”Gå aldrig på idén att SD skulle vara ett arbetarvänligt parti.”

DA:s chefredaktör Helle Klein i veckans ledare.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Lång natts färd mot nytt avtal

 Illustration: JENNY LUCANDER

Illustration: JENNY LUCANDER

NattmanglingIs i magen, utnötningskrig och bäst sittfläsk vinner. Så brukar 
det låta när nya kollektivavtal ska tecknas. 
Men varför skrivs avtal på nätterna? 
Dagens Arbete trängde djupare in 
i nattmanglingens psykologi.

Nattmangling i 2013 års avtalsrörelse

  •  Märket sattes efter att parterna inom industriavtalet nattmanglat mellan annandag påsk och den 1 april.
  •  Parterna hade redan nattmanglat en gång tidigare mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen utan att komma överens.
  •  Industriavtalet tecknades 1997 och består i dag av IF Metall, GS-facket, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer och deras motparter på arbetsgivarsidan.
  • Pappers slapp att nattmangla eftersom de ställt sig utanför industriavtalet. Förbundet har dock manglat de båda föregående avtalsrörelserna, då under trycket av strejk och strejkvarsel.
  • I år nattmanglade även Tran-sport med arbetsgivaren inför ett hot om strejk.

När andra lapade sol och njöt av en ledig måndag på annandag påsk, samlades industrins parter i förhandlingsrummen i Svenskt Näringslivs högkvarter på Östermalm i Stockholm. Vid midnatt skulle det gamla avtalet gå ut.

Dagen efter kallades det till presskonferens. Något hålögda och muntorra kunde parterna äntligen presentera det som skulle bli märket i årets avtalsrörelse, 6,8 procent. Natten hade burit frukt.

Nattmanglingen förekommer i allt från avtalsrörelser till EU:s krispaket och FN:s klimattoppmöten. Ju viktigare avtal, ju mer sannolikt att det tecknas i ett tillstånd av sömnbrist, verkar regeln gälla. Men varför är det så?

Rent biologiskt verkar det inte vara särskilt klokt. Sömnbrist gör människor tröga och betydligt sämre på problemlösning. Det framgår av statistiken över trafikolyckor. Att köra dödstrött är nästan lika farligt som att köra berusad, har vi fått lära oss. Men att förhandla dödstrött?

Det verkar faktiskt inte heller vara någon bra idé, om man får tro de erfarna förhandlare som Dagens Arbete talat med. Ingen förespråkar nattmangling.

– Ingen blir klokare klockan tre på natten. Risken är tvärtom större att man fattar dumma beslut, säger Anders Lindström, som ledde de opartiska ordförandena i årets avtalsrörelse.

Enligt Pappers avtalsansvarige Matts Jutterström riskerar avtal som tecknas under nattmanglingar att dels bli otydliga och dels sluta i kompromisser som ingen av parterna är nöjd med.

– Vi har gjort några nattmanglingar vi ock. Det är inge’ vidare bra, säger han.

Men trots riskerna tror ingen att nattmanglandet helt kommer att upphöra. Det verkar oundvikligt, speciellt inom industrin där det finns en särskild press att gå före och sätta ”märket”. Det finns också en uttalad deadline. Nya avtal ska vara tecknade innan de gamla går ut. Det har man kommit överens om i industriavtalet.

– Bestämmelsen att man ska vara klara i tid är fortfarande mycket starkare än att det råkar vara påsk eller att det drar ut över natten, säger Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Dessutom kostar de influgna förhandlingsdelegationerna pengar. Man vill gärna utnyttja tiden så mycket som möjligt när de väl är på plats.

Men under detta döljer sig den kanske viktigaste förklaringen: Det psykologiska spelet mellan parterna.

Alla förhandlingar är en dragkamp. Och i kampen finns det en grundregel som ofta bidrar till att förlänga förhandlingen in på småtimmarna. Den lyder: Varje ny dag är en ny förhandling.

– När man går in i slutfasen och känner att det är nära, då vill man ogärna bryta. Nästa dag kommer nya frågeställningar upp och på något sätt börjar man om från början. Då är det bättre att rulla på så man går i mål, säger Tommy Andersson, GS-fackets avtalssekreterare.

Mest drastiskt uttrycker sig Lennart Olofsson som var avtalssekreterare i Pappers i drygt 20 år fram till 2008. Han jämför med ett ragg.

– Säg att du träffar en snygg tjej och ni börjar pussas och kramas och grovhångla, va. Och sen säger du, ”nä nu är klockan fem, nu måste jag gå hem”. Men nästa dag kan du inte bara fortsätta på samma ställe. Det är en ny situation. Det är när man har varann lite på halster som man måste smida.

Tidspress kan också vara ett effektivt vapen för en förhandlare att nå sina mål. Varje minut som går innebär ett steg närmare avtalslöst tillstånd, möjlighet att vidta stridsåtgärder och en situation där alla avtal och förhandlingsordningar sätts i gungning. Enligt Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, var det tidspressen som saknades för att gå i mål under avtalsrörelsens första nattmangling innan påskhelgen.

– Den natten var våra motparter inte beredda att komma upp i den nivån som vi var beredda att göra upp på. Det fanns inte tillräckligt med tryck. Men från 1 april var vi avtalslösa och det var fritt fram att börja varsla om konfliktåtgärder. Då var det en ny situation, säger han.

Det gäller även för båda parter att inte vara för snabb med att gå in i slutförhandling. Det kan uppfattas som ett svaghetstecken. Is i magen är ett uttryck som återkommer.

– Det är omöjligt att teckna ett avtal en månad innan det gamla går ut. Det måste byggas upp ett tryck, säger Matts Jutterström.

I ett historiskt perspektiv har dock  nattmanglingarna minskat i omfattning. Annat var det när Claes Stråth började som förhandlingschef för Kommunförbundet i mitten av 1970-talet.

– Då fanns en mystik över nattmanglingar. De som kunde hålla på var i huvudsak män som inte hade något annat ansvar än att sitta nätterna igenom i rökiga rum, säger han.

Sedan dess har attityderna i samhället förändrats. Män tar generellt mer ansvar för familjen i dag. Det är också ovanligare att nattmangla för nattmanglandets skull. Men det betyder inte att den gamla tidens attityder helt har försvunnit. Att ta hänsyn till dagishämtning under en avtalsrörelse är fortfarande helt uteslutet.

– Det går inte. Men nu är det ju mest män fortfarande, det är oerhört mansdominerat. Och medlarna är ju nästan bara pensionärer, säger Anders Lindström.

Så hur mycket av 70-talets röklukt och manliga mystik finns egentligen kvar i förhandlingsrummen?

– Möjligen har man blivit något klokare. Och så är årets nattmanglingar ett återfall i gamla dumheter, säger Anders Lindström och skrattar.

Läs mer: Avtalsrörelsen

Mikael Färnbo

Läs mer från Dagens Arbete:

Elinor Torp kan vinna en Guldspade

NomineringDagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till en guldspade för boken ”Vi, skuggorna”.

Schystare säkerhet på sågen

ARBETSMILJÖIaktta och prata – utan pekpinnar. Så hjälper anställda på SCA:s sågverk i Rundvik varandra att välja säkra beteenden framför osäkra.

Skyddsombuden kan få kontrollera fler arbetsplatser

”Ännu ett steg i rätt riktning för att få stopp på döden på jobbet”, säger Linda Forså, regionalt skyddsombud på IF Metall Sörmland.

Avtal 2020

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

ArbetstidArbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

1

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

Avtal 2020Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

4

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Nu bygger vi ett ännu starkare fack

KRÖNIKADet är många som redan är med i Pappers ute på bruken. Men för att säkra vår styrka i framtiden ska vi bli ännu fler. Är du med, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Vi måste få slut på otryggheten

KrönikaI praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökata­strofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

1

DA:s prover avslöjar gifter i vattnet

Reningsverket är för litet och gifter läcker ut i floden. Farligt avfall läggs på hög. Dagens Arbetes egna prover avslöjar en ny miljökatastrof. 

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Kända skomärken döljer lädrets ursprung

Filippa K, Acne studios och Rizzo skor redovisar inte öppet från vilka fabriker lädret till deras skor kommer. Det framkommer i en rapport från Fair action.

Packbanden bort!

ÖGONBLICKETKlockan är 14.59 på Katrinefors bruk i Mariestad.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Splittrad insats mot kriminella företagare

Da reder utKriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

1

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

PerspektivArbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Virtuell värld skyddar montörer

SÄKER TEKNIKVR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Hur ska Volvo undvika att hamna vid sidan av?

PerspektivKinesiska Geely kan slå ihop sina bägge biltillverkare Volvo Cars och Geely Automotive till ett gemensamt bolag. Ännu ett tecken på att bilindustrin står inför sitt ”iPhone-ögonblick”, skriver DA:s Harald Gatu.

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

ARBETSPLATSOLYCKALivsfarligt svavelväte läckte ut på massafabriken i Olshammar. Huvudskyddsombudet Sonny Johansson får frågor från hela Sverige om olyckan.

Pappers hoppas på högre lönelyft än det finländska

Avtal 2020I måndags avslutades en cirka två veckor lång strejk på finländska pappersbruk.

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Tommy kör som en borstbindare

ProfilenSkogsarbetaren Tommy Halvardsson är på fritiden en av landets få borstbindare. Han berättar vad som krävs för att göra en ­borste. Och hur han hamnade här.

Petter Lindström

”Jag känner fortfarande hur solen värmer”

I tjugoårsåldern blev Petter Lindströms syn allt sämre och i dag är han helt blind. Han är IF Metall-ordförande på Samhall i Tierp och klarar det mesta – även om det finns saker som han saknar.

Striden om arbetsrätten

De startar budkavle för turordningsreglerna i Las

Hallå där, Jan-Olov Carlsson, IF Metalls klubbordförande på Volvo lastvagnar i Umeå, som varit med och dragit en igång en budkavle till försvar för turordningsreglerna i Las.

2

IF Metall släpper bok om industrins framtid

De vill sätta industrin i centrum av samhällsdebatten – samt inspirera och provocera.

Utredare: Förtydliga ”normalt förekommande arbete”

SjukförsäkringBegreppet normalt förekommande arbete har kritiserats för att vara vagt. Ändå kan det avgöra vem som får sjukpenning eller inte. Nu föreslås en lagändring som ska förtydliga begreppet.

1

Långt från centrum

BildreportageJens Olof Lasthein skildrar Europas geografiska utkanter.

Pappersarbetare andades in livsfarlig gas

ArbetsplatsolyckaAspa bruk i Olshammar står still sedan gasläckan på söndagen. – Det är mycket som snurrar i huvudet på folk, säger Sonny Johansson, arbetsställets huvudskyddsombud.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.