Industriarbetarnas tidning

Unga väljer bort industrin

25 februari, 2011

Skrivet av ANDERS JANSSON

Kvalificerad personal är en bristvara inom industrin. Men ungdomars intresse för industriutbildningar är lågt. Det avspeglas i deras gymnasieval.

Industriprogrammet tillhör de mindre utbildningarna på gymnasiet sett till antalet studerande. Av alla gymnasieelever läser bara cirka två procent på industriutbildningar, enligt Skolverket.

Företagen inom industrin anställer gärna dessa ungdomar. Men behovet är större än tillgången och därför behövs det fler elever, enligt Anders Färdeman, undervisningsråd på Skolverket.

– Det här är ett reellt problem för den producerande industri i Sverige, säger han.

Karin Thapper, ansvarig för utbildningsfrågor på Teknikföretagen, säger också att det krävs ett större antal elever.

– De jobb som vi utbildar för i gymnasieskolan är de kvalificerade jobben, till exempel operatörer och olika former av tekniker, och det finns ständigt ett större behov av dessa än vad vi klarar av att utbilda för, säger hon.

Att intresset för industriyrket är lågt kan bero på att kunskapen om industrin är dålig. Svante Bylund, chef för arbetsutvecklingsenheten på IF Metall, tror att många ser industriyrkena som tråkiga och enformiga. Men det är en bild som oftast inte stämmer överens med verkligheten enligt honom.

– Man ska inte försköna bilden, men det finns en stor del industriarbeten som erbjuder möjligheter till utveckling både i arbete och lön, säger han.

Karin Thapper tror inte att finns några enkla lösningar på problemet. Hon säger att företagens delaktighet och utbildningarnas kvalitet är avgörande för hur många elever som väljer dem.

– Där utbildningen håller hög kvalitet upplever vi att intresset är stort hos unga. Men där vi har kvalitetsproblem och där företagens intresse för programmet är lägre där har vi tyvärr inte så stort intresse. Det är en väldig stark koppling mellan hur engagerade företagen är och om eleverna är intresserade av programmen, säger hon.

I höst träder en ny gymnasiereform igenom och industriprogrammet får namnet industritekniska programmet. Reformen innebär en del förändringar, till exempel ställs det större krav på kopplingen mellan arbetsliv och skola. Karin Thapper tycker det är svårt att veta hur eleverna kommer välja när så mycket är nytt.

– Men vi är optimistiska, säger hon.

Fakta:
Skolverket presenterade i går statistik för gymnasieskolan läsåret 2010/2011. Sammanlagt går 385 712 elever i gymnasieskolan. Av dem läste 9227 på industriutbildningar.

Du kanske också vill läsa…

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

”Oerhört provocerande”

”Oerhört provocerande”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe reagerar starkt på arbetsgivarnas hållning i avtalsrörelsen. Det gäller kraven på utökat helg- och övertidsarbete men också det som kallas ”kostnadsneutrala löneökningar”.

Mer bunden – mer betalt

Mer bunden – mer betalt

En tusenlapp extra till den som inte kan gå på toaletten när som helst. Ett av flera exempel på hur trucktillverkaren Atlet Unicarriers får betala för att snabbt kunna ändra produktionen.

Svårare säga nej till lönesystem

Det nya Teknikavtalet har vässats när det gäller kraven att införa system för rättvisare löner. Erfarenheten visar att lönesystem gynnar jämställdheten.

”Fungerande lönesystem ger ordning och reda”

IF Metall anklagar Teknikföretagen för att sabotera arbetet med lokala lönesystem.

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

IF Metall räds inte robotar. Det oroande är snarare att inte mer investeringar görs i ny teknik, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Arbetsgrupp sätter belastningsskador i fokus

IF Metall och Teknikföretagen har i avtalsförhandlingarna kommit överens om en gemensam arbetsgrupp som i tolv månader ska arbeta med belastningsskador. – Syftet är att få fram praktisk vägledning till de lokala parterna , säger Stefan Wiberg på IF Metall. Det handlar om problem med tunga lyft, ensidiga och enformiga arbetet, löpande band, för lite […]

Krav på mer inflytande över övertid i Teknikavtalet

Förutom gemensamma avtalskrav med Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnade idag IF Metall över sina förbundsspecifika krav för Teknikavtalet. Facket kräver att medlemmarna ska få mer inflytande vid övertidsarbete. IF Metall vill att Teknikavtalet förbättras så att medlemmarnas förhinder när det gäller att ställa upp på övertid i högre grad beaktas. Förbundet vill också att avtalet […]

”Vi måste hitta en kompromisslösning”

IF Metall och Teknikföretagen fortsätter att diskutera bemanningsfrågan. Nu gäller det att hitta en bra kompromiss, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. – Alternativet är konflikt. Det är inget vi önskar. Men vi är beredda. I går sa Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till Dagens Arbete att han var öppen för att hitta lösningar i den […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.