Industriarbetarnas tidning

Tufft att få ner de gröna på jorden

19 juni, 2014

Skrivet av Jan-Henrik Sandberg

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Tanken – i den mån någon tankeverksamhet alls ägt rum – verkar i dessa fall inte vara att inleda en dialog, utan mer att få skriva/skrika av sig. Det är lugnt. Jag har en särskild mapp för ändamålet. Förvaringsproblemen är lösta.

I slutet av maj fick jag däremot ett hyggligt spetsigt och välskrivet brev. Det var när Pappers hade kommenterat Miljöpartiets politik i samband med deras kongress som en entusiastisk förkämpe för de ”gröna” idealen tyckte att det var läge att fatta pennan. Så här skrev han:

”Så otroligt besviken jag blir på Pappers kritik på Miljöpartiet: att jobben är hotade – så blir det inte alls och det vet ni men väljer att göra era trista uttalanden. Ni spelar Alliansen i händerna och förstör otroligt mycket enligt min mening! Samhället måste anpassas till en ny teknik för att klara klimatutmaningar som vi alla ställa upp på! Vi måste snabbt ändra energianvändningen från kärnkraft och kol till förnyelsebart! Sluta vara sådana betonghäckar som sitter i vägen för en utveckling som kommer vare sig ni vill eller inte! Äntligen kan vi bli av med Alliansen, tänker ni försöka sabba det med era utspel? Eftervärldens dom mot Er kommer i så fall bli hård – den gröna politik kommer av klimatskäl kommer att bli allt viktigare. Eller som Bob Dylan säger ”Don’t stand in the doorway, don’t block up the hall”. Snälla vakna upp och kom med och stöd den nya politiken!!!”

Det här är tankegångar som nog inte bara finns inom Miljöpartiet, utan också hos vänsterpartister och många socialdemokrater. Det som skribenten var så otroligt besviken på var att Pappers ofint nog påpekade att Miljöpartiets politik – med inslag som avståndsbaserade skatter på lastbilstransporter, avvecklad kärnkraft och liknande – hotar att slå undan benen på Sveriges industri och därmed hotar massor av jobb och vår gemensamma välfärd. 

 Det är klart att detta slags oförsynta påpekanden riskerar att störa den miljöpartistiska upprymdheten och klinga ostämt mot den ”gröna” väckelsesången. Förvånat tittar miljöpartisterna på oss industriarbetare och frågar sig som rumpnissarna i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter: ”Voffö gör di på detta viset?” Begriper de inte bättre? Begriper de inte att det är vi gröna som står för den nya politiken, för framtiden?

Jag befarar att detta är diskussioner som vi måste förbereda oss på att föra under valrörelsen. När vi kritiserar ”de gröna” kommer vi att anklagas för att spela borgaralliansen i händerna. När vi påpekar att Sveriges industri bör vårdas kommer vi att kallas ”betonghäckar” som står i vägen för framtiden. Vi förväntas lägga ned vår industrivänliga näringspolitik för ”eftervärldens dom kommer att bli hård” om vi inte ”vaknar” och inser att Miljöpartiets flumpolitik kommer att bli verklighet vare sig vi vill det eller inte. När vi envisas med att bekymra oss om jobben som försörjer oss i dag, kommer vi att tröstas med rundhänta löften om massor av nya ”gröna” jobb, en typ av arbetstillfällen som visserligen återfinns i riklig mängd i partiprogrammen men tyvärr mer sällan i verkligheten.

Hå-hå, ja-ja! Stefan Löfven har en tuff uppgift att få ner sina koalitionspartners på jorden.

 

 

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

”Därför ska du inte protest­rösta på SD”

Låt mig berätta vilken politik Socialdemokraterna vill genomföra – och hur SD röstat i viktiga frågor som rör din ekonomi och ditt arbetsliv, skriver Ermine Khachatryan (S).

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Från hunddagis till fackordförande

Från hunddagis till fackordförande

För åtta år sedan drev Gabriel Jöngren ett hunddagis och visste knappt vad facket var för något. I dag är han processoperatör och ­ordförande för Pappers avdelning i Mariestad.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.