Industriarbetarnas tidning

Klart idag att Långshyttan läggs ner

13 maj, 2014

Skrivet av

Idag blev det klart. Outokumpu lägger ner sin anläggning i Långshyttan. MBL-förhandlingarna mellan företaget och facket har avslutats i oenighet. Facket godkänner inte nedläggningen.

– Vi kommer aldrig att godkänna nedläggningen. Beslutet är helt igenom korkat. Den uppfattningen kommer vi att ha så länge vi lever, säger Nermin Basic, järnbruksklubbens ordförande.

Samtidigt har klubbens medlemmar på medlemsmöte sagt ja till det trygghetspaket som förhandlats fram.

– Även om vi inte är nöjda så tycker vi att det ändå är en ganska bra uppgörelse. I synnerhet med tanke på utgångsläget.

– Grovt räknat kommer 50–60 av våra medlemmar att bli ekonomiskt oberoende av nedläggningen. Resten hamnar i arbetslöshet, säger Nermin Basic.

Paket innebär att alla som sägs upp i Långshyttan har företräde till andra tjänster inom koncernen. Bland annat finns 30 vakanta tjänster På Outokumpu  i Avesta.

Den som behöver flytta får flyttkostnaderna bekostade av Outokumpu plus hjälp med motsvarande 3 månaders boendekostnader.

Uppsägningsdagen flyttas fram tre månader till 1 september. Från och med årsskiftet behöver man inte jobba under uppsägningstiden. Den som vill prova på ett nytt jobb under uppsägningstiden kan få tjänstledigt och företaget betalar ut mellanskillnaden i lön.

Den som vill studera med studielån kan få ett utbildningsstöd nästa år motsvarande 40 000 kronor. En miljon kronor anslås också till att köpa in yrkesutbildning till företaget. Den som vill prova på att starta eget under uppsägningstiden får full lön.

Klubben har också förhandlat fram en produktionsbonus för att hålla tillverkningen uppe under avvecklingstiden. Bonusen utbetalas oberoende av eventuella yttre störningar och kan som bäst ge en månadslön.

Den som är 60 år eller äldre får en avtalspension i form av ett engångsbelopp. Beloppet motsvarar 75 procent av årets lön och betalas ut den sista anställningsdagen.

Du kanske också vill läsa…

Prisfall och oro pressar stålet

Prisfall och oro pressar stålet

Det som kallats Sverigies industriella ryggrad hukar under sjunkande priser och en orolig omvärld.

”Mycket bekymmersam utveckling”

Nu krävs en nationell samling kring stålet, säger IF Metalls förbundsorförande Anders Ferbe.

”Dags att fundera på sitt liv”

Tomi Kumpula är en av 180 anställda vid Outokumpu i Långshyttan som förlorar sitt jobb. – Ett tillfälle att fundera på vad man ska göra av sitt liv, säger han.

”Tullarna drabbar även USA”

”Tullarna drabbar även USA”

”När president Trump nu reser tullmurar mot världen protesterar även den amerikanska tillverkningsindustrin”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys. Förra gången USA införde ståltullar försvann nästan 200 000 amerikanska industrijobb.

Plågsamma tider för stålet och gruvorna

Kina var inte den omättliga stålmarknad som marknaden trodde för några år sedan. Priserna sjunker samtidigt som det investeras för fullt i gruvor utifrån gamla glädjekalkyler. Men det finns ljuspunkter, inte minst i Sverige, skriver DA:s Harald Gatu.

”Outokumpu ointresserat av dialog”

Outokumpu är ointresserade av att hålla en dialog med oss, säger Berndt Nygårds, kommunfullmäkiges ordförande (S) i Hedemora.

”Att dra ner här var betydligt smidigare”

”Att dra ner här var betydligt smidigare”

Lönsamma, effektiva fabriker stängs i Sverige. I går Gislaved och Västervik. I dag Tranås och Långshyttan. Dagens Arbete kan berätta hur direktörerna resonerar.

Monstret som riskerar sänka hela Outokumpu

För varje dag gick verksamheten bättre och bättre. Dessutom fanns ett spännande samordningsalternativ med Tyskland. Men Outokumpu struntade i alla siffror, i tidigare investeringar, i interna utredningar. Priset kan bli högt. Ett monster riskerar sänka hela koncernen: nedläggningskostnaden.

Frågorna som Outokumpu måste svara på

I dag måndag samlas Outokumpus ägare till bolagsstämma i Esbo utanför Helsingfors. Bolagsstyrelsen står till svars för det gångna året. Harald Gatu listar sju frågor som styrelsen borde svara på.

Långshyttans vinst: 40 miljoner om året

Långshyttans vinst: 40 miljoner om året

Långshyttan skapar vinst åt Outokumpu. I år över 40 miljoner kronor.