Industriarbetarnas tidning

Tom Joads spöke mitt ibland oss

12 april, 2012

Skrivet av

När det ofattbara skett fanns gemenskap i böckerna. En gestalt dyker upp gång på gång och berättar om vår tid.

Det kom ett mail till redaktionen. Ett mail från Lennart Jonasson, eldare på Billingsfors bruk. Han finns med i Göran Widerbergs reportage i Dagens Arbetes februarinummer, Natt över Billingsfors.

Skildringen om dödsolyckan på sulfatfabriken lämnade ingen läsare oberörd.

Lennart skrev:

I dag pratade jag med en kille som jobbar på arbetsförmedlingen i Bengtsfors.
Han berättade att på fikarasten gick artikeln runt bland de närvarande så de fick läsa den.
Den normalt högljudda och pratsamma samtalsnivån förbyttes i tystnad och eftertänksamhet alltefter artikeln gick runt.
Det är flera som har förmedlat samma känsla. Det finns folk som gråter när de läst och får en otäck känsla i magen.
Artikeln berör alla som läser den!
Fyra personer har efter de berättat om artikeln frågat om boken Vredens druvor.

I reportaget nämns den förolyckade Kent Karlssons intresse för böcker. Lennart och Kent utväxlade boktips och Lennart hade tipsat om Vredens druvor. Den boken gjorde Kent ”rejält upprörd över livets orättvisor”.

I mailet till redaktionen nämns Tom Joad.
Tom Joad spökar igen.
Tom Joad, huvudpersonen i John Steinbecks roman Vredens druvor från 1939.
En bok som inte glömts bort i första taget.

Man kan säga att avståndet är långt mellan 1930-talets Oklahoma och Sverige 2012. Långt mellan å ena sidan utfattiga arrendebönder på jakt efter tillfällighetsjobb under den amerikanska depressionen – och å andra sidan dalsländska sulfatkokare.

Tom Joad förenar dem.

I Vredens druvor är Tom Joad en yngling som just släppts ur fängelset och som återvänder till ett övergivet hem, ett litet arrendejordbruk i utkanterna av det torra Oklahoma.

Det är trettiotal, depression, sandstormarna fördärvar jorden och småbrukarna klarar inte arrendena. Bankerna driver arrendatorerna på flykt, en halv miljon människor tvingas lämna sina jordlotter och beger sig västerut mot det mer löftesrika Kalifornien med dess fruktodlingar.

Joad hinner ifatt sin familj. De hamnar i ett av alla de leriga arbetsläger, där människor hungrar och lever under ständig fruktan. Där föds också den fackliga organiseringen. Och just där finns Tom Joad.

Författaren John Steinbeck såg detta på nära håll i sin hemstad, Salinas. Tusentals människor bodde i lägren, vaktade av fascistliknande, uniformerade beväpnade gäng betalda av bolagen. I september 1936 utbryter blodiga kravaller mellan tre tusen väktare och strejkande salladsplockare. Väktarnas våld chockar USA. Steinbeck börjar skriva sin bok.

Tom Joad är inte bara är en gestalt i Steinbecks roman utan även på Woody Guthries album Dust Bowl Ballads.

Woody Guthrie var en kringluffande folksångare från just Oklahoma. Ofta anlitad av den gryende fackföreningsrörelsen. Han kom att bli förebild för Bob Dylan och Bruce Springsteen.

Guthrie fick i uppdrag att skriva musiken i anslutning till filmatiseringen av Vredens druvor. På tillfälligt besök i New York får han låna en skrivmaskin av en bekant. På kvällen tar han fram gitarren, en flaska vin och börjar skriva. Nästa morgon hittas han sovande på golvet, vinflaskan är urdrucken och i skrivmaskinen sitter 17 verser till låten som heter just Tom Joad.

Ett drygt halvsekel senare låter Bruce Springsteen Tom Joad spöka.

Springsteen hade själv läst Vredens druvor  när han spelade in albumet Darkness on the Edge of Town . Femton år senare, en bit in på nittiotalet läser han en annan bok som gör starkt intryck. Journey to Nowhere: The Saga of the New Underclass av Dale Maharidge och Michael Williamson berättar om Amerikas nya underklass: utbytbara, lågavlönade arbetare utan trygghet i jakt på tillfälliga servicejobb, ständigt på resande fot.

Resultatet blev albumet The Ghost of Tom Joad.

Likheterna med förlagan är uppenbara. Steinbecks Tom Joad förklarar för sin bekymrade mor:

Överallt där det blir strid för att hungrande ska få äta, där ska jag finnas med. Överallt där en byling klår opp en stackare, där ska jag finnas med (…) och jag ska vara med i själva sättet som karlarna skriker på när de är förbannade och … i sättet som barna skrattar på när de är hungriga och vet att maten är färdig.

I Springsteens låt vänder sig också Tom Joad till sin mor: Överallt där snuten spöar en oskyldig, överallt där hungrande spädbarn hörs gråta, överallt där det kämpas mot blodsutgjutelse och hat, där mamma kommer jag att befinna mig. Överallt där en människa kämpar att få ro, få ett jobb eller en hjälpande hand, överallt där människor kämpar för sin frihet, där mamma kommer jag att befinna mig.

På Guthries tid gick flyttlassen från Oklahomas torra slätter till Kaliforniens fruktodlingar. Nu kommer strömmarna söderifrån, från Mexiko. I boken Songs jämför Springsteen de nya invandrarna med trettiotalsdepressionens hundratusentals Oklahoma-bor: ”Deras hud är mörkare och språket annorlunda men de här människorna är fångna i samma brutala förhållanden.”

Vägen sjuder av liv i kväll sjunger Springsteen, ”the highway is alive tonight”, många är på väg, men vart? Vägen leder ingenstans.

Tom Joad-skivan ska enligt Springsteen själv ses som en sångcykel där låtarna hakar i varandra. Den arbetslöse stålverksarbetaren från Youngstown – som förlorat drömmarna, stoltheten, yrkeskunskapen – blir en symbol för den nya tiden. En kringflackande arbetslös från stålstaten Pennsylvania hänvisad till lågbetalda påhugg i servicesektorn och som träffar en äldre luffare som binder ihop den nya arbetslösheten med den gamla från depressionsåren.

I efterdyningarna till dagens finanskris tvingas de fattiga att lämna sina hem i USA. Precis som trettiotalets Oklahoma-bor. På vägarna kan de ses på drift mot något bättre, något mera hoppfullt. The highway is alive tonight.

Inte undra på att Tom Joad fortfarande spökar.

Och inte undra på att han stiger fram ur minnet hos läsare som just skakats av en text om en dödsolycka på Billingsfors bruk.

Tom Joad vill ju finnas överallt där arbetarna befinner sig.

Du kanske också vill läsa…

Musik för de som lämnats i sticket

Musik för de som lämnats i sticket

Donald Trump lovade att jobben i kolgruvorna skulle komma tillbaka. Men det gjorde de aldrig.

Tips för en fin hemester

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Här kommer ilskan över jobbet ut

Här kommer ilskan över jobbet ut

I samlad trupp fick klago­kören i Liverpool sjunga om sådant de knappt vågade prata högt om på egen hand: sin jobbsituation och problemen på arbetsmarknaden.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Hon befriar Karlfeldt

Hon befriar Karlfeldt

Sångerskan Anna Ihlis gav sig på det svåra. Att ge nytt liv åt den storvulna och pompösa nationalskalden Erik Axel Karlfeldt.

Carol är såld på slagverk

Carol är såld på slagverk

Onsdagarna är heliga för Scaniamontören Carol Dahlberg. Då ställer hon upp sina basoljefat för repetition med The Panoply Steelband, vars västindiska rytmer omfamnar såväl Rihanna som Ack värmeland, du sköna.

En given plats på scenen

En given plats på scenen

Hon har vunnit Dansbandskampen, Körslaget och Let’s Dance och drivit det populära dansbandet Elisa’s – i höst gör hon sin första musikalroll. Mångsysslaren Elisa Lindström som triggas av att gå utanför sin bekväma zon – läs eller lyssna på DA:s reportage.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.