Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

”Bra med krafttag, men skydds­ombuden måste också få komma in på alla arbetsplatser”

Chefredaktör Helle Klein om arbetslivskriminaliteten.

Så tyckte ombuden på kongressen

De flesta röstar på S, tror på LO-samordningen och vill se Karl-Petter Thorwaldsson som ny LO-ordförande. Dagens Arbete gjorde en enkät bland de 300 ombuden på IF Metalls kongress i juni. 83 procent svarade. Här är resultatet.

Bör IF Metalls lönekrav i årets avtalsrörelse hamna över 3,5 procent per år?
Ja 92 procent
Nej 8 procent

Anser du att LO-samordningen i avtalsrörelsen har spelat ut sin roll?
Ja 7 procent
Nej 85 procent
Vet ej 8 procent

Har avtalet om förstärkt företrädesrätt minskat företagens kringgående av Las?
Ja 21 procent
Nej 40 procent
Vet ej 39 procent

Är övertidsuttaget ett problem på din arbetsplats?
Ja 57 procent
Nej 42 procent
Vet ej 1 procent

Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?
V 7 procent
S 93 procent
Mp 0 procent
C 0 procent
Fp 0 procent
M 0 procent
Kd 0 procent
Sd 0 procent

Hur ska vi ha det med kärnkraften?
Bygga ut 28 procent
Behålla som den är 33 procent
Börja avveckla 39 procent

Vem tycker du ska efterträda Wanja Lundby-Wedin som LO-ordförande?
Per Bardh 9 procent
Ella Niia 1 procent
Jan-Henrik Sandberg 0 procent
P-O Sjöö 0 procent
Karl-Petter Thorwaldsson 90 procent

Vad tycker du om Dagens Arbete som papperstidning?
Mycket bra 37 procent
Bra 60 procent
Inte så bra 3 procent
Dålig 0 procent

Hur ofta besöker du da.se?
Varje dag 18 procent
Minst en gång i veckan 30 procent
Någon gång i månaden 42 procent
Aldrig 10 procent

Läs mer:


aj@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Striden om tiden

Bättre flöde utan dyra fikaraster

Toyotas grannföretag Aros Electronics införde också sextimmarsdag. Men här förkortades i stället drifttiden från 16 till 12 timmar. På köpet fick de jämnare flöde i produktionen.

Bosdotter får pris av regeringen

Kjersti Bosdotter, tidigare kulturansvarig på IF Metall får den fina utmärkelsen Illis Quorum av regeringen. Hon belönas för sina insatser med att främja arbetarkultur och hamnar nu i samma fina sällskap som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Evert Taube.

Nedläggningen av Element Six

Ny dokumentär om Robertsfors diamantindustri

Den prisade och kritikerrosade dokumentärfilmaren Sara Jordenö har gjort en film om sin första arbetsplats – det nu nedlagda diamantföretaget Element Six.

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

Avtal 2016

Anders Ferbe varnar för ökande konflikter

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger att årets avtalsrörelse är den jobbigaste på länge, eftersom lönenormeringen utmanas av både politiker och arbetsgivarorganisationer.

Stor demonstration mot pressade priser

Bland de 3500 anställda i stålindustrin som demonstrerar mot kinesisk dumpning finns flera svenskar. DA har fått en direktrapport från en av dem.

”Det har gått för kort tid för att riktigt bedöma hur det kommer att bli med övergången”, säger Carlos Gonzalez. Foto: David Lundmark

Truckförarna behöll jobben - men inte villkoren

IF Metall förlorade striden mot Volvo Logistics, Arendalsterminalen lades ut på danska DFDS. 100 truckförare får sämre ersättning, känner sig vilsna, och ger det egna facket en känga.

1

DFDS: ”Det blir inga nya förmåner”

Speditionskoncernen DFDS bekräftar att flera förmåner kommer att försämras genom övergången, men ska ta upp förhandlingar med både IF Metall och Transport om lönerna.

Transport: ”Vi ska slåss för lönerna”

Transportarbetareförbundet har vanan inne med att ta över medarbetare från såväl detaljhandel som industri.

”Det kan vara en hård jargong här, som kanske inte passar alla, säger Björn Wännman. Men stämningen är god, jättebra jämfört med en del andra arbetsplatser. Till höger arbetskamraten Ove Karlsson. Foto: REBECKA UHLIN

Anonyma enkäter rensar luften på bruket

ReportageDet gäller att inte blunda. Att våga ta itu med sociala problem innan de växer till sig. Det är en ledstjärna på Obbola pappersbruk utanför Umeå.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Rekordbelöning tas upp i AD

FörslagspengStriden om en av Sveriges troligen högsta förslagsersättningar hittills hamnar nu inför Arbetsdomstolen – åtta år efter att idén lämnades in. IF Metall hävdar att en anställd sparat tiotals miljoner åt Astra Zeneca med sin idé om att minska spillet av astmapreparat. Företaget hävdar att han bara kan ta på sig en liten del av äran.

Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Organisationen brännhet fråga på kongressen

Pappers kongress inleds klockan 13 idag i Sundsvall. DA:s enkät bland ombuden inför visar att en fråga överskuggar allt annat – den nya organisationen, och med den valet av ordförande.

Riksbanken chocksänker räntan

Riksbanken överraskade alla genom att idag sänka sin viktigaste styrränta med 0,5 procentenheter, till 0,25 procent. Orsaken är att man vill höja inflationen – och beslutet välkomnas av industrifacken.

IF Metalls ombud väljer hellre rött än grönt

IF Metalls kongressombud vill hellre att Socialdemokraterna styr landet med Vänsterpartiet än att det bildas en rödgrön regering. Ingen enda förespråkar en blocköverskridande lösning, visar DA:s enkät.

Foto: THEO ELIAS

”Det är ett helt annat tempo nu”

MÖTE MED Mopedbudet på Philipsons bilverkstad i Nyköping lägger av. I alla fall med det fackliga. Det blev 37 år på förbundet för Lasse Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall som går i pension efter 37 år.

Foto: CHRISTIAN RHEN

”Jag visste att jag hade rätt”

– All ångest är borta nu. Frugan och jag har haft världens bästa semester.Det säger Tony Lind som vunnit slaget om sin livränta och fått tillbaka förtroendet för facket.

Nya ägare räddar Northland

NorthlandArbetet vid gruvan i Kaunisvaara kan tas upp igen i nästa vecka. Nya pengar har kommit in från bland andra Folksam, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, delägt av LKAB. – En glädjens dag i Malmfälten, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

Övertid het fråga när kraven växlas

IF MetallAvtalsrörelsen 2013 är inledd. Under onsdagen växlande IF Metall och Teknikföretagen krav. Facket lyfter fram arbetstidsförkortning och övertiden som viktiga frågor vid sidan om reallöneökningar. Arbetsgivarna vill ha ett treårsavtal med så låga löneökningar som möjligt.

Webbformulär för arbetsskador möter motstånd

IF Metall, GS och Pappers är skeptiska till Arbetsmiljöverkets nya webbformulär för arbetsskador. Och de är inte ensamma. Fackförbundet Kommunal väljer att helt bojkotta formuläret.

”Teknikcollege är en framtidsfråga”

Facket tar nya tag för att stärka teknikcollege. – Det här är ingen skolfråga utan en industripolitisk framtidsfråga, säger Svante Bylund, IF Metall.

Facken bakbundna av fredsplikt

Finska metallindustrin i storstejk

Krav på utbildning vid kriser

”Fackens krav saknar verklighetskontakt”

Löneöversyn i gruvorna och stålindustrin

Utbildning i stället för sparken i kristid

IF Metall och flera andra fackförbund och arbetsgivare inom industrin vill införa ett permitteringssystem i Sverige. Tanken är att anställda ska få utbildning istället för att bli uppsagda under ekonomiska kriser.

IF Metall säger nej till LO-samordning

IF Metalls avtalsråd säger nej till LO-samordningen men ja till industrisamordning.

Ingen konkursbegäran från IF Metall

IF Metall kommer inte att begära Saab i konkurs idag. Saab lämnar in sitt överklagande om rekonstruktionen under dagen och därför har IF Metall beslutat att vänta.

Facken avvaktar med konkurs

IF Metall avvaktar med nästa drag. Men man kan tvingas begära Saab i konkurs de närmaste dagarna.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.