Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Demokrati ställer krav på eget ansvar

20 mars, 2014

Skrivet av Anders Ferbe

Ordet demokrati betyder folkmakt. I Sverige handlar det om att varje vuxen medborgare har en röst. På valdagen är allas röster lika mycket värda.

Då är din röst värd lika mycket som din chefs, politikernas eller näringslivselitens. Då har du och alla andra röstberättigade makten att avgöra vilken politik som ska föras. I år gäller det både den svenska politiken och politiken i EU. Ju fler som röstar och säger sin mening, desto fler är vi som bidrar till att vårda vår demokrati, vår folkmakt.

Demokrati är också ett centralt begrepp för oss i IF Metall. Vårt förbund styrs av medlemmarnas behov, krav och vilja och vår ideologiska grund är uppfattningen om alla människors lika värde.  Alla som sitter i styrelser för IF Metall, i klubbar, avdelningar och på central nivå i förbundet, är utsedda och valda av medlemmarna. Alla medlemmars röst väger lika tungt och alla kan framföra sina åsikter och lägga förslag för förändring och förbättring.

Demokratin i vårt förbund, liksom i landet, måste hela tiden vårdas, stärkas och utvecklas. IF Metalls drygt 30 000 förtroendevalda på olika positioner har alla fått det fina förtroendet att företräda sina arbetskamrater och medlemmar. Alla våra politiska företrädare lokalt, nationellt och i Europaparlamentet har utsetts i demokratiska val och fått förtroende av medborgarna. Jag tror att alla förtroendevalda, liksom alla politiska företrädare, i grunden är oerhört stolta över att ha vunnit andra människors tillit att föra deras talan.

Demokrati är dock inte bara att välja företrädare. Den ställer också krav på eget ansvar. Både som medborgare i Sverige och medlem i IF Metall har vi alla ett ansvar att hålla oss informerade och följa med i debatten. Vi har ett ansvar att sätta oss in i vilka olika alternativ som finns och vilka konsekvenser det ena eller det andra får för vårt gemensamma bästa, i samhället eller i vårt förbund.

Att vi är många inom IF Metall som är beredda att axla detta demokratiska ansvar ser jag flera aktuella bevis på just nu. Det första är det engagemang som möter mig hos medlemmar och förtroendevalda nu i årsmötestider. Att gå på årsmöte och säga sin mening är ett vardagligt exempel på demokrati i praktiken.

Det andra är den mängd motioner, nästan 500 stycken, med kloka framåtsyftande förslag som kommit in och som vi ska besluta om i maj då det är dags för IF Metalls kongress.

Det tredje är den entusiasm, uppfinningsrike-dom och kämpaglöd som jag möter hos de IF Metallare som nu kastar sig in i valarbetet för att se till att vi i valet till Europaparlamentet den 25 maj får ett rött Europa och att vi den 14 september 
sätter en svetsare på statsministerposten.

Allt detta stärker mig i min vetskap om att vi 
i IF Metall tar vårt ansvar för demokratin och 
vår gemensamma framtid.

Jag är stolt över att gå och rösta, att vara förtroendevald i IF Metall och över vår demokrati. Var det du också och gör din röst hörd – både i valen och i IF Metall!

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.