”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

LO: Brett stöd för samverkan

Allt färre LO-medlemmar röstar med Socialdemokraterna. Men fackets samverkan med partiet står orubbad. Av din fackavgift går cirka 50 öre i månaden till Socialdemokraterna.

Vid senaste undersökningen från Statistiska centralbyrån stöder nära 53 procent av LO-medlemmarna Socialdemokraterna. Vid valet 2002 var siffran 58 procent. Trots att siffran sjunker är facken övertygade om att en samverkan med partiet gynnar medlemmarna.

– Det är fortfarande en majoritet som röstar på Socialdemokraterna, även om den är knapp. Vårt mål är 60 procent av röstandelen. Vi tror det är möjligt, säger Tobias Baudin, LO:s vice ordförande.

Varför stöder LO Socialdemokraterna ekonomiskt?

– Vi vill att medlemmarna ska få det bättre. Många har fått det sämre efter sju år med borgerlig politik. Arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen har raserats och de har inte kommit till bukt med arbetslösheten. Klyftorna ökar.

LO själva bidrar med sex miljoner kronor per år. Enligt Tobias Baudin finns en rekommendation att LO-förbunden ska bidra med sex kronor per år och medlem. IF Metalls stöd ligger på den nivån.

Ger LO ekonomiskt bidrag till andra partier?

– Nej. Det är bestämt att vi har en samverkan med Socialdemokraterna. Vi ser gärna att fler blir medlemmar i partiet och i förlängningen tar parti-uppdrag. Då kan vi forma politiken inifrån.

Vem som sitter i regeringsställning skiftar. Skulle inte medlemmarna gynnas om LO-folk hade uppdrag 
i andra partier?

– Det står medlemmar fritt att ta uppdrag i andra partier. Vi utbildar fackliga och politiska ledare tillsammans med S. Vi har samma grundvärderingar. Det finns ett brett stöd för vår samverkan på LO-kongresserna.

Är inte ombuden på kongresserna personer som ofta redan har uppdrag inom socialdemokratin?

– Vi har bra bild av hur det ser ut på arbetsplatserna. Vi vet att det är en försumbar del som lämnar facket av partipolitiska eller ideologiska, säger Tobias Baudin.

När Stig Malm var LO-ordförande var det mer hårda ord gentemot partiet. Är ni inte lite för överens nuförtiden?

– Vi anser att det krävs en ny S-ledd regering. Sedan är det inte säkert att det socialdemokratiska partiet levererar lösningen på alla frågor. Då kommer vi att fortsätta påverka genom facklig-politisk samverkan.

Partiledaren Stefan Löfven kommer från IF Metall. Finns det inte risk att vänskapsband gör att LO inte är så kritiskt mot partiet som man skulle kunna vara?

– Nej. Ledarna inom fackförbunden är valda för att göra det bästa för medlemmarna. 

Läs mer:


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

KRÖNIKAI överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

DEBATTLåt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S.

2

Where are we now?

LedareWhere are we now, sjöng David Bowie i en av sina vackraste låtar. Många undrar nog detsamma i politiken i dag. De rödgröna måste berätta vart vi är på väg. Måtte årets första partiledardebatt präglas av politisk fantasi istället för av panik.

2

Skymning över Sverige

Löfvens och Romsons presskonferens var det yttersta beviset på att EU har havererat. Det finns varken någon europeisk eller nordisk solidaritet längre. Alla tänker på sitt, gränserna stängs och protektionismen segrar. Det är djupt illavarslande. För flyktingarna är det en katastrof.

8

EU-valet avgör Europas framtid

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

"Kan innebära konflikter med S"

LO:s valplattformEuropa ska bli rödare och Sverige byta regering. Det är målen när LO för första gången går ut med egen valplattorm.

Handels: Det får aldrig bli en sammanblandning

Handels är ett av de förbund som inte längre ger bidrag till Socialdemokraterna. I många år har förbundet gett sex kronor per år och medlem till partiet. Nu öppnar de i stället upp för nya sätt att påverka politiken.

93 procent av kongressombuden stöder S

IF METALLS KONGRESSFackets samarbete med Socialdemokraterna är en ständigt omdiskuterad fråga. Så också vid IF Metalls kongress nyligen. Och skillnaden i åsikter är stor mellan ombuden och medlemmarna.

Anna Björklund tyckte som de flesta på kongressen att samarbetet med S ska vara starkt. Jan-Olov Carlsson var mer skeptisk. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Starkt stöd för samarbetet med S

IF METALLS KONGRESSDet är Socialdemokraterna som gäller. IF Metalls kongress har beslutat att inte öppna för samverkan med andra partier.

- Fredrik Reinfeldt försöker skrämmas med nyval, men vi låter oss inte stressas av det, sa Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt inför IF Metall-kongressen. Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Juholt räds inte ett nyval

IF METALLS KONGRESS

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Splittring kring samarbetet med S

IF METALLS KONGRESS

GS-ombuden vill gå åt vänster

Socialdemokraterna bör ha ett organiserat samarbete med Vänsterpartiet. Det alternativet var populärast bland ombuden vid den gångna helgens GS-kongress, enligt en enkät som Dagens Arbete gjort.

GS-ombuden drar åt vänster

Socialdemokraterna bör gå åt vänster – och lyssna mer på facket, tycker ledamöterna på GS kongress enligt en enkät som förbundet gjort.

Juholt lovade ny pensionsreform

Allt för många i Sverige klarar inte av att leva på sin pension. Därför behövs en ny pensionsreform, en uppgörelse över partigränser och med arbetsmarknadens parter.

En glad Håkan Juholt inför kamerablixtarna sedan han just blivit vald till socialdemokraternas nye partiledare. Foto: SCANPIX

Nyvald Juholt manade till strid

Håkan Juholt, en 48-årig smålänning från Oskarshamn, valdes vid den extra partikongressen i Stockholm på fredagen som väntat till socialdemokraternas nye partiordförande, den nionde i ordningen.

Löfven: "Uselt att folk springer runt och tycker till i namnfrågan"

Partiet måste ha is i magen och nu behövs ordning och reda. Som det nu är riskerar vi en situation som påminner om hela havet stormar, säger Stefan Löfven.

Mona Sahlin: M större löntagarparti än S

– Vi ratades av dom som har jobb men vi kommer tillbaka som en progressiv rättviserörelse. Det var Mona Sahlins budskap idag till LO:s representantskap.

Löfven: "Vi har inte varit tillräckligt tydliga"

Nu börjar Socialdemokraternas krisarbete. På fredag sätter sig IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven med resten av partiledningen i verkställande utskottet. Allt fokus finns på den nytillsatta kriskommissionen.

"För mig går Socialdemokraterna bort"

Fel sida vann och Mona Sahlin bör bytas ut. Många reaktioner är samstämmiga efter valet när Dagens Arbete besöker ett gjuteri utanför Stockholm.

Förtroendevald avgår efter dubbla arvoden

Lars-Erik Soting (bilden), klubbordförande på Atlas Copco i Örebro och tidigare riksdagsledamot, lämnar alla förtroendeuppdrag för IF Metall och Socialdemokraterna.

Sahlins jobbtal inledde s-kongressen

- Vi får aldrig mer förlora initiativet i jobbfrågan. Vi viker aldrig en tum från kravet om arbete åt alla. För just nu leds Sverige av en arbetslöshetsallians.

"Gör det lönsamt att investera i Sverige"

Skattelättnader för dem som investerar långsiktigt i företagen. Det är alternativet till förmögenhetsskatten, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven i en intervju inför S-kongressen.

Mona Sahlin vill satsa på de äldre

– Vinner vi valet nästa år kommer vi att göra en rejäl satsning på de äldre. Deras erfarenhet måste tas till vara mycket bättre än i dag. De sa Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i Almedalen på Gotland på onsdagen.

Fler röstade – men det gynnade inte S

Ett ökat valdeltagande skulle gynna Socialdemokraterna sade man före valet. Men trots att över en halv miljon fler svenskar röstade den här gången rörde sig inte Socialdemokraternas valresultat ur fläcken.

Starkt stöd för facklig lönelinje

En stor majoritet av svenska folket stöder det fackliga kravet att svenska löner ska gälla även utländsk arbetskraft som jobbar i Sverige. Det framgår av en opinionsundersökning inför EU-valet på söndag.

Jobbfrågor skiljelinje i EU-parlamentet

I arbetsmarknadspolitiken blir partiernas ideologiska skillnader tydliga. Det visar Dagens Arbetes granskning av ett antal arbetsmarknadsärenden i EU. Frågor som är viktiga för LO får stöd från vänster, men möter motstånd från höger.

Hemliga donatorer bakom Moderaternas kampanj

Tack vare hemliga donatorer är Moderaterna det parti som har mest pengar för att bedriva opinionsbildning och politisk propaganda. Det hävdar forskaren Sandro Wennberg i rapporten Makten över debatten.

Sahlin bryter med gammal ordning

DA-ANALYS:

S kräver kraftigt höjd a-kassa

Rejält höjd ersättningsnivå i a-kassan. Kraftigt sänkta a-kasseavgifter. Stor satsning på aktiv arbetsmarknadspolitik. Det är några av de 92 konkreta förslagen till ny jobbpolitik för Socialdemokraterna.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.