Industriarbetarnas tidning

Nytt upplägg på Holmen får kritik

8 oktober, 2010

Skrivet av

Holmen outsourcar alla tjänster till ISS från den 1 november i år.
– Det är en ny outsourcingvåg på gång, konstaterar Martin Nyman, Pappers avdelningsordförande i Iggesund.

Holmen blir därmed den första större koncernen som tar ett helhetsgrepp på alla de tjänster som inte räknas in i kärnverksamheten.

ISS blir totalleverantör av tjänster som omfattar lokalvård, vakt/säkerhet, matsalar, kaffeautomater, växel, reception, konferensservice med mera.

Det nya avtalet gäller anläggningarna i Iggesund, Braviken och Hallstavik, kontorsdelarna i Stockholm och Örnsköldsvik.

I Iggesund drivs personalrestaurangen redan av ISS, medan städ ligger hos Sodexho och vakten sköts av Securitas.

– Vinsten för företaget anses ligga i att bara behöva göra en upphandling med en motpart, säger Martin Nyman.

Själv anser han det vore bäst om alla dessa sidotjänster kunde drivas i egen regi.

– Men jag förstår att det är en ny trend på gång.

I Braviken sköts lokalvården i dag av Östgöta städ medan personalrestaurangen drivs av Sodexho.

Vakten har hittills skötts i egen regi, men tas nu över av G4S, en underentreprenör till ISS.

Precis som kollegan Martin Nyman i Iggesund är Kenneth Johansson, Pappers ordförande på Braviken, skeptisk till det nya upplägget.

– Jag tror snarare att det handlar om brister i det interna ledarskapet. Vi skulle säkert kunna få de här verksamheterna lika kostnadseffektiva i egen regi.

Eftersom det mesta redan i nuläget är outsourcat berör det nya beslutet bara cirka femton anställda inom Holmen.

– Det handlar mer om en konsolidering och en upprensning av antalet entreprenörer, menar de båda avdelningsordförandena.

Den internationella koncernen ISS är världens fjärde största privata arbetsgivare med 525 000 anställda i femtio länder. I Norden är de största tjänstekoncern med 42 000 anställda, varav 12 000 i Sverige.

Du kanske också vill läsa…

Förhandlingarna på Iggesund fortsätter

Förhandlingarna mellan Pappers och Holmen om neddragningarna i Iggesund är långt ifrån klara. Men nu menar sig facket ha vunnit en delseger, genom att att rädda ett antal jobb från outsourcing.

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

Bernt blev omkörd efter regelkrock

Bernt blev omkörd efter regelkrock

De fick sina uppsägningar samtidigt, men Bernt Karlsson hade längre uppsägningstid. Då hamnar kollegan Mikael Andersson före i återanställningskön.

70 sägs upp från Holmens bruk

Sjuttio anställda får lämna Holmens anläggning i Hallstavik.– Nu finns det inga pengar kvar för kreativa lösningar, konstaterar Pappers avdelningsordförande Aleksandar Srndovic. Det har varit en lång resa för Hallstavikarbetarna. Hösten 2007 meddelade företaget att 300 man skulle bort. Ett halvår senare krympte det till 260 heltidstjänster. Enligt Aleksandar Srndovic motsvarade dessa tjänster cirka 280 […]

Holmen säljer pappersmaskin till Indien

Holmen Hallstavik har sålt en pappersmaskin till Indien. – Bolaget har letat köpare en längre tid, säger Pappers vice avdelningsordförande Roger Berglund. Pappersmaskinen (PM2) togs ur bruk 2008 och varit ute till försäljning sedan dess. Det ligger alltså ingen större dramatik bakom beskedet att indiska Emami Paper Mills nu går in som köpare. – Bolaget […]

Nu ska Hallsta tjäna flis

Nu ska Hallsta tjäna flis

Den nya energisatsningen spar miljö och pengar, men bruket är fortfarande beroende av ett lågt elpris och Holmen anser att det kräver kärnkraft.

Labbet som drar till havs

Labbet som drar till havs

Hur är vattnet ­utanför ­Holmen i Hallstavik? Är det tillräckligt rent? Det vet brukets ­labbpersonal som tar prover med jämna mellanrum.

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

Holmen kan inte lämna papper till tryckerierna i tid. Det innebär att Dagens Arbetes läsare inte får någon papperstidning förrän först om ett par veckor.

Så mycket el slukar bruken

Så mycket el slukar bruken

Pappers- och massaindustrin är gigantiskt stora elkonsumenter. Så vad händer när energipriserna rakar i höjden? Dagens Arbete har gått igenom samtliga svenska bruk och deras behov av el.

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.