och inflytande över svensk industri.
Muller fick en översättning viskad i sitt öra, men begärde inte replik …