"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Lång natts färd mot nytt avtal

 Illustration: JENNY LUCANDER

Illustration: JENNY LUCANDER

NattmanglingIs i magen, utnötningskrig och bäst sittfläsk vinner. Så brukar 
det låta när nya kollektivavtal ska tecknas. 
Men varför skrivs avtal på nätterna? 
Dagens Arbete trängde djupare in 
i nattmanglingens psykologi.

Nattmangling i 2013 års avtalsrörelse

  •  Märket sattes efter att parterna inom industriavtalet nattmanglat mellan annandag påsk och den 1 april.
  •  Parterna hade redan nattmanglat en gång tidigare mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen utan att komma överens.
  •  Industriavtalet tecknades 1997 och består i dag av IF Metall, GS-facket, Livs, Unionen och Sveriges ingenjörer och deras motparter på arbetsgivarsidan.
  • Pappers slapp att nattmangla eftersom de ställt sig utanför industriavtalet. Förbundet har dock manglat de båda föregående avtalsrörelserna, då under trycket av strejk och strejkvarsel.
  • I år nattmanglade även Tran-sport med arbetsgivaren inför ett hot om strejk.

När andra lapade sol och njöt av en ledig måndag på annandag påsk, samlades industrins parter i förhandlingsrummen i Svenskt Näringslivs högkvarter på Östermalm i Stockholm. Vid midnatt skulle det gamla avtalet gå ut.

Dagen efter kallades det till presskonferens. Något hålögda och muntorra kunde parterna äntligen presentera det som skulle bli märket i årets avtalsrörelse, 6,8 procent. Natten hade burit frukt.

Nattmanglingen förekommer i allt från avtalsrörelser till EU:s krispaket och FN:s klimattoppmöten. Ju viktigare avtal, ju mer sannolikt att det tecknas i ett tillstånd av sömnbrist, verkar regeln gälla. Men varför är det så?

Rent biologiskt verkar det inte vara särskilt klokt. Sömnbrist gör människor tröga och betydligt sämre på problemlösning. Det framgår av statistiken över trafikolyckor. Att köra dödstrött är nästan lika farligt som att köra berusad, har vi fått lära oss. Men att förhandla dödstrött?

Det verkar faktiskt inte heller vara någon bra idé, om man får tro de erfarna förhandlare som Dagens Arbete talat med. Ingen förespråkar nattmangling.

– Ingen blir klokare klockan tre på natten. Risken är tvärtom större att man fattar dumma beslut, säger Anders Lindström, som ledde de opartiska ordförandena i årets avtalsrörelse.

Enligt Pappers avtalsansvarige Matts Jutterström riskerar avtal som tecknas under nattmanglingar att dels bli otydliga och dels sluta i kompromisser som ingen av parterna är nöjd med.

– Vi har gjort några nattmanglingar vi ock. Det är inge’ vidare bra, säger han.

Men trots riskerna tror ingen att nattmanglandet helt kommer att upphöra. Det verkar oundvikligt, speciellt inom industrin där det finns en särskild press att gå före och sätta ”märket”. Det finns också en uttalad deadline. Nya avtal ska vara tecknade innan de gamla går ut. Det har man kommit överens om i industriavtalet.

– Bestämmelsen att man ska vara klara i tid är fortfarande mycket starkare än att det råkar vara påsk eller att det drar ut över natten, säger Claes Stråth, generaldirektör för Medlingsinstitutet.

Dessutom kostar de influgna förhandlingsdelegationerna pengar. Man vill gärna utnyttja tiden så mycket som möjligt när de väl är på plats.

Men under detta döljer sig den kanske viktigaste förklaringen: Det psykologiska spelet mellan parterna.

Alla förhandlingar är en dragkamp. Och i kampen finns det en grundregel som ofta bidrar till att förlänga förhandlingen in på småtimmarna. Den lyder: Varje ny dag är en ny förhandling.

– När man går in i slutfasen och känner att det är nära, då vill man ogärna bryta. Nästa dag kommer nya frågeställningar upp och på något sätt börjar man om från början. Då är det bättre att rulla på så man går i mål, säger Tommy Andersson, GS-fackets avtalssekreterare.

Mest drastiskt uttrycker sig Lennart Olofsson som var avtalssekreterare i Pappers i drygt 20 år fram till 2008. Han jämför med ett ragg.

– Säg att du träffar en snygg tjej och ni börjar pussas och kramas och grovhångla, va. Och sen säger du, ”nä nu är klockan fem, nu måste jag gå hem”. Men nästa dag kan du inte bara fortsätta på samma ställe. Det är en ny situation. Det är när man har varann lite på halster som man måste smida.

Tidspress kan också vara ett effektivt vapen för en förhandlare att nå sina mål. Varje minut som går innebär ett steg närmare avtalslöst tillstånd, möjlighet att vidta stridsåtgärder och en situation där alla avtal och förhandlingsordningar sätts i gungning. Enligt Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, var det tidspressen som saknades för att gå i mål under avtalsrörelsens första nattmangling innan påskhelgen.

– Den natten var våra motparter inte beredda att komma upp i den nivån som vi var beredda att göra upp på. Det fanns inte tillräckligt med tryck. Men från 1 april var vi avtalslösa och det var fritt fram att börja varsla om konfliktåtgärder. Då var det en ny situation, säger han.

Det gäller även för båda parter att inte vara för snabb med att gå in i slutförhandling. Det kan uppfattas som ett svaghetstecken. Is i magen är ett uttryck som återkommer.

– Det är omöjligt att teckna ett avtal en månad innan det gamla går ut. Det måste byggas upp ett tryck, säger Matts Jutterström.

I ett historiskt perspektiv har dock  nattmanglingarna minskat i omfattning. Annat var det när Claes Stråth började som förhandlingschef för Kommunförbundet i mitten av 1970-talet.

– Då fanns en mystik över nattmanglingar. De som kunde hålla på var i huvudsak män som inte hade något annat ansvar än att sitta nätterna igenom i rökiga rum, säger han.

Sedan dess har attityderna i samhället förändrats. Män tar generellt mer ansvar för familjen i dag. Det är också ovanligare att nattmangla för nattmanglandets skull. Men det betyder inte att den gamla tidens attityder helt har försvunnit. Att ta hänsyn till dagishämtning under en avtalsrörelse är fortfarande helt uteslutet.

– Det går inte. Men nu är det ju mest män fortfarande, det är oerhört mansdominerat. Och medlarna är ju nästan bara pensionärer, säger Anders Lindström.

Så hur mycket av 70-talets röklukt och manliga mystik finns egentligen kvar i förhandlingsrummen?

– Möjligen har man blivit något klokare. Och så är årets nattmanglingar ett återfall i gamla dumheter, säger Anders Lindström och skrattar.

Mikael Färnbo

Läs mer från Dagens Arbete:

”Alla bara ­gissar och ­spekulerar”

OvisshetDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.

Stefan Löfven och operatören Marika Hellberg-Bergkvist

Ökat träbyggande kan ge tusentals nya jobb

Ny färdplanTusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

Pontus Georgsson.

”Allt handlar om att lyssna”

Ny förbundsordförandeNär han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

Varning för nostalgin

LedareTill arbetarrörelsens styrka hörde en gång dess förmåga att odla längtan i stället för saknaden, förmågan att bära de provisoriska utopierna utan att fastna i dogmerna.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

”GS fortsätter att vara medlemsnära”

KrönikaTio år efter bildandet fortsätter vi att blicka framåt, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Ta hand om de nya på jobbet”

KrönikaJag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Marie Nilsson: ”Högerextrema ska aldrig få vinna”

AlmedalenIF Metall manifesterar till stöd för RFSL, som i år valt att inte delta under Almedalsveckan på grund av hot från nazister.

Lenart Cerqueira har ungefär ett halvår kvar på ledigheten med barnet som de är familjehem åt. Foto: David Lundmark

”Många kom fram och frågade”

VAD HÄNDE SEN?Förra vintern mötte vi Lenart Cerqueira, som hade fått tjänst­ledigt från Volvo Cars för att ta hand om ett barn som ett familjehem. I dag har vardagen kommit åter. Och vissa tankar framåt.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

DomEtt företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

3

Ögonspårning ska sprida ­kunskaper

EYETRACKING Ett par glasögon som registrerar vad du tittar på när du jobbar – kan det vara något? På Gnosjö automatsvarvning håller man på att testa. Kanske blir det lättare för erfarna att lära ut jobbet till nya.

Kassör misstänks för grov förskingring

En kassör vid en av Pappers avdelningar misstänks för grov förskingring. Det är avdelningens ordförande som har polisanmält kassören. ”Exakt hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte”.

”Lägg inte på för tjockt”

TIPS FRÅN PROFFSET | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

Northvolts tänkta batterifabrik och dess vd Peter Carlsson.

Grönt ljus för batterifabrik i Skellefteå

TEKNIKBatteribolaget Northvolt ska nu ha säkrat finansieringen för bygget av batterifabriken i Skellefteå. Det kan starta i augusti.

När röken har lagt sig

arbetsmiljöGummibranschen har en mörk historia. Men nu är arbetsmiljön bättre. Eller? Ingen vet vad gummiröken innehåller, så arbetarna har hittat egna sätt att skydda sig.

Därför är skogen så bra för klimatet

DA REDER UTVår skog är en tyst klimathjälte. Varje år tar den upp lika mycket koldioxid som Sveriges industrier, trafik och jordbruk släpper ut.

1
General Electric i Belfort. Foto: AP

Franska facket tar strid mot GE

TvistGeneral Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga. "Företaget drivs av rent finansiella intressen", säger ombudet Philippe Petitcolin.

Foto: Mats Erlandsson

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas.Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

Här byggs framtidens vindkraft

ENERGIBara de sista detaljerna återstår. Sedan har en före detta båtbyggares idé från 90-talet förverkligats. På Moelvens limträfabrik byggs vindkraftstorn i trä.

Makten över företagen

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Kortsiktigheten kan leda till katastrof”

INTERVJUAktieägarnas makt riskerar att leda till katastrof. Därför måste företagen styras efter helt nya regler. Det kan politikerna ordna, säger Oxfordprofessorn Colin Mayer.

Rekordstora utdelningar – men hur länge till?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

”Det är fränt på riktigt”

ProfilenSuget i magen och känslan att flyga och inte veta var bilen landar. Kartläsaren Frida Lindström berättar om kontroll och åksjuka, och hur hon håller reda på höger och vänster.

Snart blir det Aktuellt i Politiken

ÖGONBLICKETKlockan är 10.14 på V-tab i Västerås. Trycktornet gapar hungrigt. Pjäsen på plats och den riktas mot gapet. Snart kan en ny tidning tryckas.

1

Pappers har fått ny ordförande

Pontus Georgsson – så heter Pappers nya förbundsordförande. ”Det känns fantastiskt, nästan ofattbart!” säger förbundets förhandlingschef som nu tar över efter Matts Jutterström.

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Nu måste vi stå upp för varandra

KRÖNIKA ”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Färre industriarbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.