Industriarbetarnas tidning

Nytt upplägg på Holmen får kritik

8 oktober, 2010

Skrivet av

Holmen outsourcar alla tjänster till ISS från den 1 november i år.
– Det är en ny outsourcingvåg på gång, konstaterar Martin Nyman, Pappers avdelningsordförande i Iggesund.

Holmen blir därmed den första större koncernen som tar ett helhetsgrepp på alla de tjänster som inte räknas in i kärnverksamheten.

ISS blir totalleverantör av tjänster som omfattar lokalvård, vakt/säkerhet, matsalar, kaffeautomater, växel, reception, konferensservice med mera.

Det nya avtalet gäller anläggningarna i Iggesund, Braviken och Hallstavik, kontorsdelarna i Stockholm och Örnsköldsvik.

I Iggesund drivs personalrestaurangen redan av ISS, medan städ ligger hos Sodexho och vakten sköts av Securitas.

– Vinsten för företaget anses ligga i att bara behöva göra en upphandling med en motpart, säger Martin Nyman.

Själv anser han det vore bäst om alla dessa sidotjänster kunde drivas i egen regi.

– Men jag förstår att det är en ny trend på gång.

I Braviken sköts lokalvården i dag av Östgöta städ medan personalrestaurangen drivs av Sodexho.

Vakten har hittills skötts i egen regi, men tas nu över av G4S, en underentreprenör till ISS.

Precis som kollegan Martin Nyman i Iggesund är Kenneth Johansson, Pappers ordförande på Braviken, skeptisk till det nya upplägget.

– Jag tror snarare att det handlar om brister i det interna ledarskapet. Vi skulle säkert kunna få de här verksamheterna lika kostnadseffektiva i egen regi.

Eftersom det mesta redan i nuläget är outsourcat berör det nya beslutet bara cirka femton anställda inom Holmen.

– Det handlar mer om en konsolidering och en upprensning av antalet entreprenörer, menar de båda avdelningsordförandena.

Den internationella koncernen ISS är världens fjärde största privata arbetsgivare med 525 000 anställda i femtio länder. I Norden är de största tjänstekoncern med 42 000 anställda, varav 12 000 i Sverige.

Du kanske också vill läsa…

Förhandlingarna på Iggesund fortsätter

Förhandlingarna mellan Pappers och Holmen om neddragningarna i Iggesund är långt ifrån klara. Men nu menar sig facket ha vunnit en delseger, genom att att rädda ett antal jobb från outsourcing.

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

Bernt blev omkörd efter regelkrock

Bernt blev omkörd efter regelkrock

De fick sina uppsägningar samtidigt, men Bernt Karlsson hade längre uppsägningstid. Då hamnar kollegan Mikael Andersson före i återanställningskön.

70 sägs upp från Holmens bruk

Sjuttio anställda får lämna Holmens anläggning i Hallstavik.– Nu finns det inga pengar kvar för kreativa lösningar, konstaterar Pappers avdelningsordförande Aleksandar Srndovic. Det har varit en lång resa för Hallstavikarbetarna. Hösten 2007 meddelade företaget att 300 man skulle bort. Ett halvår senare krympte det till 260 heltidstjänster. Enligt Aleksandar Srndovic motsvarade dessa tjänster cirka 280 […]

Holmen säljer pappersmaskin till Indien

Holmen Hallstavik har sålt en pappersmaskin till Indien. – Bolaget har letat köpare en längre tid, säger Pappers vice avdelningsordförande Roger Berglund. Pappersmaskinen (PM2) togs ur bruk 2008 och varit ute till försäljning sedan dess. Det ligger alltså ingen större dramatik bakom beskedet att indiska Emami Paper Mills nu går in som köpare. – Bolaget […]

Nu ska Hallsta tjäna flis

Nu ska Hallsta tjäna flis

Den nya energisatsningen spar miljö och pengar, men bruket är fortfarande beroende av ett lågt elpris och Holmen anser att det kräver kärnkraft.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

Skyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv.
– Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Förhandlingar om Iggesund nästa vecka

Förhandlingar om Iggesund nästa vecka

Nästa vecka ska Pappers och de andra berörda facken på Holmens pappersbruk i Iggesund träffa arbetsgivaren för första gången sedan varslet.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.