Industriarbetarnas tidning

Nya toner från Klippans bruk

25 juni, 2014

Skrivet av Johan Joelsson

KulturFärgstarka pappersarbetare, lumpsamlare och direktörer. Inte undra på att musikalen om Klippans bruk blivit en succé. Bruksspelet skildrar livet på fabriken under 1800-talets första hälft.

Bruksspelet

  • Årets version av Bruksspelet har premiär på Klippans bruk den 3 juli. Föreställningen spelas fram till den 20 juli. Pjäsen bygger på Ewa Ohlsson Westins manus och regisseras i år av Annika Kofoed. P-O Nilsson står för den specialkomponerade musiken.

 Klippans bruk

  • Efter några turbulenta år gick företaget Klippan AB i konkurs 2006. Men efter bara några månader gick tre lokala investerare in och startade om verksamheten. Från att tidigare ha producerat frimärkspapper, kopieringspapper och annat specialpapper är det nu uteslutande så kallat tissuepapper för servettillverkning som produceras. Svenska Pappersbruket AB har i dag ett 40-tal anställda. 

Äldsta pappersfacket

  • Klippans pappersfack räknas som landets äldsta och grundades av Magnus Johan Lindahl den 23 augusti 1896. Det första mötet hölls under ekarna på ängen söder om bruket eftersom möten inne på fabriksområdet var förbjudna.

Efter några glada år i början av 1800-talet följer en djup lågkonjunktur som bedövar Europa. Vid pappersbruket i Klippan visar bokföringen röda siffror och ledningen avskedar personal. Till arbetarnas stora skräck väljer direktören Sven Magnus Sunnerdahl att satsa sig ur krisen genom att köpa in Sveriges första pappersmaskin.

– Jag ville hitta en allmänmänsklig ingång. Och frågan om maskiner som ersätter människor i industrin är relevant även i dag, säger dramatikern Ewa Ohlsson Westin.

Musikalsatsningen sattes i rullning när Klippanbon och projektledaren Heléne Lindquist körde förbi pappersbruket en vårdag 2011. Hon fick en impuls, stannade bilen och klev ur. Ackompanjerad av bruset från Rönne å stod hon och betraktade det anrika brukets murgrönedraperade tegelbyggnader. När hon satte sig i bilen igen hade hon bestämt sig. Hon skulle producera en musikal om bruket och människorna som befolkat det.

– Pappersbruket har alltid varit arbetsplatsen nummer ett. Det är svårt att hitta någon i Klippan som inte har en koppling till bruket, säger Heléne Lindquist.

Kommunen och EU gick in med finansiering och en mängd Klippanbor anmälde sig för att medverka i föreställningen. Dramatikern Ewa Ohlsson Westin från Nyköping anlitades våren 2012 för att ta itu med manusarbetet. Att välja ut och skildra delar av en 440-årig industriepok var ingen enkel match. Men Ewa Ohlsson Westin hade tur. Vid ett skrivbord i ett lysrörsblekt arkiv på bruket satt den pensionerade pappersarbetaren Nils Claesson och sorterade handlingar från 1600-talet.

En syssla han utfört ända sedan han på ideell basis tog sig an fabrikens kaotiska arkiv för 20 år sedan. Efter åtskilliga timmar i arkivet hittade Ewa Ohlsson Westin stoff att använda sig av. Bruksspelets handling utspelar sig mellan åren 1825 och 1854. 

Musikalen, som hade premiär i juli 2013, blev en succé. Samtliga föreställningar sålde slut och totalt vallfärdade 3 500 personer till den temporära utescenen på brukets innergård. Och snart är det dags igen. Den 3 juli börjar sommarens föreställningar i Klippan. Totalt kommer den 60 personer starka ensemb-len att ge 15 föreställningar plus lika många skolföreställningar. Projektet involverar en stor grupp amatörskådespelare från orten:

– Jag tycker det känns gött att ha skapat ett forum där Klippanbor kan mötas och prata gamla minnen. För alla är vi på något sätt påverkade av bruket, säger Heléne Lindquist.

 

Du kanske också vill läsa…

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Husum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

Swedpaper rider på klimatvågen

Swedpaper rider på klimatvågen

Suget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

140 i Hylte kan förlora jobbet

140 i Hylte kan förlora jobbet

Stora Enso ska omorganisera och lägger då ner en tidningspappersmaskin i halländska Hylte.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Redo för framtiden

Redo för framtiden

August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.