Industriarbetarnas tidning

”S ska hålla sig till vänster”

25 mars, 2011

Skrivet av AGNETA PERSSON

Hör upp alla sossar! Luta er inte för mycket åt höger om ni vill vinna nästa val. Den uppmaningen kommer från flera fackliga ordföranden inför S-kongressen som börjar i dag.

Inför socialdemokraternas kongress ringde vi runt till olika fackklubbar och avdelningar inom IF Metall, Pappers och GS. Vad tycker fackets ordföranden att sossarna ska göra för att vinna fler röster? Och vad tror de om Håkan Juholt som ny partiledare?

William Frank, IF Metallklubbens ordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå, uppmanar sossarna att hålla sig till vänster om mittlinjen.

– Att luta sig åt mitten och högersidan, det tror jag inte på, säger han. Då känner inte vi jobbare igen oss. Sossarna måste gå tillbaks till vad de en gång höll på med: bygga Sverige, se till att vi har bra skola, vård och omsorg.

– Om socialdemokraterna ska lyckas måste de börja titta på hur gemene man har det. Hur har de det egentligen? Totalt sett? Det går jävligt bra att sänka skatten och det ser bra ut i plånboken just när du får lönekuvertet. Men när du har betalat allting så har du mindre kvar.

Vad tror du om Håkan Juholt som ny partiledare?

– Man ska inte uttala sig om en person utan att först ha fått en väldigt klar och tydlig bild av vad han egentligen vill.

Han är okänd?

– Tage Erlander var också okänd. Han var en reserv bland alla reserver. I min värld finns det bara två partiledare jag önskar kunnat finnas kvar i partiet och det är Erlander och Palme. Jag hoppas vi lyckasts gräva fram någon som har samma tankar och idéer.

Jan Blomqvist, ordförande för Pappers i Jönköping, tror att Håkan Juholt kan vara ett bra val.

– Han sägs ju vara mer till vänster. Tror det kan bli bra. Sossarna ska inte luta sig för mycket åt höger, det tycker jag man gör nu. De ska hålla sig till vänster.

– Jag vill att sossarna vänder sig mer till arbetare. Det känns som om de glömt arbetarrörelsen, var vi kommer ifrån. Man sitter och tycker som borgarna, att jobbskatteavdrag är bra … Det är det inte alls!

– De måste också lyssna mer på LO och ha en bra dialog. Ska man som ett parti vara arbetarvänligt, då måste man ha ett bra samarbete med LO.

Alf Hallén, GS-facket i Gävleborg, anser också att sossarna måste mer åt vänster.

– Vi är och har alltid varit ett arbetarparti. Givetvis ska vi vara öppna för förändringar men samtidigt måste vi också se till att bevara det som faktiskt är bra. Tittar man till exempel på det som händer med arbetsrätten så blir den urholkad i dag och det är farligt.

Håkan Juholt som ledare?

– Jag tror på honom. Mycket för att han är på samma sida som jag. Han är en vänstervriden jäkel.

Argjent Avollaj, IF Metalls klubbordförande på Pininifarina i Uddevalla, anser att sossarna måste lyfta fram hur facket påverkas av vilka partier som sitter vid makten.

– Vi behöver få stöd så att man bibehåller lagar i stället för att man, om man ska ta Moderaterna som exempel, försöker ändra studieledighetslagen. Det gör det svårare för kollektivanställda att gå utbildningar.

Är Håkan Juholt ett bra val?

– Det tror jag. Jag är inte så jätteinsatt, men det lilla jag vet så känns det helt okej. Jag tror han kan bli en bra ledare.

Lars-Olof Pettersson, Pappers avdelningsordförande i Piteå, tillika S-kongressombud:

– Det allra bästa vi kan göra för att få ut partiets politik är att vara så nära väljarna som möjligt, att vara mer ute. Möta väljarna genom torgmöten, prata med folk, knacka dörr. Inte bara i valtider utan vi måste se till att vi möter våra väljare även mellan valen.

Håkan Juholt som ny ledare, är det ett bra val?

– Det vet jag inte, jag känner inte Juholt men jag får väl lita på att valberedningen tagit fram ett bra förslag.

Du kanske också vill läsa…

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastningsskador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastningsskador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

IF Metall håller kort digital kongress

IF Metall har beslutat att hålla en kort digital kongress för att fatta nödvändiga beslut.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Livet har blivit lugnare – men inte jobbet

Livet har blivit lugnare – men inte jobbet

Arbetsbördan har snarare ökat än minskat i industrin sedan coronan slog till.
På GKN i Köping känner man av stressen, men tycker att företaget har hanterat smittan bra.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Det handlar om långsiktighet och strategi. Därför väljer facket att höja lönenivån före retroaktiva löner, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.