”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Handels: Det får aldrig bli en sammanblandning

Handels är ett av de förbund som inte längre ger bidrag till Socialdemokraterna. I många år har förbundet gett sex kronor per år och medlem till partiet. Nu öppnar de i stället upp för nya sätt att påverka politiken.

Handels kommer att fortsätta avsätta lika mycket pengar för politiskt påverkansarbete, men i stället för att ge pengarna direkt till partiet omprövas varje år vart pengarna ska gå.

– Det får aldrig bli en sammanblandning mellan socialdemokratin och fackföreningsrörelsen. Att vi har gemensamma värderingar behöver inte innebära att vi agerar som samma part. Partiet ska driva politik. Vi ska påverka politiken, säger Lars Anders Häggström, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Beslutet att öppna upp för andra former av facklig politisk samverkan togs vid förbundets senaste kongress. Förra året gick pengarna till att ta fram en underlagsrapport om otrygga anställningar tillsammans med Arbetarrörelsens tankesmedja.

– Att få en hejd på korttidsanställningar och visstidsanställningar är ett av våra politiska mål. Den frågan driver vi inte bara gentemot Socialdemokraterna utan mot alla som vill höra på. Det handlar om vad man behöver göra politiskt för att komma åt de problem våra medlemmar ser, 
säger Lars Anders Häggström.

Innebär det att ni skulle kunna stödja projekt tillsammans med andra politiska partier?

– Ja, om de stöder våra krav. Vi måste kunna påverka politiken oavsett vilken regering som sitter. Sen tycker vi ju att det ska vara en socialdemokratisk regering men det är en helt annan fråga.

Lars Anders Häggström slår fast att Handels kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Socialdemokraterna, till exempel genom handelsmedlemmar som är aktiva i partiet.

– Vi har fortfarande en unik samverkan med socialdemokratin men det behöver inte innebära att vi alltid stöttar dem med pengar, säger han.

ville henrik-klemens

Läs mer från Dagens Arbete:

"Arbetare bör se upp med SD"

LEDARESverigedemokraterna är ett starkt antifackligt och löntagarfientligt parti som vill riva ner den svenska välfärden.

16

Where are we now?

LedareWhere are we now, sjöng David Bowie i en av sina vackraste låtar. Många undrar nog detsamma i politiken i dag. De rödgröna måste berätta vart vi är på väg. Måtte årets första partiledardebatt präglas av politisk fantasi istället för av panik.

2

Skymning över Sverige

Löfvens och Romsons presskonferens var det yttersta beviset på att EU har havererat. Det finns varken någon europeisk eller nordisk solidaritet längre. Alla tänker på sitt, gränserna stängs och protektionismen segrar. Det är djupt illavarslande. För flyktingarna är det en katastrof.

8

"Det är inte vårt fel att vi bara får otrygga anställningar"

5 frågor till Jenny WrangborgVad händer med kärleken när stämpelklockan och bostadsbristen styr livet? Med debuten Kallskänken blev DA-krönikören Jenny Wrangborg en av Sveriges mest lästa poeter. Med nya boken Vad ska vi göra med varandra vill hon ge folk kraft att orka kämpa.

Risotton för oss samman

Carl-Einar HäcknerMitt i all politik finns maten som förenar.

Käbbelstämpeln måste tvättas bort

Anders FerbeJag undrar vad medlemmarna tyckte om valrörelsen, och tänker på en sjukskriven bilmekaniker i Trollhättan, en arbetslös tjej i Vara och en sliten gruvarbetare i Kiruna. ”Käbbel” tror jag de skulle säga …

Jobben i centrum i regeringsförklaringen

När den nyvalde statsminstern Stefan Löfven på fredagsmorgonen presenterade den nya regeringen och dess politik underströk han att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge: – Arbetslösheten har bitit sig fast på höga nivåer. Skolresultaten rasar och välfärden har stora brister. Klyftorna växer och ojämställdheten mellan kvinnor och män kvartsår. Sverige missar 14 av 16 miljömål.

Pappers Kongress

Foto: Ebba Olsson Wikdahl

"Konkurrens om arbetskraften, inte om jobben"

Pappers kongress 2014LO:s ordförande sjöng industrins lov inför Pappers kongress. Ett populärt grepp av Karl-Petter Torwaldsson.

Foto: Liselott Rydberg Sörensen

Arbetsmiljöforskaren: Larma om riskerna!

ArbetsmiljöGymkort och hälsocoacher rår inte på farliga arbetsmoment och olyckor på jobbet. Därför måste företagen uppmuntra medarbetare att larma om farliga risker, säger arbetsmiljöforskaren John Sjöström.

”Man kan inte pressa hur mycket som helst”

Hur ska de som blir kvar orka fortsätta när nästan var femte arbetskamrat försvinner? Det frågar sig de anställda på Stora Ensos kartongpappersfabrik i Fors.

I vårt sargade land

Gästkrönika/Crister EnanderDe har skurit för djupt. Så enkelt är det. Ingen kan förneka det, inga floskler eller retoriska utläggningar kan längre skyla vad som skett.

”Man har stor nytta av sin ilska och vrede när man skriver om sådant som jag gör, när jag får reda på något skandalöst blir jag ofta mer arg än ledsen, det driver mig att orka skriva om det”, säger Majgull Axelsson. Foto: TT NYHETSBYRÅN

På studiebesök i klassamhället

ProfilenHon drivs av vrede och är författaren som aldrig ryggat tillbaka för svåra ämnen. I sin nya bok skriver hon om utanförskap, mörka hemligheter och om att bli någon annan än den man är. Månadens profil Majgull Axelsson berättar om studieresan till medleklassen och friheten i att vara udda.

Foto: SOFIA ERNEROT och MAJA BRAND

Samma problem – olika lösningar

Val 2014Båda vet hur det är att gå arbetslös. De avskyr pratet om arbetslinjen. Är skeptiska mot bemanningsföretag och vinster i välfärd. Trots att de tillhör olika generationer är de lika i väldigt mycket, Gustaf och Johnny. Men på en punkt skiljer de sig åt: Synen på Sverigedemokraterna.

Ny arbetssommar. Vintern i Östansjö var en skön semester från det hårda röjningsarbetet, tycker Mihaela Stratulat och Liviu Balusescu. Men nu ser de fram emot en ny jobbsäsong i skogen. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

Förälskade i skogen – men svårt att kräva rätt villkor

Reportage– Får man sparken är det bara att åka hem, så därför bråkar man helst inte, säger skogsröjaren Liviu Balusescu från Rumänien.

Viktigt fotjobb. ”Enda sättet för oss att få reda på hur det ligger till är då att åka ut och prata med de anställda själva”, säger Roger Johansson. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

”Oseriösa arbetsgivare hålls om ryggen”

För att få stopp på fusket i skogen måste fler bli medvetna om sina rättigheter. Ökad facklig närvaro är GS-fackets strategi. – Det är bara fotjobb som gäller, säger GS-ombudsmannen Roger Johansson

Många utländska arbetare har inte koll på sina rättigheter. ”Om de anställda visste att de hade rätt att tjäna mer då tror jag att de skulle begära att få det också, säger Jonas Strandberg, skogsvårdsföretagaren. Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Många tjänar mycket på att utnyttja folk”

Skogsarbetare från andra länder behövs under säsongerna, men oseriösa arbetsgivare hotar villkoren i hela skogsbranschen. Det anser skogvårdsföretagaren Jonas Strandberg.

IF Metalls ombud väljer hellre rött än grönt

IF Metalls kongressombud vill hellre att Socialdemokraterna styr landet med Vänsterpartiet än att det bildas en rödgrön regering. Ingen enda förespråkar en blocköverskridande lösning, visar DA:s enkät.

Anders Gregorsson, 59 år, möbelsnickare på Sjölinder snickeri, Skogås – Ja, framför allt för att skada fingrarna eller att lungorna ska ta stryk av allt damm. Det känns i näsan när man har jobbat här länge. Bullret är också ett problem, även om vi har hörselskydd. Vi skulle kunna ha bättre utsug för att bli av med allt damm. Säkerheten är okej här, men det finns alltid saker att förbättra. Foto (samtliga): LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

Är du rädd för att skada dig på jobbet?

Över 30 000 personer skadades på jobbet 2013, enligt en rapport som LO publicerar i dag. DA har besökt tre arbetsplatser och pratat om faror och rädsla på jobbet.

1 129 människor omkom i rasmassorna när  Rana Plaza- fabriken i Bangladesh kollapsade den 30 april, 2013.  Foto: AP

Katastrofen blev en väckarklocka

Ett år efter Rana Plaza-katastrofenFör ett år sedan dog 1 138 människor i Bangladesh värsta industriolycka någonsin. Katastrofen blev en väckarklocka för industrin men löner som inte går att leva på och trakasserier av fackligt aktiva är fortfarande vardag för textilarbetarna.

Hamp;M är ett av de märken som får underkänt i rapporten. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Svenska klädjätten får underkänt

Villkoren för textilarbetarnaInga av de största klädkedjorna i Europa betalar löner som går att leva på till arbetarna som syr deras kläder. Trots steg i rätt riktning är svenska H&M ett av de märken som får underkänt i Clean Clothes Campaigns nya rapport.

Foto: VIKTOR FREMLING

"Facket har glömt den villkorslösa solidariteten"

5 frågor till Kristian LundbergHan slog igenom med Yarden, om hans egna erfarenheter inom bemanningsbranschen. Med Det här är inte mitt land fortsätter DA-krönikören och författaren Kristian Lundberg sitt korståg med fokus på asylsökande, misshandlade kvinnor och barnfattigdom.

Swedbank har redan plockat bort Stora Enso från sina hållbarhetsfonder. Nu behöver koncernchefen Jouko Karvinen presentera en tydlig handlingsplan om Folksam och KPA ska behålla företaget bland sina.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

Etiska fonder stannar i Stora Enso

Swedbank har redan plockat bort Stora Enso från sina hållbarhetsfonder. Folksam, AMF Pension och KPA Pension behåller dock sitt ägande under villkor. – Vi vill se en tydlig handlingsplan och resultat inom en snar framtid, annars säljer vi av, säger hållbarhetschefen Eva Axelsson.

”Det handlar om mer än barnarbete”

Barn så små som fyra år utnyttjas i Stora Ensos leverantörsled i Pakistan. Nu höjs röster för att Stora Enso ska skriva på ett globalt fackligt avtal.

Fackföreningar kräver kompensation till rasoffren

Rana Plaza-katastrofenFamiljerna till de minst 1138 människor som dog i fabrikskollapsen i Bangladesh förra året väntar fortfarande på att bli kompenserade. Fackföreningar världen över kräver nu att multinationella klädkedjor ska betala offrens familjer genom en gemensam fond.

EU-valet avgör Europas framtid

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

Slipsrasismen är löntagarfientlig

Sverigedemokraternas framgångar i opinionen har hittills kommit av att partiet tagit röster från den borgerliga alliansens partier, främst från Moderaterna. Nu går det inte så bra för regeringspartierna. De rödgröna skulle kunna bilda egen majoritet med råge om det vore val i dag. Det innebär att SD:s vågmästarroll är hotad.

Facket kritiska till SD-besök

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson ger sig ut på turné för att värva Socialdemokrater. Först ut är Volvo CE i Eskilstuna. Men facket har inte blivit informerade och anser att företaget begått ett stort misstag.

Foto: BTI

”Aldrig mer ett OS utan fackliga rättigheter”

OS i SotjiMigrantarbetare dör i förberedelserna inför OS och fotbolls-VM. Dags för idrottsrörelsen och världens regeringar att agera, tycker företrädare från det internationella bygg- och träfacket.

"Kan innebära konflikter med S"

LO:s valplattformEuropa ska bli rödare och Sverige byta regering. Det är målen när LO för första gången går ut med egen valplattorm.

LO: Brett stöd för samverkan

Allt färre LO-medlemmar röstar med Socialdemokraterna. Men fackets samverkan med partiet står orubbad. Av din fackavgift går cirka 50 öre i månaden till Socialdemokraterna.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.