”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Facket, räntan och ansvaret för 376 000 arbetslösa

ANALYS Inför varje avtalsrörelse åläggs fackföreningarna ansvaret att hålla inflationen nere genom låga löneökningar. Annars ökar arbetslösheten, sägs det. En guldmedalj i dag påminner om att ansvaret inte minst finns på annat håll.

I dag fick vice riksbankschefen Lars E O Svensson Ingenjörsvetenskapsakademins stora guldmedalj.

En intressant utmärkelse, eftersom Svensson hamnat på tvärs med Riksbankens majoritet om inflationsbekämpningen. En kamp som kostar i arbetslöshet.

Notan för inflationsbekämpningen hamnar i arbetslöshetskön. Där står i dag 376 000 personer i arbetsför ålder. Eller 7,8 procent av arbetskraften.

Onödigt många, anser Lars E O Svensson. Och det beror på Riksbanken.

Riksbankens uppgift är att se till att kronan håller ett stabilt värde. Inflationen – den allmänna höjningen av prisnivån – får vara max 2 procent. Riksbankens vapen att hålla prisökningarna i schack är att höja räntan.

När Riksbanken höjer räntan bromsar ekonomin in. När Riksbanken sänker räntan är det tvärtom som att trampa på gasen.

Riksbanken trampar för mycket på bromsen, enligt Lars E O Svensson.

Det har kostat 40 000 jobb, sa han nyligen i en intervju i Dagens Nyheter.

Han är ingen vanlig Svensson. Lars E O Svensson är kanske den svenske nationalekonom som är mest känd utomlands, just för sin forskning kring den räntepolitik som centralbankerna har ansvar för. Professor vid presitigefyllda Princetonuniversitetet. Han har anlitats av såväl Internationella valutafonden IMF som den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Men i Riksbankens styrelse har han hamnat i minoritet.

En lägre ränta som skulle ge en inflation på närmare 2 procent leder till en arbetslöshet på ”en mer hållbar nivå” brukar Svensson hävda när han reserverar sig mot Riksbanksmajoritetens beslut.

Just nu är inflationstakten 0,4 procent. En extremt låg nivå.

Riksbanken fick sitt uppdrag att hålla inflationen kring 2 procent 1995. Alltså några år efter det misslyckade experimentet med att låsa kronans värde kring en fast växelkurs.

Sedan slutet av 1990-talet har inflationstakten varit betydligt lägre än 2 procent. Bengt Assarsson, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet, visade i fjol i en uppsats i Ekonomisk debatt att inflationen sedan 1995 varit 1,3 procent. Alltså 0,7 procent under inflationsmålet.

Hans slutsats var att Riksbanken hade bromsat ekonomin för mycket genom en alltför hög ränta. Pris: lägre tillväxt och högre arbetslöshet.

En lägre ränta och en något högre inflation ”hade inneburit högre produktion och sysselsättning, att inflationen kommit närmare målet, lägre arbetslöshet och en förmodligen betydligt högre välfärd för konsumenterna” skrev Assarsson.

Assarssons bild av den låga inflationstakten bekräftades igår i den rapport som Industrins ekonomiska råd presenterade inför avtalsrörelsen.

Sedan Industriavtalet trädde i kraft för snart femton år sedan har inflationstakten varit 1,4 procent.

Den låga inflationen har visserligen gett reallöneökningar, men också kostat i onödigt hög arbetslöshet, om man får tro ekonomer som Svensson och Assarsson.

En amerikansk nationalekonom, George Akerlof – nobelpristagare 2001 – brukar säga att en stabil inflationstakt på 3-4 procent ger mest jobb. Om världsekonomin skulle tillåta sig den nivån på inflationen skulle betydligt fler ha arbete än idag, enligt Akerlof.

Förr hette det att de fackliga lönekraven och de avtalade löneökningarna bar huvudansvaret för stigande inflation och arbetslöshet.

De senaste femton-tjugo åren har löneökningarna varit måttliga och gett ökade reallöner. Inflationen har knäckts, men inte arbetslösheten.

Vem bär huvudansvaret för att 376 000 går utan arbete? Den som svarar löntagarna har något att bevisa.

Läs mer: Avtalsrörelsen


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Möte medLängst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Efter coronan

Dags för ett bättre normaltillstånd

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

Bygger ett tak i trä

ÖgonblicketFramför Jari Salmi och Juho Teppola ligger en sjättedel av det som ska bli taket till en grillstuga.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Ordföranden som aldrig hann tillträda

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.