”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Många döda – få dömda

DA granskarOm du skulle dö på jobbet ställs förmodligen ingen till svars. Dagens Arbete har granskat 123 dödsolyckor i industrin. Bara 14 av olyckorna ledde till fällande dom.

De fällande domarna innebär ofta företagsbot. Då någon enskild arbetsledare eller direktör döms handlar det om låga dagsböter. Ingen har dömts till fängelse.

– Domstolarna ser för milt på dessa brott, säger chefsåklagare Mats Palm (t.v).

– Det borde vara lättare att få ett arbetsmiljöbrott bedömt som ”grovt”. Då skulle man kunna få mer kännbara påföljder, fängelsedomar är ju i praktiken omöjliga i dag.

Mats Palm leder Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål där specialåklagare för sådana fall samlats.

– Åklagarna är helt beroende av polisens utredningar. Men tyvärr är intresset väldigt skiftande ute i de olika polisdistrikten – från stort till inget alls. En del polisdistrikt har särskilda arbetsmiljöutredare, men ofta får de ägna sig åt andra frågor också.

– Detta är beklagligt eftersom det handlar om tekniskt och juridiskt svåra frågor som kräver att man jobbar kontinuerligt med dem. Det är viktigt att det alltid finns kunniga poliser på plats från början när något hänt, det går inte att komma ett halvår efteråt och förhöra människor.

– Jag vill att polisen satsar som vi gjort på åklagarsidan. Men det avgör inte vi, vi kan bara be polisdistrikten att tillsätta fler utredare med bättre kompetens.

Även Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg (t.v.) reagerar på hur få som fällts:

– Det är inte tillräckligt, det finns all anledning att förbättra processerna inom området, tycker Mikael Sjöberg.

– När ett dödsfall inträffat på en arbetsplats är det såvitt vi kan bedöma ofta så att polispatrullen som är först på plats ofta betraktar det som en olycka där ingen är ansvarig och inte som en brottsplats. Det kan betyda att man inte tar vittnesmål, säkrar bevis eller spärrar av. Jämför om någon blivit skjuten, då startar processer, då vet man vad som krävs.

Här ser Mikael Sjöberg en olycklig återspegling av hela samhällets attityd, uttryckt i just ordet ”olycka”.

– Det signalerar att detta är en oväntad händelse som man inte kan göra något åt och ingen kan lastas för. Men signalen är fel: Brott behöver inte förutsätta uppsåt.

Vad ska man säga då i stället?

– Vi har diskuterat det utan att hitta något bra svar. Men det gäller att se upp här, ordet har makt över tanken.

123 dödsolyckor – 14 fällda. Är det rimligt?

– Nej, verkligen inte, det är helt otroliga siffror, säger Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande.

Vad är förklaringen?

– Tyvärr tror jag att det handlar om synen på arbetsmiljö, dessa dödsfall ses inte som lika allvarliga som andra brott .

– Ett annat problem är bristande kunskaper hos polis och åklagare. Därför vill vi bland annat att man i polisutbildningen undervisar även om arbetsmiljölagen så poliserna vet lika mycket om arbetsmiljöbrott som om andra brott. Det är också viktigt att dessa problem prioriteras mer och lyfts fram i den politiska debatten.

Ansvarigt statsråd för polis och lagstiftning är justitieminister Beatrice Ask (t.h). DA har sökt henne, vi redovisade statistiken och frågade:

Av 123 dödsolyckor har alltså 14 lett till fällande dom. Innebär 11 procent.

Är detta rimligt? Om ja, motivera varför. Om inte – vad vill du göra åt problemet?

Svaret, via mejl från hennes biträdande pressekreterare, är i sin helhet:

”Då detta är polisiära frågor får vi hänvisa dig till polisen för svar.”

Henrik Forssblad på Rikspolisstyrelsen har själv under många år utrett arbetsmiljöbrott.

Hur ser du på kritiken mot polisen?

– Den är onyanserad. Det finns många länkar här som alla är viktiga och visst är polisens roll viktig. Men utfallet är också beroende av att förundersökningarna leds effektivt av åklagarna och att det finns bra ingångsmaterial från Arbetsmiljöverket – och att det kommer snabbt.

Polisen är organiserad i 21 fristående myndigheter. Kritiken går bland annat ut på att intresset och kompetensen är väldigt skiftande, med resultat därefter?

– Så är det ju, det kan jag inte förneka.

Henrik Forssblad hoppas på den utredning som nu görs om att slå ihop polisdistrikten till en myndighet:

– Det tror jag  skulle kunna bli väldigt bra för sådana här specialområden som kräver särskild kompetens.

Så många döms: (för större bild, se länk till pdf till höger)

Läs mer från Dagens Arbete:

Nio av tio arbetsgivare går fria

Om du skulle dö på jobbet ställs förmodligen ingen till svars. Dagens Arbete har granskat 123 dödsolyckor i industrin. Bara 14 av olyckorna ledde till fällande dom.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

”Dubbla myndigheternas resurser”

DEBATTDet krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner – och minst dubbelt så mycket pengar till de brottsbekämpande myndigheterna, för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver två företrädare för LO.

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Arbets­givaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. En av dem har premiär i Göteborg på fredagskvällen – med industriarbetaren Micke Holm på scenen.

Industrin och klimatet

Gustav Gustafsson med stor pappersrulle

Jakten på en fossilfri chipspåse

Plastens rykte har störtdykt. Suget efter förnybart material ökar och sätter press på förpackningsföretagen. OptiPack i Sunne satsar för att vara med i omställningen.

Kängor

Ta hand om kängorna i vinter

Proffset tipsarEtt par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera. 

Dagens Arbete skrev om Mark Beabey och hans arbete med hovets drabantstövlar i nummer 1 2016.

”Ärligt talat hade jag nog tröttnat lite”

Vad hände senMark Beabey arbetade som CNC-operatör och tillverkade stövlar till hovets drabanter hemma i källaren.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

Debatt arbetsmiljö

”Arbetsledarna måste prioritera säkerheten högre”

DEBATT | ARBETSMILJÖDet finns en svag säkerhetskultur på många svenska industriarbetsplatser. Det behövs mer frekventa riskbedömningar, fler utbildningar och skyddsombuden måste få större mandat och mer resurser, skriver Mikael Hansson, vd för Skydda.

”Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag”

DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

1

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKA | INDUSTRIN OCH KLIMATETSe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Avtal 2020

Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen? Mejla våra reportrar!

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2

Ladda ner Dagens Arbete nr 9 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3
Foto: Anders Hansson

Den sista torsken

BildreportagetFotografen Anders Hansson skildrar torskfiskarnas vardag i Östersjön.

Se alla bildreportage

”Det är stort att få göra det lilla”

Vad hände sen?Vi återvänder till Erica Selander, som 2016 drog i gång gympapass i asylboendets idrottshall. Hon träffade Rasha, som blev en vän för livet, men det var ovisst om hon skulle få stanna i Sverige. Läs om hur det gått.

Battlefield 3

När fabriken invaderas av fiender

Industrin i tv-spel.Smältugnar, kraftstationer och maskinverkstäder. Ibland hämtar tv-spelen inspiration från välkända fabriksmiljöer.

Får de tala om vem som är sjuk?

FRÅGA DA | INTEGRITETVad säger GDPR om att en arbetsgivare skickar ut e-post till alla avdelningar på arbetsplatsen med diverse information, exempelvis frånvaro? Juristen Henrik Ask reder ut.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Halkig väg till pengarna

KOLL PÅ | EFTER OLYCKANCyklar du omkull på väg till jobbet? Eller halkar på gångbanan? Du kan ha rätt till ersättning – men reglerna är krångliga.

100 får gå från Lindbäcks

VarselTrähusproducenten Lindbäcks Bygg i Piteå drar ner kapaciteten tillfälligt. Men redan 2021 räknar vd Stefan Lindbäck med att behöva anställa igen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.