Industriarbetarnas tidning

Friskare med nytt schema

7 februari, 2011

Skrivet av MATTIAS OLSSON

Färre nätter i sträck, fler lediga helger, kortare semester. De anställda på Södra Cell Mönsterås fick rösta om sitt nya skiftschema. I dag känner sig många friskare och får det sociala livet att fungera bättre.

Några saker att tänka på när skiftschema läggs

Högst tre i rad av nattskift/förmiddag och eftermiddag.

Ledigt efter nattskift.

Tidig start av förmiddag problematiskt (speciellt för unga).

Varannan helg ledigt (12-timmars på helg bra för många).

Kompromering av arbetstid inte att rekommendera (exempelvis sju dagars arbete i följd).

Ensidig prioritering av långledighet inte hälsosamt.

Undvik kortvila (mindre än elva timmar ledigt mellan pass).

Källa: Arne Lowden, sömnforskare, Stockholms Universitet

Det är inte sent, men solen har redan gått ned. Pappersbruket tornar upp sig som en väldig koloss. Vattenångorna snirklar sig uppåt från fabriken och försvinner in i mörkret ovanför. I ett av husen, vid avdelningen för massablocket, sitter Joakim Johansson tillsammans med sina kolleger och övervakar produktionen. Han var först tveksam till det nya schemat.

– Det tog någon månad innan man kom in i det, att ställa om, men sen har det gått bra. Kroppen mår bättre nu, berättar han.

Joakim jobbar som driftoperatör och har arbetat skift i sju år nu, han trivs bra med det. Efter sin första skepsis till den nya skiftgången har han blivit omvänd.

Bredvid honom sitter 39-årige Joel Petersson. Han håller med sin kollega och menar att det finns fler fördelar med det nya schemat.

– Nackdelen med skiftarbete är den sociala biten. Det har blivit bättre med det nya schemat, eftersom det blir en extra ledig helg, säger han.

Forskning har visat att skiftarbete kan vara mycket skadligt. Ingen av de två killarna säger sig reflektera särskilt mycket över hur arbetet påverkar deras hälsa. Udda arbetstider kan leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, mag-tarmproblem och sömnproblem. Det finns också kopplingar till olika former av cancer.

Det var nattskiften och sömnproblemen som först motiverade parterna på Södra Cell Mönsterås att tillsätta en projektgrupp för att ta fram ett nytt skiftschema. Gruppen bestod av företrädare för varje avdelning samt från företaget och facket.

De inledde med att göra en enkät bland skiftarbetarna. Sedan har de tagit del av forskning och rådgjort med experter.

– Vi hade forskningen och enkäten att luta oss emot men det är alltid en avvägning hur mycket hälsotänk som ska påverka sådana här förändringar. Trivs du inte med ditt schema, då mår du inte heller bra, säger Anneli Renér, företagssköterska.

Arbetet med det nya schemat har pågått sedan hösten 2008. Då var målet att skapa det ”optimala skiftschemat”. För någon månad sen röstades det nya schemat igenom av skiftarbetarna, med 60 procent av rösterna.

–Det var en förvånansvärt positiv respons. Särskilt i en sån här engagerande fråga, säger Percy Schiöld, projektledare för arbetet med det nya skiftschemat.

Några av förändringarna i det nya schemat är att antalet nattpass i sträck har kortats ned. Tolvtimmars lördag införs för att få ytterligare en helg ledig. Den anställde ska numera få rejält med vila efter sina nattpass och semestern har styckats upp.

–Det går inte göra för stora förändringar på en gång men det här schemat är en bra bit på väg, säger Gunilla Ekstam, HR-chef på Södra Cell.

Det har varit svårt att prata hälsofrågor. De flesta av de anställda tycker att andra faktorer är viktigare när man ska sätta ett schema. Många känner sig dock piggare och gladare efter att det nya schemat togs i bruk. Projektgruppen har satsat mycket resurser på informationsarbetet.

–Man märker inte problemen förrän efter många år i skift. Därför är man inte mottaglig för att diskutera sånt här vid unga år, då har man inga problem, säger Anneli Renér.

–Folk har gått och köpt mörkläggningsgardiner, så att de kan sova bättre på dagen. Det är ett resultat lika gott som något, påpekar Percy Schiöld.

Bert Reffel arbetar på renseriet. Rummet som han och de andra operatörerna sitter i ser lite ut som en ledningscentral för någon hemlig övervakning. Dämpad belysning och datorskärmar med bilder över hela väggen. Bert har arbetat skift i snart trettio år. Det passar honom perfekt.

–Jag personligen är jättenöjd. Jag håller på en del med att träna travhästar och då är det ju bra om man kan vara ledig på dagen. Särskilt den här tiden på året då det blir mörkt så tidigt, säger han.

Efter röstningen gjordes en undersökning för att fastställa varför resultatet blev som det blev. Tvåhundra av skiftarbetarna deltog i analysen. Helgledighet, färre nattpass och färre pass i rad var de viktigaste frågorna för dem som röstade på det nya schemat. Bland de som röstade på det gamla schemat var det stor spridning bland motiveringarna med undantag av en fråga, semestern.

Tidigare var det två sjok på tjugotvå respektive åtta arbetsdagar. I det nya schemat är semestern uppdelad i tre perioder, en på nitton dagar samt två på sju dagar. Kritikerna menar att den första dagen på ledigheten går åt till att vila upp sig och föredrar färre och längre ledigheter.

–Långledigheten är en viktig belöning för en skiftarbetare, säger Percy Schiöld, som förutom att ha varit projektledare i arbetet med det nya schemat, tidigare var Pappers klubb-ordförande.

Inne på driftcentralen för Energiblocket blinkar datorerna i takt. Skärmarna är fyllda av siffror och grafik som ska illustrera de många kemiska processer som pågår i fabriken. Även på den här avdelningen saknar man den sammanhängande ledigheten.

–Den sammanhängande semestern som man slogs för på 70-talet. Den har man tagit bort och det känns ju inte så bra. En skift-arbetare har nog ett större behov än andra att ha den här typen av ledigheter, säger Henrik Kristedal, driftoperatör.

Grannen till vänster om honom heter Billy Gustavsson. Han röstade nej till det nya schemat men är inte särskilt upprörd över resultatet.
Förutom semestern är han nöjd. ”De gamla nattskiften satte sina spår” berättar han. Samtidigt är det svårt att få en riktigt bra skiftgång, berättar han. De obekväma arbetstiderna är en del av jobbet.

–Du kan ha en dålig dag eller två men det hör till, det får man ta. Man vänjer sig. Skiftgång är skiftgång.

Det finns inget facit, menar de fyra företrädarna för projektgruppen. De är nöjda med hur det nya schemat har fungerat hittills och hur det har mottagits av skiftarbetarna. De utesluter inte heller att vissa ändringar kan komma att göras.

–Med det här i bagaget, finns det en bättre grund för fortsatt diskussion, fortsätter Percy Schiöld.

Fakta: Så har arbetstiderna ändrats

Antalet nattpass i sträck har kortats från fyra till tre.

Tio arbetsdagar i rad är nu endast sju.

Tolvtimmars lördag införs för att få ytterligare en hel helg ledig. Även för att få bort ”övergången” som innebar endast nio timmars vila mellan lördag eftermiddag och söndag förmiddag.

Den anställde ska numera få rejält med vila efter sina nattpass och inte behöva arbeta flera pass i rad med kort vila.

Semestern har delats upp i tre perioder, mot tidigare två.

Du kanske också vill läsa…

Pusslet alla har en åsikt om

Pusslet alla har en åsikt om

Hur gick det med det nya skift­schemat på Södra Cell i Mönsterås? Blev det bättre? Dagens Arbete åkte dit, steg in genom grindarna och steg ut med femtioelva olika svar.

Jag mår inte bra – måste jag byta skift?

Kan arbetsgivaren tvinga en arbetstagare att jobba femskift trots hälsoproblem som härrör från skiftarbetet? Jurist Henrik Ask svarar.

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

”Långa ledigheter anses väldigt värdefullt”

Enligt Torbjörn Åkerstedt, som länge forskat kring orsaker till stress och störd sömn, finns det bara skiftscheman som är mer eller mindre dåliga.

”Det finns inte några bra skiftscheman”

Nattarbete eller långa arbetspass? Nej, värst för en skiftarbetare är om schemat ändras med kort varsel. Det visar stressforskaren Torbjörn Åkerstedt i en ny stor intervjuundersökning.

Skiftpusslet ska rädda sömnen

Skiftpusslet ska rädda sömnen

Det nya schemat gav färre nätter i rad och fler lediga helger.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?