Industriarbetarnas tidning

De lurades på lönen – nu hotas de av utvisning

15 december, 2010

Skrivet av

33 dagar utan en enda ledig dag. Ingen lön på flera månader.
När de två iranierna larmade facket blev de avskedade och vräkta från bostaden. Nu hotas de av utvisning.

Mostafa och Morteza kom till Sverige i mitten av september.

En iransk bekant bosatt i Sverige hade tipsat dem om att det fanns jobb på Winroth i Fegen AB. Ett litet företag drygt fem mil utanför Falkenberg som tillverkar och säljer skor och tofflor.

De första 33 dagarna jobbade de utan en enda ledig dag. På vardagarna tillverkade de skor – och på helgerna arbetade de i arbetsgivarens trädgård.

– Inget annat än slaveri. Ovärdigt ett modernt samhälle, säger Micael Nilsson, ombudsman på IF Metall Halland.

Han larmades av Arbetsförmedlingen om förhållandena på företaget sedan en av bröderna fått handen allvarligt skadad av lästmaskinens kolv.

Micael Nilsson (bilden) tog kontakt med de bägge iranierna som berättade att de inte fått någon lön under de dryga två månader de arbetat på företaget.

En enda löneutbetalning hade skett, i början av november. Men pengarna hade betalats tillbaka till arbetsgivaren dagen efter.

– Han tvingade oss. Om vi inte gjorde det skulle han se till att vi kastades ur landet, säger Mostafa.

– Han påstod att han behövde pengarna för att betala våra skatter, sociala avgifter och hyran för bostaden som vi bodde i.

Samtidigt fick arbetsgivaren 750 kronor om dagen från staten för var och en av de två bröderna. Anställningarna hade godkänts av arbetsförmedlingen som så kallade instegsjobb som ska hjälpa till att integrera nyanlända invandrare.

Till Micael Nilsson uppgav arbetsgivaren först att de två iranierna inte skulle ha sina pengar eftersom de inte var anställda. Inga anställningsbevis fanns.

Två dagar senare får Nilsson höra av arbetsgivaren att meningen var att iranierna skulle ta över företaget och jobba av en del av köpeskillingen.

Då var de två bröderna redan avskedade. Och vräkta från den bostad de bodde i ovanpå arbetsplatsen.

Micael Nilsson:

– Om de nu skulle köpa företaget – varför avskedar han dem då? Det fick jag inget svar på.

Mostafa och Morteza tillbakavisar uppgifterna att de haft för avsikt att köpa företaget.

– Vi ville till Sverige för att lära oss svenska och på sikt starta ett företag som exporterar trähus till Iran, säger Morteza.

När de kom till företaget ville arbetsgivaren att de bägge skulle jobba gratis i ett halvår. Därefter skulle en av dem få lön. Men de skulle själva få betala skatt och sociala avgifter.

Nu hotas bröderna av utvisning. Deras uppehållstillstånd är knutet till anställningen vid Winroth i Fegen AB. Eftersom de är avskedade från företaget har de heller ingen formell rätt att vistas i landet.

– Helt förkastligt. Jag har talat med handläggare vid Migrationsverket och de är benhårda, säger Micael Nilsson.

– Migrationsverket bryr sig inte om vad som har hänt. Vilket är farligt. Vilka invandrare vågar ge sig tillkänna om missförhållanden om de samtidigt riskerar att kastas ut ur landet?

Han är kritisk till insynen kring instegsjobben.

– Regeringen har konstruerat instegsjobben så att facket helt saknar kontroll. Det är fritt fram för skrupelfria arbetsgivare att stoppa pengarna i egen ficka eftersom kontrollen saknas.

– Den som är sjuk måste bevisa det i tid och otid eftersom alla sjuka betraktas som bidragsfuskare. Men när det gäller företagare utgår man från att alla är hederliga.

– Vi behöver arbetskraftsinvandringen, men då måste man se till att allt går schyst till och inte lockar arbetsgivare att förslava människor som vill komma hit och jobba.

  Nu har de sociala myndigheterna ordnat med tillfälligt boende på en camping för Mostafa och Morteza. Medan Micael Nilsson fortsätter att bearbeta Migrationsverket.

  Winroth i Fegen AB är polisanmält för bedrägeri. På måndag har IF Metall begärt förhandlingar om brott mot anställningsskyddslagen, medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen. Facket har dessutom en lönefordran på företaget. De två bröderna har inte fått någon lön och de kvarstår i anställning en månad efter avskedandet den 30 november.

  Fakta/Instegsjobb
  Ett instegsjobb innebär en subventionerad anställning. Alla arbetsgivare som anställer den som är nyanländ invandrare kan få 75 procent av lönen i bidrag, dock max 750 kronor per dag.
  Anställningen ska vara kopplad till svenska för invandrare.

  Du kanske också vill läsa…

  IF Metall ställer in kongressen

  IF Metall ställer in kongressen

  Det blir ingen kongress för IF Metall i november – förbundet drar tillbaka sitt kritiserade beslut att samlas trots smittspridning.

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

  Hur kan jag få ut min komplön?

  Hur kan jag få ut min komplön?

  ”Kan företaget neka mig komputtaget i pengar”, undrar en läsare. Juristen Henrik Asc svarar.

  Sverige är på rätt väg ur krisen

  Sverige är på rätt väg ur krisen

  Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

  Olje­industrin letar efter en grön väg ur krisen

  Olje­industrin letar efter en grön väg ur krisen

  Det var knappast miljöaktivister eller den politiska långbänken som fick Preem att ändra sina planer, skriver DA:s Harald Gatu.

  ”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

  ”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

  Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

  ”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

  ”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

  En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

  IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

  IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

  Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

  ”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

  Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

  Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

  Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

  Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

  Tuff väg till ett rättvist avtal

  Tuff väg till ett rättvist avtal

  Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

  Industrin svarar på första avtalsskissen

  De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

  Arbetsmiljöveckan

  Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

  Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

  21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

  ”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

  ”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

  I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
  Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

  Han har gått 75 fackliga utbildningar

  Han har gått 75 fackliga utbildningar

  Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

  Dagarna då livet förändrades

  Dagarna då livet förändrades

  ”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

  Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

  Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

  Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

  Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

  Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

  Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

  Sätter stopp för smittan

  Sätter stopp för smittan

  Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?