Industriarbetarnas tidning

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

15 augusti, 2023 - 09:49

Skrivet av

HÅRT TRYCK Det är svårt att rekrytera till tryckerier. Nu samarbetar GS-facket och Grafiska Företagen med målet att starta yrkesutbildningar.

Tryckerierna har länge haft stora svårigheter att anställa kvalificerad personal, oavsett vilken tryckteknik det gäller eller var i landet företaget befinner sig. Problemet är så pass stort att flera tryckerier gått omkull när medarbetare gått i pension.

Därför ska GS-facket och Grafiska Företagen nu ta fram en validering för grafisk industri. Målet är yrkesutbildningar för tryckare.

– Alla i organisationen säger samma sak, det är supersvårt att rekrytera. Det finns ju ingen utbildning, så man kan inte plocka någon från skolan, säger Jenny Moberg.

Jenny Moberg, andra generationens tryckare, samt ägare och vd på All in Screen. Foto: Daniel Larsson
Det tvååriga projektet kommer att kartlägga vilka kunskaper som behövs för att börja arbeta som tryckare. Foto: Daniel Larsson

Hon är ägare och vd på tryckeriet All in Screen i Stockholmsförorten Sätra, samt styrelseledamot i branschorganisationen Fespa Sweden.

Jenny blev själv upplärd i hantverket som 18-åring av sin far, tryckaren och musikern Bosse Persson, i hans ursprungliga Tryckbolaget. Att hitta in i branschen genom personliga kontakter är inte ovanligt. Att såväl yrkesbevis som yrkesutbildningar saknas gör nämligen att många unga helt missar att yrket finns.

Det innebär också att nyanställda får läras upp av erfarna arbetskamrater. För arbetsgivaren kan detta informella lärlingskap bli en stor investering. Det tar tid innan man kan tillräckligt mycket för att bidra fullt ut till produktionen.

– Men de måste ändå ha full lön samtidigt som de tar tid av den som lär dem. Det är där vi behöver hjälp av en utbildning, så att inte hela ansvaret ligger på oss att utbilda medarbetarna.

På Fespa Swedens uppmaning startar nu GS-facket ihop med Grafiska Företagen ett projekt för att ta fram en validering, alltså en kompetensstandard, inom screentryck och offset.

Finansieringen – en dryg miljon kronor – kommer från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).

Det tvååriga projektet kommer att kartlägga vilka kunskaper som behövs för att börja arbeta som tryckare. Därefter kan man utforma praktik, intern kompetensutveckling på företagen och formella utbildningar.

– Jag hoppas det här mynnar ut i en klassisk yrkesutbildning, där man varvar teori på skolan med praktik på tryckerier. Vi har gjort en undersökning bland medlemmarna och vi vet att många kommer erbjuda lärlingsplatser, säger Jenny Moberg.

Henrik Smedmark, kompetenspolitisk expert på Grafiska Företagen, räknar upp tre saker som krävs för att utveckla en valideringsmodell:

– Bransch och fack behöver enas om vad man måste kunna, hur man kan testa dessa kunskaper samt hur man tar en person från icke kunnig till kunnig, säger han.

Foto: Juliana Falldin

Bransch och fack behöver enas om vad man måste kunna, hur man kan testa dessa kunskaper samt hur man tar en person från icke kunnig till kunnig.

Henrik Smedmark, kompetenspolitisk expert på Grafiska Företagen.

Nu knyter man sakkunniga till projektet. Deras första uppdrag blir att intervjua ett tjugotal branschföretag och ta reda på hur behovet ser ut i detalj. Därefter får facket ge sin bild av situationen.

– Vi har redan tecknat avtal med ett antal yrkeslärare på gymnasieskolor i Malmö, Borås samt Broby grafiska. De kommer ta fram en rimlig kravbild och längre fram kommer de att hålla utbildningarna, säger Henrik Smedmark.

”De får stå bredvid, man visar och förklarar. Sedan hämtar man ett gäng skittröjor från lagret så får de pröva sig fram, träna på att få trycken raka”, säger Erik Basilius. Foto: Daniel Larsson

Erik Basilius har lärt upp flera av sina kollegor på All in Screen.

– Det är praktiskt arbete. Vissa gånger kanske man är … mer eller mindre pedagogisk, säger han och ler.

Hur lärde du dig själv yrket?

– Jag lärde mig av kollegor på 90-talet. Jag var intresserad av det grafiska och så hade de en praktikplats på Tryckpoolen i Luleå. Det var väldigt mycket ”trial and error” i början. Vilket är bra, då lär man sig gediget!

Vad behöver man minst kunna för att betraktas som en kompetent tryckare?

– En tryckare som kan gå rakt in på jobbet behöver dels ha teoretisk kunskap om material, färger, duktäthet, alla såna grejer. Och dels ha praktisk erfarenhet, snabbt kunna trä på en tröja på en palett, veta hur man gör en schablon, hur man raklar.

Hur lång tid tar det att lära upp någon som aldrig tryckt förut?

– Oj, det är väldigt olika. Det handlar om materialkänsla, att fatta hur fiberresning funkar, känsla för värme. Från noll till självgående, ett halvår kanske. Och ”lite självgående” … en månad? Det beror helt på hur vakna de är.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Här skolas framtiden in

Här skolas framtiden in

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera nästan 5000 nya yrkesarbetare de närmsta åren. Gymnasieeleverna på Tau Learning i Malmö är eftertraktade.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Det blir nog inte under två procent”

”Det blir nog inte under två procent”

På Lamiflex tjänar alla lika mycket, här får ingen någon del av LO:s låglönesatsning – men man ställer sig helhjärtat bakom den.

Gröna omställningen i norr lyfte hustillverkaren Lindbäcks

Gröna omställningen i norr lyfte hustillverkaren Lindbäcks

Lindbäcks trähusfabrik i Piteå har fått in nya ordrar på 1,5 miljard kronor i år.

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Anebyhus i konkurs

Anebyhus i konkurs

Rekonstruktionen som inleddes i januari kunde inte rädda Anebyhusgruppen. Förra veckan begärde de sig själva i konkurs.
Det senaste året har bostadsbyggandet mer än halverats.

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.