Industriarbetarnas tidning

Teknikavtalet förkortas två månader

31 oktober, 2011

Skrivet av ANNA DE LIMA FAGERLIND

IF Metall har gjort en ny överenskommelse med Teknikarbetsgivarna om att avtalet upphör att gälla den sista november istället för den sista januari. – Då får vi bort alla tvivel om fredsplikten, säger avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä.

I förra veckan gick Pappers avtalsombudsman Mats Jutterström ut i Dagens Arbete och sa att industrifacken inte kan sätta något tryck bakom avtalskraven förrän den sista januari, eftersom det råder fredsplikt fram till att det nuvarande avtalet upphör.

Men både IF Metall och fackförbundet GS förnekade detta, och sa att man träffat överenskommelser med Teknikarbetsgivarna om att fredsplikten slutar gälla den 1 december.

Nu har IF Metall och Teknikarbetsgivarna träffat en ny överenskommelse för att få slut på diskussionen om fredsplikten.

– Vi har helt enkelt kommit överens om att avtalet upphör den sista november, säger Veli-Pekka Säikkälä.

På så sätt upphör även fredsplikten och IF Metall har full konflikträtt från och med den 1 december. Enligt Veli-Pekka Säikkälä skulle samma sak ha gällt även enligt den förra överenskommelsen.

– Men eftersom det blev snack om det och vi är mitt inne i en avtalsrörelse vill vi förtydliga vad som gäller.

Det nya avtalet kommer fortfarande att börja gälla den 1 februari.

Du kanske också vill läsa…

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.