”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Handels: Det får aldrig bli en sammanblandning

Handels är ett av de förbund som inte längre ger bidrag till Socialdemokraterna. I många år har förbundet gett sex kronor per år och medlem till partiet. Nu öppnar de i stället upp för nya sätt att påverka politiken.

Handels kommer att fortsätta avsätta lika mycket pengar för politiskt påverkansarbete, men i stället för att ge pengarna direkt till partiet omprövas varje år vart pengarna ska gå.

– Det får aldrig bli en sammanblandning mellan socialdemokratin och fackföreningsrörelsen. Att vi har gemensamma värderingar behöver inte innebära att vi agerar som samma part. Partiet ska driva politik. Vi ska påverka politiken, säger Lars Anders Häggström, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Beslutet att öppna upp för andra former av facklig politisk samverkan togs vid förbundets senaste kongress. Förra året gick pengarna till att ta fram en underlagsrapport om otrygga anställningar tillsammans med Arbetarrörelsens tankesmedja.

– Att få en hejd på korttidsanställningar och visstidsanställningar är ett av våra politiska mål. Den frågan driver vi inte bara gentemot Socialdemokraterna utan mot alla som vill höra på. Det handlar om vad man behöver göra politiskt för att komma åt de problem våra medlemmar ser, 
säger Lars Anders Häggström.

Innebär det att ni skulle kunna stödja projekt tillsammans med andra politiska partier?

– Ja, om de stöder våra krav. Vi måste kunna påverka politiken oavsett vilken regering som sitter. Sen tycker vi ju att det ska vara en socialdemokratisk regering men det är en helt annan fråga.

Lars Anders Häggström slår fast att Handels kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Socialdemokraterna, till exempel genom handelsmedlemmar som är aktiva i partiet.

– Vi har fortfarande en unik samverkan med socialdemokratin men det behöver inte innebära att vi alltid stöttar dem med pengar, säger han.

Läs mer:

ville henrik-klemens

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

KRÖNIKAI överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

DEBATTLåt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S.

2

Where are we now?

LedareWhere are we now, sjöng David Bowie i en av sina vackraste låtar. Många undrar nog detsamma i politiken i dag. De rödgröna måste berätta vart vi är på väg. Måtte årets första partiledardebatt präglas av politisk fantasi istället för av panik.

2

Skymning över Sverige

Löfvens och Romsons presskonferens var det yttersta beviset på att EU har havererat. Det finns varken någon europeisk eller nordisk solidaritet längre. Alla tänker på sitt, gränserna stängs och protektionismen segrar. Det är djupt illavarslande. För flyktingarna är det en katastrof.

8

EU-valet avgör Europas framtid

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

"Kan innebära konflikter med S"

LO:s valplattformEuropa ska bli rödare och Sverige byta regering. Det är målen när LO för första gången går ut med egen valplattorm.

LO: Brett stöd för samverkan

Allt färre LO-medlemmar röstar med Socialdemokraterna. Men fackets samverkan med partiet står orubbad. Av din fackavgift går cirka 50 öre i månaden till Socialdemokraterna.

93 procent av kongressombuden stöder S

IF METALLS KONGRESSFackets samarbete med Socialdemokraterna är en ständigt omdiskuterad fråga. Så också vid IF Metalls kongress nyligen. Och skillnaden i åsikter är stor mellan ombuden och medlemmarna.

Anna Björklund tyckte som de flesta på kongressen att samarbetet med S ska vara starkt. Jan-Olov Carlsson var mer skeptisk. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Starkt stöd för samarbetet med S

IF METALLS KONGRESSDet är Socialdemokraterna som gäller. IF Metalls kongress har beslutat att inte öppna för samverkan med andra partier.

- Fredrik Reinfeldt försöker skrämmas med nyval, men vi låter oss inte stressas av det, sa Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt inför IF Metall-kongressen. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Juholt räds inte ett nyval

IF METALLS KONGRESS

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Splittring kring samarbetet med S

IF METALLS KONGRESS

GS-ombuden vill gå åt vänster

Socialdemokraterna bör ha ett organiserat samarbete med Vänsterpartiet. Det alternativet var populärast bland ombuden vid den gångna helgens GS-kongress, enligt en enkät som Dagens Arbete gjort.

GS-ombuden drar åt vänster

Socialdemokraterna bör gå åt vänster – och lyssna mer på facket, tycker ledamöterna på GS kongress enligt en enkät som förbundet gjort.

Juholt lovade ny pensionsreform

Allt för många i Sverige klarar inte av att leva på sin pension. Därför behövs en ny pensionsreform, en uppgörelse över partigränser och med arbetsmarknadens parter.

En glad Håkan Juholt inför kamerablixtarna sedan han just blivit vald till socialdemokraternas nye partiledare. Foto: SCANPIX

Nyvald Juholt manade till strid

Håkan Juholt, en 48-årig smålänning från Oskarshamn, valdes vid den extra partikongressen i Stockholm på fredagen som väntat till socialdemokraternas nye partiordförande, den nionde i ordningen.

Löfven: "Uselt att folk springer runt och tycker till i namnfrågan"

Partiet måste ha is i magen och nu behövs ordning och reda. Som det nu är riskerar vi en situation som påminner om hela havet stormar, säger Stefan Löfven.

Mona Sahlin: M större löntagarparti än S

– Vi ratades av dom som har jobb men vi kommer tillbaka som en progressiv rättviserörelse. Det var Mona Sahlins budskap idag till LO:s representantskap.

Löfven: "Vi har inte varit tillräckligt tydliga"

Nu börjar Socialdemokraternas krisarbete. På fredag sätter sig IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven med resten av partiledningen i verkställande utskottet. Allt fokus finns på den nytillsatta kriskommissionen.

"För mig går Socialdemokraterna bort"

Fel sida vann och Mona Sahlin bör bytas ut. Många reaktioner är samstämmiga efter valet när Dagens Arbete besöker ett gjuteri utanför Stockholm.

Förtroendevald avgår efter dubbla arvoden

Lars-Erik Soting (bilden), klubbordförande på Atlas Copco i Örebro och tidigare riksdagsledamot, lämnar alla förtroendeuppdrag för IF Metall och Socialdemokraterna.

Sahlins jobbtal inledde s-kongressen

- Vi får aldrig mer förlora initiativet i jobbfrågan. Vi viker aldrig en tum från kravet om arbete åt alla. För just nu leds Sverige av en arbetslöshetsallians.

"Gör det lönsamt att investera i Sverige"

Skattelättnader för dem som investerar långsiktigt i företagen. Det är alternativet till förmögenhetsskatten, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i en intervju inför S-kongressen.

Mona Sahlin vill satsa på de äldre

– Vinner vi valet nästa år kommer vi att göra en rejäl satsning på de äldre. Deras erfarenhet måste tas till vara mycket bättre än i dag. De sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i Almedalen på Gotland på onsdagen.

Fler röstade – men det gynnade inte S

Ett ökat valdeltagande skulle gynna Socialdemokraterna sade man före valet. Men trots att över en halv miljon fler svenskar röstade den här gången rörde sig inte Socialdemokraternas valresultat ur fläcken.

Starkt stöd för facklig lönelinje

En stor majoritet av svenska folket stöder det fackliga kravet att svenska löner ska gälla även utländsk arbetskraft som jobbar i Sverige. Det framgår av en opinionsundersökning inför EU-valet på söndag.

Jobbfrågor skiljelinje i EU-parlamentet

I arbetsmarknadspolitiken blir partiernas ideologiska skillnader tydliga. Det visar Dagens Arbetes granskning av ett antal arbetsmarknadsärenden i EU. Frågor som är viktiga för LO får stöd från vänster, men möter motstånd från höger.

Hemliga donatorer bakom Moderaternas kampanj

Tack vare hemliga donatorer är Moderaterna det parti som har mest pengar för att bedriva opinionsbildning och politisk propaganda. Det hävdar forskaren Sandro Wennberg i rapporten Makten över debatten.

Sahlin bryter med gammal ordning

DA-ANALYS:

S kräver kraftigt höjd a-kassa

Rejält höjd ersättningsnivå i a-kassan. Kraftigt sänkta a-kasseavgifter. Stor satsning på aktiv arbetsmarknadspolitik. Det är några av de 92 konkreta förslagen till ny jobbpolitik för Socialdemokraterna.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.