Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Vaccinera facket mot mutkulturen

5 november, 2013

LedareFör några år sedan avslöjades en stor muthärva i Göteborgs stad. Då gällde det en byggherre som fixade avtal med kommunen genom generösa gåvor till förvaltningens tjänstemän och politiker.

I Stockholm har upphandlingsraseriet inom välfärdssektorn lett till diskussioner om kompisskap och mutor. Kravet på en öppen redovisning av partiernas finansiering är också exempel på att detta med mutkulturer är en reell fara. Politiken är i förtroendebranschen. Precis som journalistiken.

På Dagens Arbete resonerar vi ofta om var gränserna går för vad man som journalist får ta emot. Det är viktigt att hålla den etiska kompassen vid liv om vårt jobb ska bli trovärdigt. Vi ska granska och avslöja och kan då inte ta emot gåvor av dem vi granskar eller skapa så nära relationer att vi inte längre kan förhålla oss kritiska.

Förtroende tar tid att bygga upp men kan väldigt snabbt raseras.

Fackföreningar är också i förtroendebranschen. Medlemmarnas förtroende är a och o för det fackliga arbetet. Därför måste också fackens agerande vara etiskt grundat.

LO och Svenskt Näringsliv enades för cirka tio år sedan om en omställningsförsäkring som ska hjälpa uppsagda att hitta ett nytt jobb. Du som arbetar inom industrin har avstått en del av dina löneökningar till en premie i Trygghetsfonden, TSL. Om du förlorar jobbet kan du få ett stöd värt 20 000 kronor. Arbetsgivaren skriver avtal med ett omställningsföretag som ska coacha den arbetslösa. I praktiken är det facket som bestämmer vilket företag som anlitas.

Efter finanskrisen har en lukrativ marknad för omställningsföretag skapats. Tyvärr tycks en mutkultur följa i dess spår.

Dagens Arbete har granskat omställningsföretagen sedan krisen 2008. En skrämmande bild framträder. Fackombudsmän vittnar om hur de utsätts för det ena mutförsöket efter det andra. Omställningsföretag som Antenn och Kornboden bekräftar att de bjuder fackliga förtroendevalda på idrottsevenemang eller ”otvungna forum” med mat och dryck. Antenn hör till de företag som har flest uppdrag för facket. Man kan undra varför.

Tack och lov finns kloka ombudsmän som IF Metalls Ola Sjösten och GS-fackets Björn Jönsson. De tackar nej till dessa tveksamma gåvor. Tyvärr gör inte alla det.

Dagens Arbete har tagit del av berättelser som tyder på en utvecklad mutkultur. Avsaknaden av en centralt formulerad policy hos fackförbunden gör inte saken bättre. Om man inte på högsta nivån tar mutproblemet på allvar, kan man inte räkna med att man ska göra det lokalt. Omställningsföretagens unkna affärsmetoder riskerar att svärta ned förtroendet för facket.

Trygghetsfonden borde ha etiska principer för hur marknadsföringen får gå till hos de företag man tecknar samarbetsavtal med. Fackförbunden måste formulera en policy, helst en gemensam.

Det är hög tid att vaccinera sig mot mutkulturen.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen