Industriarbetarnas tidning

”Ungdomar har fel bild av industrin”

5 juli, 2010

Skrivet av HANS LARSSON

”Skitig, grå och monoton”. Det är den bild ungdomar i allmänhet har av industrin. En helt felaktig bild, ansåg deltagarna i seminariet ”Tro sjutton att de unga skyr industrin” i Almedalen på måndagen.

– Ska vi kunna locka ungdomar till industrin måste vi alla hjälpas åt och skapa rätt bild av industrijobben. Det handlar om framtiden för hela Sverige, slog IF Metalls ordförande Stefan Löfven fast vid seminariet och fick medhåll av Saab-chefen Jan Åke Jonsson:

– Alla har ett ansvar för att tillsammans skapa en riktig bild av industrin. Och då måste vi även bestämma oss, ska vi ha en industriproduktion i Sverige eller inte?

– Under hela Saab-krisen kände vi oss ifrågasatta av både politiker och media. Det fanns ingen klar vision från politiskt håll om att svensk industri, och då främst fordonsindustrin, är viktig, sa Jan Åke Jonsson.

Västsvenska industri- och handelskammaren hade frågat 4 000 gymnasieelever i Västsverige, för att få fram deras bild av industrin. Och det eleverna förknippar med industrijobb är smuts och skorstenar, arbetsskador och dödsfall, monotoni och tristess.

– Ska svensk industri överleva måste vi förändra den här bilden och locka ungdomar att jobba i industrin, säger Johan Trouvé, vd i Västsvenska industri- och handelskammaren.

Men det är inte så konstigt om ungdomarna har den här negativa bilden när även statsråd gör vad de kan för att ”prata ner” industrin, menar Trouvé:

– Det finns statsråd som sagt att industrin bara består av skruvar och muttrar. Ett annat statsråd (Maud Olofsson är starkt misstänkt, reds anm.) tyckte att en kille i Skellefteå som tillverkar elektronisk musik på nätet var mer intressant än vår tillverkningsindustri. Då börjar man ju undra, suckar Johan Trouvé.

Enda politikern i seminariepanelen var moderaten Hillevi Engström, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Hon ville inte alls ta på sig ansvaret för den negativa bilden av industrin:

– Det här ansvaret får faktiskt industrin själv bära. Bjud in ungdomarna till industrin och låt dem vara med en vecka och se hur det går till, så kanske deras attityder förändras, sa hon.

Men Stefan Löfven tyckte inte att politikerna skulle komma undan sitt ansvar:

– Under hela krisen i fordonsindustrin såg och hörde vi regeringsledamöter som talade illa om industrin. När landets högsta ledning ger den bilden, vad ska då ungdomarna tro? Vad ska få dem att söka sig till industrin?

Men det är inte bara bilden av industrijobben som måste förändras, även själva jobben och arbetsförhållandena måste ändras. Jobben måste få ett meningsfullare innehåll, industrin måste skapa jobb som attraherar ungdomar, enades panelen om.

Och Saab-chefen Jan Åke Jonsson tillade, med en blick på nye Saab-ägaren Victor Muller, som satt i publiken:

– Glöm inte ägarfrågan. Det är viktigt med svenskt ägande och inflytande över svensk industri.

Muller fick en översättning viskad i sitt öra, men begärde inte replik …

Du kanske också vill läsa…

Facket kontaktar Vita Huset

Statsminister Reinfeldt vägrar att prata Saab med president Obama. Trots att amerikanska staten är majoritetsägare i General Motors. Nu tar facket självt kontakt med Vita Huset. På vilket sätt vill inte IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven säga. – Vi vill förvissa oss om att processen mellan GM och Saabs spekulanter är igång, säger han till […]

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

”Häpnadsväckande av Reinfeldt”

”Tur att vi inte lyssnade på Mona Sahlin och IF Metall och skickade in pengarna i det här konkursboet”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt efter GM-konkursen. Häpnadsväckande, svarar IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. – Vem har föreslagit att vi ska sända pengar till General Motors i USA? – IF Metall har aldrig hävdat att pengar ska […]

Facket träffade Spykers vd

Nu har facket träffat Spykers vd Victor Muller. – Han ger ett engagerat och seriöst intryck, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven (bilden). -Nu är det viktigt att General Motors möter upp och behandlar Spykers nya bud seriöst. Spyker har undanröjt de hinder som funnits tidigare. Därmed skulle GM kunna sälja. Löfven träffade Muller i […]

Löfven: Positiv lösning inom räckhåll

En försäljning av Saab är inom räckhåll, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.Under helgerna har IF Metall haft flera kontakter med bland annat intressenter till Saab. Förbundet har också haft kontakter med General Motors och den svenska regeringen. Stefan Löfven: – Vår uppfattning är att en positiv lösning för Saab är inom räckhåll. Spekulationerna om […]

GM i fredags: Saab läggs ned

Saab läggs ned. Förhandlingarna med Spyker Cars har spruckit. Det beskedet gav General Motors på fredagseftermiddagen. Nedläggningen drabbar över 3 500 anställda vid Saabfabriken i Trollhättan och minst lika många bland underleverantörer. GM säger i ett pressemeddelande att både GM och Spyker i förhandlingarna var ense om att vissa frågor inte gick att lösa. IF […]

”Ett väldigt roligt besked”

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven är lättad över beskedet att Spyker och GM kommit överens.– Det här är mycket bra. Ett väldigt roligt besked, säger han. Stefan Löfven berömmer de fackliga organisationerna på Saab och hyser beundran för de anställdas engagemang i företaget. Men han säger också att nu börjar ett tufft – men spännande […]

Löfven: Granska budet seriöst

IF Metall uppmanar GM att granska Spykers nya bud seriöst. IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven säger att Spykers nya bud visar att det finns ett stort intresse för Saab. Den plötsliga vändningen kräver politisk uppställning, säger han. – Det är nu viktigt att vi ställer upp på högsta nivå i samtalen med GM. Det är […]

Facken avvaktar med konkurs

IF Metall avvaktar med nästa drag. Men man kan tvingas begära Saab i konkurs de närmaste dagarna. Just nu besöker IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven Saab Automobile i Trollhättan. På morgonen träffade han alla förtroendevalda inom verkstadsklubben och just nu sitter han i möte med klubbens styrelse. Ännu finns inga besked om vad förbundet tänker […]

”Antonov har förståelse för Saab”

”Antonov har förståelse för Saab”

Han kan, han vill och han har finansiella muskler. IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven fick ett gott intryck av Vladimir Antonov när de träffades i dag. I en och en halv timme pågick mötet mellan den svenske fackförbundsordföranden och den ryske finansmannen. De träffades innan Antonov fortsatte vidare till ett möte med den kinesiska bildistributören […]

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.