Industriarbetarnas tidning

Preem får betala 6 miljoner

20 oktober, 2010

Skrivet av

Arbetarna på Preem i Lysekil och Göteborg vann en stor seger i Arbetsdomstolen i dag. Preem döms att betala utebliven semesterersättning, och dessutom skadestånd på 10 000 kronor till var och en.

Tvisten i Arbetsdomstolen (AD) gällde ett avtal om en lönemodell som företag och fack jobbat fram. Lönemodellen skulle garantera en löneökning på minst 2,5 procent. Men arbetet med att ta fram den drog ut på tiden. Därför betalade Preem vid två tillfällen ut ett belopp till arbetarna, som motsvarade den garanterade löneökningen.

Facket tolkade de här utbetalningarna som lön, och ansåg att semesterlön därför också skulle betalas ut. Preem ansåg att det rörde sig om en sorts förseningsavgift, och ville inte betala.

Nu har AD gett facket rätt på samtliga punkter. Preem ska inte bara betala ut semesterlönen. Företaget döms dessutom att ge var och en av de över 500 arbetarna 10 000 kronor i skadestånd. Notan hamnar på runt 6 miljoner kronor.

– Jag har inte hunnit läsa domen men fått den refererad för mig, säger Hans Karlbom, ombudsman på IF Metall.

– Vi är naturligtvis väldigt glada. Det finns en varaktighet i det här beslutet. Nu vet vi hur ett sånt här läge ska tolkas längre fram.

LO TCO Rättsskydds jurist Henric Ask är också nöjd.

– Jag har pratat med klubbordföranden på Preem. Medlemmarna är väldigt glada, det rasar in mejl från dem till facket.

Pia Wiséen Wernblom är avtalsansvarig på Industri- och kemigruppen. Hon har inte heller hunnit läsa domen, och vill inte kommentera resultatet innan hon har talat med ansvariga på Preem.

Preem AB producerar bland annat bensin, diesel och eldningsoljor. Verksamheten bedrivs i första hand i Stockholm, Göteborg och Lysekil. Bolaget har cirka 1 300 anställda, varav 500 är arbetare.

Du kanske också vill läsa…

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

Facket stängs ute på Cytiva

Facket stängs ute på Cytiva

Facket portas från möten. Medlemmar får varningar. Skyddsombud stängs ute. Industriarbetare vägras flextid. På bioteknikföretaget Cytiva i Umeå pågår sju olika konflikter varav tre är på väg till Arbetsdomstolen.

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

En IF Metallmedlem vägrades ta med ett fackligt ombud när cheferna kallade henne till möte. Nu stämmer förbundet bolaget Cytiva Sweden AB inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

Hur kan jag få ut min komplön?

Hur kan jag få ut min komplön?

”Kan företaget neka mig komputtaget i pengar”, undrar en läsare. Juristen Henrik Asc svarar.

Olje­industrin letar efter en grön väg ur krisen

Olje­industrin letar efter en grön väg ur krisen

Det var knappast miljöaktivister eller den politiska långbänken som fick Preem att ändra sina planer, skriver DA:s Harald Gatu.

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

IF Metall stämmer Swed Handling

IF Metall stämmer Swed Handling

Åtta anställda på kemiföretaget Swed Handling har inte fått arbetstidsförkortning sedan 2010. Nu stämmer IF Metall bolaget och kräver totalt 617 522 kronor.

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

Cancerdrabbad får full ersättning av Afa

Industriarbetaren fick cancer på sitt nu konkursade företag, och hade svårt att bevisa sin rätt till full ersättning från Afa. Då fick han hjälp av sitt gamla skyddsombud – och nu år mannen rätt av den så kallade Vållandenämnden .

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.