Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Din röst kan avgöra vår vardag

22 maj, 2014

Skrivet av Per-Olöf Sjöö

2014 har kallats ett supervalår. I slutet på maj ska vi rösta om vilka representanter Sverige ska ha i EU-parlamentet och i september är det allmänna val till riksdag, landsting och kommuner.

Låter detta tråkigt? Det är sannolikt få männi-skor som ryser av välbehag när EU-valet kommer på tal. När du har läst denna krönika färdigt har jag därför inga förhoppningar om att du ska hoppa jämfota av glädje men jag hoppas innerligt att jag övertygat någon om hur viktigt det är.

Man kan ha flera ingångar till varför det är angeläget att gå och rösta. Det går att ta till lite högtravande argument, som att EU är ett fredsprojekt och därmed också en demokratisk institution.

Som facklig företrädare är det nog så viktigt, men jag tänkte ta avstamp i lite mer jordnära frågor. Som till exempel varför det är viktigt vilka som bestämmer i EU om man vill stärka löntagarnas ställning. Både på arbetsplatsen och i samhället.

EU bygger i stort på att medlemsländerna lovat varandra en gemensam marknad. Det vill säga att mellan medlemsländerna ska människor, kapital, tjänster och varor flyta fritt. Detta tycker nog de allra flesta är en bra ide’. Det finns dock väldigt stora politiska skiljelinjer när det gäller hur den gemensamma marknaden ska fungera. Låt mig påvisa två skiljelinjer.

Vi har de senaste åren sett en utveckling, där den nyliberala tanken om att ingenting ska få störa marknadskrafternas fria flöde, varit tongivande. I den nyliberala tankevärlden är nationella kollektivavtal ett hinder för marknadskrafterna. Fackliga krav på förbättringar för löntagare har fått stå tillbaka för marknadskraven. Det finns, tyvärr, många exempel på detta de senaste åren. Jag har ofta mött medlemmar som säger att det är EU:s fel. Då brukar jag fråga vem EU är. EU är nämligen, precis som facket, vad medlemmarna gör det till. Det är i huvudsak de politiker som vi väljer till EU:s parlament som avgör den framtida inriktningen på EU-projektet. Under många år har högerblocket varit dominerande i Bryssel. Då är det inte så konstigt att utvecklingen blir marknadsliberal.

Vi har tvingats bevittna hur kriserna avlöst varandra de senaste åren. Högerns lösningar har varit förödande för Europas befolkning. Åtstramningspolitiken har resulterat i att 26 miljoner EU-medborgare är arbetslösa. Ungdomar är särskilt hårt drabbade.

Hur skulle då ett mer löntagarvänligt EU kunna se ut? Socialdemokraterna och LO kom förra året överens om att driva frågan om ett socialt protokoll vid nästa fördragsändring. En fördragsändring kan närmast beskrivas som att man skriver om grundlagen. Ett socialt protokoll skulle innebära att löntagares rättigheter ska likställas med övriga friheter i EU. Det vore ett enormt framsteg för alla som tror att starka löntagare också bidrar till starka samhällen. En framgång för de som tycker att fackliga rättigheter för utvecklingen framåt och inte som i dag hindrar marknadskrafternas fria framfart.

Låter det bra? Då är det bara ett krux. Detta kommer aldrig att hända så länge högern dominerar EU-politiken. Det kommer inte att hända så länge de nationella parlamenten leds av högerrege-ringar. Vill vi förändra EU:s inriktning så måste vi se till att löntagarnas röst blir starkare både i EU-parlamentet och i Sveriges riksdag.

Detta har stor betydelse för hur samhällsutvecklingen ser ut de närmaste åren. Till syvende och sist handlar det om vår vardag.

Så den retoriska frågan är: Om du vill stärka din ställning i samhället, varför inte göra din röst hörd? Varför inte gå och rösta?

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.