Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Hopp om vårkänslor för svenska modellen

17 april, 2014

Skrivet av Per-Olof Sjöö

Låt mig ägna denna krönika åt en spaning. Det kan nämligen skönjas en trend inom GS branscher just nu. Man skulle kunna kalla det en hemvändartrend.

Det finns nu flera exempel där tunga aktörer väljer att flytta hem produktion från utlandet till Sverige. Kinnarps och Inwido är två exempel.

Det är säkert vanskligt att dra några säkra slutsatser om anledningen härtill. Men jag kan utifrån egna erfarenheter se ett tydligt trendbrott.

För tio år sedan var det en vanligt förekommande hotbild om utflyttning av produktion på våra medlemmars arbetsplatser. Många företag gjorde slag i saken. De senaste åren har diskussionerna avstannat och nu kan vi alltså märka en kursändring.

Det är mycket inspirerande att läsa hur Kinnarps vd resonerar. Han lyfter upp den svenska modellen med nationella kollektivavtal som konkurrenskraftig och säger sig vilja stå upp för den. Inte bara i ord utan också i handling.

Man ska förmodligen akta sig för att dra för stora växlar på detta. Men låt oss för ett ögonblick anta att detta är den nya företagstrenden. Arbetsgivare som av strategiska och strikt företagsekonomiska skäl väger in det svenska kollektivavtalssystemet som en plusfaktor. I hård global konkurrens. Om detta är korrekt så är vi något stort på spåren.

För nog finns det fördelar med vår avtalsmodell. Många pekar på förutsägbarheten, andra pekar på att samverkan driver produktivitetsutveckling i företagen. Detta i sig är förutsättningen för reallöneutveckling och schysta jobb.

Om vi gemensamt kan identifiera behov på ömse sidor finns det goda möjligheter att utveckla vår modell. Industriavtalet är redan idag ett uttryck för detta.

Som facklig företrädare är man dock inte bortskämd med handfasta ömhetsbetygelser till den svenska modellen från företagshåll.

Tvärtom har vi de senaste åren tvingats bevittna hur arbetsgivarnas huvudorganisation Svenskt Näringsliv förfallit i dubbelmoral och ett alltmer marginaliserat propagandamakeri för diffusa intressen.

Om min spaning är korrekt kan vi möjligen se en underifrån kommande utveckling. En utveckling som möjliggör en vitaliserad samverkansmodell där arbetsmarknadens parter inte har som utgångspunkt att misstänkliggöra varandra, utan har samsyn om det ömsesidiga beroendet. Detta kan bidra till att hitta nya framgångar i en global konkurrens, där både företag och löntagare kan flytta fram positionerna.

Det är nu alldeles underbart att följa vårens framfart. Och så tydligt att det är i undervegetationen det nya friska växer fram. Låt oss hoppas att svensk arbetsmarknad också har en ny vår att se fram emot.

Permafrost är så väldigt trist.

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.