”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Svetsaren Ludwig Fungmark tjänade flera tusen kronor mer som inhyrd, men han längtar inte tillbaka till den tiden. Foto: VERONIKA LJUNG–NIELSEN

”Inhyrda får stå ut med mycket”

IF METALLS KONGRESS

Har jag rätt lön? Vilka arbetstider gäller? Förvirringen och risken att bli utnyttjad är stor för den växande skaran inhyrda. Många har motionerat om bemanningsfrågan inför IF Metalls kongress. Vi besökte BT Products i Mjölby som numera har stenkoll på bemanningsföretagen.

Daniel Hellkvist tar med oss genom den stora produktionshallen. Trälådor med skruvar och metalldelar, dataskärmar och arbetsbänkar bildar små stationer utmed linan. Företagets egen produkt, de orangefärgade BT-truckarna glider förbi över det glänsande golvet. Förarna följer den gulmarkerade truckgatan och nickar till Daniel när de passerar.

I år ska de 950 arbetarna producera 54 000 truckar som sedan sprids på svenska och utländska industrier. 88 anställda är i dag inhyrda från två olika bemanningsföretag.

–  Ett vanligt problem bland inhyrda är förvirring runt lönen, säger Daniel som är fackklubbens kontaktperson för dem som är anställda i bemanningsföretag.

Uppe i fackklubbens ljusa lokaler tar han fram ett blad med prydliga punkter som delas ut till dem som kommer in på BT. En tabell visar arbetstiderna för de olika skiften, arbetstidsförkortningens storlek, inarbetade dagar och, det viktigaste av allt, snittlönen i de olika yrkesgrupperna.

I bemanningsavtalet mellan LO och arbetsgivarna står det att de inhyrda ska ha en lön som motsvarar genomsnittet i jämförbara grupper. Men för många inhyrda är det svårt att kontrollera. Statistiken finns inte färdig och hur är det till exempel med semesterersättningen?

–  Den ska självklart läggas på lönen, säger Daniel Hellkvist.

Bladet lämnas över under den fackliga introduktionen som, enligt en överenskommelse mellan fackets avdelning i Västra Östergötland och bemanningsföretagen, ska ske på arbetstid.

Daniel är också ordförande i fackets avdelning. Han berättar att det finns flera exempel på företag i området som hyr in personal med usla arbetsvillkor. Ibland får de inhyrda jobba enligt teknikavtalets lägstalöner som ligger långt under snittlönerna.

–  Men de största företagen har förbundit sig att följa LO:s bemanningsavtal.

Avdelningen tycker att IF Metall ska jobba hårdare för att förbättra de inhyrdas villkor. Det handlar mycket om samarbete. En truckförare kan till exempel jobba några veckor på BT för att sen hoppa in på ett lager där facket är Transport, sen kanske på ett annat lager där klubben tillhör Handels.

En modell kan vara att en gemensam LO-ombudsman får förhandlingsrätt för alla inhyrda i ett visst område.

Ett annat förslag är att det införs möjligheter till påtryckning och sanktioner för företag som inte tillämpar bemanningsavtalet.

Ludwig Fungmark, 29, tidigare inhyrd på BT Products, numera fast anställd svetsare är kritisk mot inhyrning.

Han fick fast jobb på företaget 2007, men när krisen kom blev han uppsagd. Året efter, när konjunkturen vänt hörde bemanningsföretaget IK Resurs av sig. Han sa ja direkt.

–  Men det kändes konstigt, jag visste att en del blivit återanställda i företaget. Det var som att man skulle prövas igen.

–  Det var svårt att räkna ut lönen, trots att jag fick hjälp av facket. Vad skulle timlönen vara baserad på?

Samtidigt berättar han att han tjänade betydligt bättre som inhyrd än han gör nu. Det beror på att snittlönen gynnar honom som är ung med få år i företaget.

Hans lön då (2010) var cirka 24 489 kronor i månaden. Som anställd hade han haft 21 368 kronor.

–  Det var ju bra, men fattas bara. Inhyrda får stå ut med så mycket.

Han berättar om ett besök på banken för att kolla möjligheterna att få ett bostadslån. Allting lät väldigt bra tills de frågade om hans anställningsform. Uthyrd? Och visstidsanställd? Det blev nobben.

Fakta: 5 000 inhyrda i år

Andelen anställda i bemanningsbranschen ökade med 20 000 personer eller 35 procent under 2010. Medlemmar i IF Metall som är inhyrda har ökat från 2 000 till 5 000.

LO:s bemanningsavtal gäller alla arbetare som är anställda i företag som ingår i bemanningsbranschens arbetsgivarorganisation. Avtalet säger bland annat att de inhyrda ska ha samma arbetsvillkor som de anställda på arbetsplatsen, lönen ska motsvara snittlönen i jämförbar grupp. När den anställde inte är uthyrd gäller 90 procent av genomsnittslönen de senaste tre månaderna.

Fakta: Motioner inhyrning

Exempelvis vill avdelning 26 Västra Östergötland:

Förbättra möjligheterna för facket att se till att LO:s bemanningsavtal verkligen gäller för alla inhyrda. Organisera bevakningen av bemanningsföretagen i samverkan med andra LO-förbund.

Norrlandsavdelningarna 2, 3 och 4 vill:

Införa regler i kollektivavtalen som kräver en överenskommelse med facket innan personal hyrs in.

Avdelning 33 Vätterbygden vill:

Slopa möjligheten i LO:s avtal att säga upp någon som är anställd på viss tid.

Avdelning 11 Västra Dalarna vill:

Begränsa företagens möjligheter att hyra in personal.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

”Oacceptabelt med oseriösa arbetsgivare”

SkuggsamhälletArbetsmarknadsutskottets ledamot Mats Green (M): Problemet är att de lagar vi har inte följs och tillämpas. Han vill förändra sekretesslagstiftningen så att myndigheterna ska kunna samköra register.

Anna Johansson (S)

”Det ska vara svårt, dyrt och krångligt att fuska”

SkuggsamhälletNu svarar politiker i arbetsmarknadsutskottet på frågor om arbetslivskriminalitet och skuggsamhället. Först ut är utskottets ordförande Anna Johansson (S).

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKA | INDUSTRIN OCH KLIMATETSe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Debatt arbetsmiljö

Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1

Avtal 2020

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Det är vi som får Sverige att funka

KRÖNIKADet råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

IF Metall: Kommunal hade kunnat använda låglönesatsningen

LO-samordningenNär andra begär extra, begär Kommunal extra extra, tycker IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Därför kunde de inte ställa upp på kraven på extra satsningar till exempelvis barnskötare och undersköterskor.

1

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

ArbetsmiljöUnga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Nedlagda gruvorVem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

1

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Motorer i Volvo Cars fabrik i Skövde.

Skövdefacket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.