Industriarbetarnas tidning

Stum sten ger levande tryck

20 september, 2013

Skrivet av

ReportageI Vikmanshyttan finns landets enda industriella stentryckeri. Allt började med att en yngling tappade ett kvitto nånstans i södra Tyskland.

Stentryckeriet i Vikmanshyttan

  • Ägs i dag av bröderna Per-Ove och Mats Westman. De började en gång som lärlingar hos tryckeriets grundare Rolf Jansson.  Tryckeriet samarbetar med konstnärer och trycket görs med ”ljusäkta kvalitetsfärger och på ett speciellt syrafritt papper”. Varje tryck för stentryckeriets stämpel som en slags kvalitetsmärkning.
  • Stentryck är en konstgrafisk metod för tryckning från en planslipad sten, den ursprungliga formen av litografi. Ordet litografi kommer från det grekiska ordet ”litho” som betyder sten och ”grafein” att skriva, enligt Nationalencyklopedin. Det finns många versioner av hur Alois Senefelder kom på stentrycket. Den som återges i texten är den som finns på Stentryckeriets hemsida.

Det står en tryckpress i den gamla Konsumbutiken i Vikmanshyttan. En tysktillverkad Snällpress lika gammal som Eiffeltornet.

Pressen stod, liksom Eiffeltornet, färdig till världsutställningen i Paris 1889.

På den tiden dominerade stentryckerierna.  Att trycka på sten hade fått sitt genombrott cirka hundra år tidigare.

Södra Tyskland på 1770-talet. Den unge tonsättaren  Alois Senefelder sökte hitta ett billigt sätt att trycka sina noter.

Att gravera i kopparplåt var både dyrt och omständligt. Att gravera i trä var visserligen billigare, men ännu mer invecklat än kopparplåten.

En dag var denne Senefelder på väg hem från tvätteriet där han hade hämtat tvätt. Han hade betalat, fått ett handskrivet kvitto och sedan gett  sig iväg med tvätten under armen.  Han tog vägen över några kalkstenshällar.

Just där tappade han kvittot.

Kvittot hamnade med texten nedåt. Senefelder upptäckte att texten – skriven med fet krita – tagits upp av kalkstenen. Och ännu märkligare: texten satt kvar nästa gång han gick förbi.

Senefelder insåg att den feta färgen också skulle kunna vandra den omvända vägen – från sten till papper.

Så sägs det att Der Chemische Druck – det kemiska trycket – föddes..

Principen var enkel. Fett och vatten vill inte beblandas. Om man ritar med fet krita på en kalksten och sedan rollar färg över stenen så lägger sig färgen bara där kritan gått in.

Stentrycket kom att dominera ända tills plåten tog över runt förra sekelskiftet. Då förpassades stenpressarna till tryckteknikens sophög, eller på sin höjd, andrahandsmarknad.

Helsingborg 1945. I ett av tullens alla hamnmagasin stod den tysktillverkade Snällpressen som en gång stått färdig lagom till världsutställningen i Paris 1889.

Några år innan krigsutbrottet hade ett svenskt tryckeri kommit över just den här pressen billigt – men aldrig hämtat ut den. Tullen tröttnade på att den tog plats i magasinet nu när världshandeln kom i gång igen efter andra världskrigets slut.

Pressen auktionerades bort via annons.

Annonsen lästes bland annat av Rolf Jansson i Stockholm.  Jansson, en övertryckare på Gellerstedts, funderade på att starta eget. En omvittnat kunnig yrkesman, dessutom mycket konstintresserad.

Han lade ett bud på pressen och fick den. Den anrika pjäsen hämtades i Helsingborg sattes upp i Skurusund utanför Stockholm, i en nedlagd Konsumbutik som Jansson köpt in.

Vikmanshyttan på 1970-talet. Fortfarande ett levande brukssamhälle med stålverket i centrum. Men den gamla Konsumbutiken hade slagit igen.

I Stockholm satt Rolf Jansson och läste annonsen om den gamla Konsumbutiken i Vikmanshyttan som var till salu.

Han slog till direkt.

Det var inte bara det att Vikmanshyttan skänkte det efterlängtade lugn han sökte. Butikens stora fönster gav det dagsljus som verksamheten krävde.

Den gamla pressen fick göra ännu en resa och hamnade till slut på den plats där butikens kassor stått.

Där står den än i dag.

Jansson tog med sig sina konstnärskontakter från Stockholm och satte i gång. Men han behövde personal, lärlingar som stegvis kunde förkovra sig i stentryckandets konst.

Inne i Hedemora, halvannan mil från Vikmanshyttan, hade den arbetssökande tonåringen Mats Westman anmält sig till Arbetsförmedlingen.

En dag ringde det från Vikmanshyttan. Mats trodde först att det var bruket som behövde personal. Några dagar senare steg han in som lärling i den före detta Konsumbutiken, numera stentryckeriet.

Två år senare anslöt lillbrorsan Per-Olof.
De är kvar än idag.

Gamla Konsumbutiken i Vikmanshyttan blev tryckeri på sjuttiotalet. Grundaren lockades av de stora fönstren som släppte in mycket dagsljus. Mats Westman, Kenneth Stenholm och PO Westman driver idag tryckeriet som lockar många konstnärer att prova på stentryck.

Vikmanshyttan 2013. Några konstnärer befinner sig på plats i tryckeriet.  Inför en utställning på Avesta Art samlas de på stentryckeriet under en vecka för att jobba tillsammans. En av dem, Jordi Arkö, berättar hur annorlunda det är att arbeta med krita eller pensel mot en kalksten i stället för ett papper.

– Det är stumt och skönt. Stenen svarar bra mot kritan. Men halva jobbet kommer sedan under själva tryckningen. Då händer nya saker.

När konstnären är färdig med stenen läggs den i pressen och det är där som Mats och Per-Olof tar vid. Ett hantverk, ett precisionsarbete utfört med den erfarenhet som bröderna tillägnat sig under snart fyra decennier.

– Ett fantastiskt roligt arbete, säger Mats Westman.

Svårt?

– Oj vad ska jag säga så att jag inte skrämmer alla konstnärer? Det är en komplicerad process, helt klart. Men det är inte svårt för konstnären som får hjälp av oss, vi vägleder konstnären.

Du kom själv hit som lärling under Rolf Jansson 1975, hur var det?

– Jag visste ju ingenting om tryckning när jag kom hit, jag var ju bara en lärling. Det är tio års lärlingstid på stentryck och både jag och PO lärde oss så långt vi hann (Rolf Jansson avled 1980/reds anm).  Resten fick vi lära oss själva.

Hur ser man att ett konstverk är stentryckt?

– Ett tränat öga ser det med hjälp av lupp eller förstoringsglas.  Det finns ett mer levande raster i stentryck jämfört med plåttryck. Det är inte samma avstånd mellan kornen.

Flera hundra konstnärer har passerat tryckeriet och ni har också en egen utställningslokal uppepå tryckeriet. Hur har din egen syn på konst påverkats av ditt jobb?

– Den har förändrats genom åren, det måste jag säga. I början var det lättast att ta till sig bilder som man såg vad de föreställde. Men efter ett tag började jag dras till bilder som lämnar mer åt fantasin, nonfigurativ konst.

Den tredje mannen på tryckeriet, Kenneth Stenholm inskjuter:

– Jag brukar säga till våra kunder att när ni köpt en tavla ska ni inte hänga upp den på en gång.  Köp en flaska fint vin och klä upp er. Sedan kan ni hänga upp den.

– Det ska vara högtidligt av den enkla anledningen att den här tavlan ska ni leva med resten av livet.

Kenneth är Vikmanshyttegrabb och uppväxt mittemot den gamla Konsumbutiken. Han har sannerligen gått den långa vägen. Redan som åttaåring anlitades han av Rolf Jansson som springpojke på tryckeriet. Nu har han hand om marknadskontakterna och reser runt och talar om stentryckeriet.

Det enda industriella tryckeriet för originallitografi i hela norra Europa, tillägger han.

Att se Mats och PO bistå konstnärerna med tryckningen är som att beskåda ett litet skådespel, en uppvisning av ett unikt hantverk.

När en tryckning är klar slipas stenen ner ungefär en halv millimeter så att den är ren inför nästa tryckning.  Stenen, en bayersk kalksten, är den som bäst passar tryckkonsten. Jämn och fin och utan fossiler.

Stentryckeriet har ett ansenligt lager av stenar att ta av.

Lagret räcker för tre tryckargenerationer framöver, lugnar Mats  Westman.  Och då kan tryckeriet ändå gå för fullt.

Framtiden tycks vara tryggad för gårdagens till synes odödliga tryckkonst.

Du kanske också vill läsa…

Ett lyft för Stefans rygg

Ett lyft för Stefans rygg

I vintras trodde Stefan Svensson att det var kört med jobbet på Boxon etikettryckeri i Borås. Ryggen var trasig efter alla år på industrigolvet. Men arbetsgivaren ville annat.

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Det är svårt att rekrytera till tryckerier. Nu samarbetar GS-facket och Grafiska Företagen med målet att starta yrkesutbildningar.

”Ole, dole, doff – och så blev det Reinfeldtsnubben”

Två år efter valet åkte Dagens Arbete tillbaka till platsen för den dramatiska valvaka vi besökte 2010. I natt trycker skiftet på V-Tab i Södertälje ut nya opinionssiffror och en partiledares huvud fäst vid Stålmannens kropp.

Snart gör de sista trycket

Snart gör de sista trycket

Skiftlaget i Landvetter har tryckt Göteborgs-Posten ihop i 40 år. Men sånt väger lätt när affärsbeslut fattas och miljoner kan sparas.
Vid nyår stannar tryckpressarna för gott. Till dess är det fullt ös.

När Jan försvann

När Jan försvann

Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.

Det rullar på

Det rullar på

Ögonblicket: Klockan är 13.49 på DS Smith i Värnamo.

V-Tab lägger ned tryckerier

V-Tab lägger ned tryckerier

Tryckeriföretaget V-Tab ska avveckla tidningstrycket och stänger tre anläggningar. Totalt 125 jobb försvinner i Landvetter, Södertälje och Norrahammar.

”Ni har tagit min bästa vän, sa jag”

”Ni har tagit min bästa vän, sa jag”

På botten av en tank hittades två erfarna arbetare döda. Ingen vet hur de hamnat där. För Marina, som förlorade sin man, blandas sorgen med ilska mot företaget.

När jobbet försvinner

När jobbet försvinner

Hur känns det att plötsligt bli varslad? Att snart förlora jobbet? DA åkte till Sundsvall, där det första stora varslet inom pappersindustrin kom, och pratade med några som vet.

Distansarbete – i skogen

Distansarbete – i skogen

När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finskt stopp för svenska Teslabilar: ”Ett enkelt beslut”

Finska transportarbetarförbundet AKT ger sig in i konflikten med Tesla.

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

Ännu ett bakslag för Tesla – Postnord ska inte lämna ut registreringsskyltar

”Mycket allvarligt, närmast systemhotande” anser Tesla

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

Bojkott: Norska facket stoppar alla transporter av Teslabilar till Sverige

”En tydlig signal till Tesla” säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar väntas i hela Norden

Nu sluter de nordiska fackförbunden upp bakom IF Metall. Bojkott väntar Tesla.

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Hur en kamp för några få blev en storstrid – för alla

Mikael Färnbo tar oss igenom de senaste fem veckornas strejk för den svenska modellen. Från varsel till sympatiåtgärder.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.