Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vad får ett välfärds­samhälle kosta?

11 september, 2013

Skrivet av Per-Olof Sjöö

Regeringen har nu återigen flaggat för ett nytt jobbskatteavdrag. Det ämnet kan förvisso fylla en egen krönika men jag tänkte reflektera lite över vad som har hänt i konungariket Sverige. I medborgarnas kollektiva medvetande.

Låt oss leta i minnet efter valrörelsen 2002. Det var Josefssons valstugereportage som var snackisen inför valet. Borgarna förlorade och Moderaterna, under Bo Lundgrens befäl, gjorde ett katastrofval.

I efteranalysen var man rörande överens om att Moderaterna aldrig kunde vinna ett val på att lova stora skattesänkningar. Svenska folket månar om den generella välfärden. Resten är historia. Lundgren fick gå. Reinfeldt, Borg och Schlingmann formade de nya Moderaterna och 2006 hamnade högeralliansen i regeringsställning.

Sedan dess har Moderaterna lyckats sänka skatterna mer än vad Bo Lundgren någonsin kunde drömma om 2002. Det är en politisk omvälvning som saknar motstycke. Ett skickligt politiskt hantverk.

Skattesänkningarna har dock inte gått obemärkt förbi. Sedan 2006 har vi bevittnat hur sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen vittrat sönder. Vård, skola och omsorg har förvandlats till en nyliberal experimentverkstad. Våra barns framtid är i händerna på riskkapitalister och den generation som gav sitt liv åt att bygga landet får nu sina blöjor vägda på ett privat äldreboende.

Ingen kan påstå att detta har pågått i det tysta. Däremot har debatten varit väldigt enkelspårig. När det gäller välfärdsfrågor har det lagts mycket krut på hur vi organiserar välfärdsarbetet. Privat eller offentligt.

Färre har hört de desperata röster som kommer från dem som arbetar i välfärdssektorn. Den skriande bristen på resurser. Den alldeles omedelbara konsekvensen av att mer än 100 miljarder försvunnit från det offentliga. Jag vill inte negligera driftsdebatten men någonstans måste vi börja diskutera grundfrågan.

Vad får ett välfärdssamhälle kosta? Det är en fråga som borde vara högt på dagordningen i kommande valrörelse. Inte minst för att jag tror det är många medborgare i Sverige som funderar på det.

Finns det då någon seriös motkraft? Social-demokraternas strategi präglas av en outgrundlig räddhågsenhet. Varje jobbskatteavdrag har mötts av kritik på förhand men har accepterats retroaktivt. När Reinfeldt nu flaggar för ett femte jobbskatteavdrag fortsätter (S) med mer av samma räddhågsenhet. Vi är emot att det införs men om vi vinner valet tar vi inte bort det.

Själv behöver jag nog lite argumentations-träning om jag ska ut i valrörelsen med det budskapet, men jag är ingen partistrateg. Det är möjligt att det går att vinna ett val med den taktiken. Men det går inte att vinna väljarnas förtroende  långsiktigt.

Socialdemokraternas utmaning är i dag en spegelbild av vad Lundgren brottades med 2002. Går det att vinna ett val på att lova skattehöjningar?

Jag tror att det är möjligt, framför allt nödvändigt. Men det krävs mod och det vet jag att Stefan Löfven har. Det är hög tid att ta fighten för ett välfärdssamhälle värt namnet.

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.