Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi behöver ett rödare Europa

22 maj, 2014

Skrivet av Anders Ferbe

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Somliga påstår att det är ett oviktigt val och att det inte är någon idé att bry sig. Jag menar tvärtom att valet har en mycket stor betydelse för samtliga människor i EU-länderna – och inte minst för vår vardag, våra jobb och våra villkor på arbetsmarknaden här hemma i Sverige.

När jag härom veckan träffade våra industrifackliga kamrater från hela Europa bekräftade deras berättelser mina värsta farhågor om hur det ser ut i våra grannländer. De vittnade om hur fattiga människor blir fattigare och rika blir allt rikare, om en arbetslöshet som bara stiger, en otrygghet som ökar alltmer och en oreda på arbetsmarknaden som blir värre för var dag.

I dag saknar 26 miljoner européer jobb. Nästan 6 miljoner av dessa är ungdomar. Det är ett gigantiskt misslyckande, och ett enormt slöseri med människors kraft och vilja att bidra till samhällsutvecklingen. Och i spåren av massarbetslösheten riskerar både människor och demokratin att gå sönder. För allt hänger ihop.

Arbetslösheten i Spanien, Frankrike och Italien blir för ett litet exportberoende land som Sverige också arbetslöshet i Malmö, Trollhättan och Luleå. Därför är kampen mot arbetslösheten vår allra viktigaste uppgift just nu. Men arbetslösheten är inte bara ett slöseri med mänskliga resurser utan leder också i förlängningen till att löner pressas ned och villkor försämras – även för dem som har jobb.

Att företag och människor kan röra sig fritt över gränserna – vilket är en av poängerna med EU – är förvisso bra. Jag är övertygad om att det bidrar till mer handel, ökad tillväxt och fler jobb. Men den fria handeln måste också vara en rättvis handel.

För löntagare är inga handelsvaror som ska flyttas kors och tvärs över gränserna för att kunna utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Arbetare från olika länder ska inte ställas emot varandra. Alla som jobbar i Sverige eller andra länder i Europa ska ha lika bra avtal och villkor oavsett varifrån de kommer. Seriösa företag ska inte konkurreras ut av oseriösa. Och alla som jobbar i Europa ska ha rätt till en bra arbetsmiljö.

Tyvärr går utvecklingen inom EU i motsatt riktning. 15 års dominans av svenska moderater och europeiska högerpartier har satt sina spår och deras politik hindrar nu länder i ekonomisk och social kris att föra en politik som får i gång ekonomin igen. I stället tvingas land efter land att skära ned inom skola, vård och omsorg. I stället ökar arbetslösheten. I stället pressas lönerna, arbetsvillkoren, arbetsrätten. I stället ställs löntagare mot löntagare.

Vad Sverige och Europa behöver är därför inte fler borgerliga politiker som sätter företagens vinstintressen först. Vi behöver ett rödare Europa, en löntagarvänlig majoritet och fler fackliga företrädare i politiken som kan driva på för att ge vanliga människor starkare rättigheter och en tryggare tillvaro.

Det är därför valet den 25 maj är så viktigt. Det är då jag röstar på Socialdemokraterna och kryssar Olle Ludvigsson, tidigare bilbyggare och klubb-ordförande på Volvo i Göteborg. Tillsammans kan vi ge Europa en ny, rödare och mänskligare riktning!

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.