Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Tanken – i den mån någon tankeverksamhet alls ägt rum – verkar i dessa fall inte vara att inleda en dialog, utan mer att få skriva/skrika av sig. Det är lugnt. Jag har en särskild mapp för ändamålet. Förvaringsproblemen är lösta.

I slutet av maj fick jag däremot ett hyggligt spetsigt och välskrivet brev. Det var när Pappers hade kommenterat Miljöpartiets politik i samband med deras kongress som en entusiastisk förkämpe för de ”gröna” idealen tyckte att det var läge att fatta pennan. Så här skrev han:

”Så otroligt besviken jag blir på Pappers kritik på Miljöpartiet: att jobben är hotade – så blir det inte alls och det vet ni men väljer att göra era trista uttalanden. Ni spelar Alliansen i händerna och förstör otroligt mycket enligt min mening! Samhället måste anpassas till en ny teknik för att klara klimatutmaningar som vi alla ställa upp på! Vi måste snabbt ändra energianvändningen från kärnkraft och kol till förnyelsebart! Sluta vara sådana betonghäckar som sitter i vägen för en utveckling som kommer vare sig ni vill eller inte! Äntligen kan vi bli av med Alliansen, tänker ni försöka sabba det med era utspel? Eftervärldens dom mot Er kommer i så fall bli hård – den gröna politik kommer av klimatskäl kommer att bli allt viktigare. Eller som Bob Dylan säger ”Don’t stand in the doorway, don’t block up the hall”. Snälla vakna upp och kom med och stöd den nya politiken!!!”

Det här är tankegångar som nog inte bara finns inom Miljöpartiet, utan också hos vänsterpartister och många socialdemokrater. Det som skribenten var så otroligt besviken på var att Pappers ofint nog påpekade att Miljöpartiets politik – med inslag som avståndsbaserade skatter på lastbilstransporter, avvecklad kärnkraft och liknande – hotar att slå undan benen på Sveriges industri och därmed hotar massor av jobb och vår gemensamma välfärd. 

 Det är klart att detta slags oförsynta påpekanden riskerar att störa den miljöpartistiska upprymdheten och klinga ostämt mot den ”gröna” väckelsesången. Förvånat tittar miljöpartisterna på oss industriarbetare och frågar sig som rumpnissarna i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter: ”Voffö gör di på detta viset?” Begriper de inte bättre? Begriper de inte att det är vi gröna som står för den nya politiken, för framtiden?

Jag befarar att detta är diskussioner som vi måste förbereda oss på att föra under valrörelsen. När vi kritiserar ”de gröna” kommer vi att anklagas för att spela borgaralliansen i händerna. När vi påpekar att Sveriges industri bör vårdas kommer vi att kallas ”betonghäckar” som står i vägen för framtiden. Vi förväntas lägga ned vår industrivänliga näringspolitik för ”eftervärldens dom kommer att bli hård” om vi inte ”vaknar” och inser att Miljöpartiets flumpolitik kommer att bli verklighet vare sig vi vill det eller inte. När vi envisas med att bekymra oss om jobben som försörjer oss i dag, kommer vi att tröstas med rundhänta löften om massor av nya ”gröna” jobb, en typ av arbetstillfällen som visserligen återfinns i riklig mängd i partiprogrammen men tyvärr mer sällan i verkligheten.

Hå-hå, ja-ja! Stefan Löfven har en tuff uppgift att få ner sina koalitionspartners på jorden.

 

 

Läs mer:

Jan-Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

"Arbetare bör se upp med SD"

LEDARESverigedemokraterna är ett starkt antifackligt och löntagarfientligt parti som vill riva ner den svenska välfärden.

16
Hon har Europas storscener som arbetsfält, men också tics som alla andra, berättar maken Svante: ”Hon gör ackord av allt, det blir liksom en liten melodisnutt av ljuden kring oss: vinden, mikrovågsugnen, dammsugaren.” Foto: SUSANNA FORSELL

Tar ton mot falska röster

ReportageHon gick från stammande bruksortstjej till stjärna på Europas fina scener. Malena Ernman vässar sina stämband med kaffe ­– och ger hals mot främlingshatet.

Nu är det upp till oss

Gästkrönika– En dag ska vi alla dö. – Men alla andra dagar ska vi det inte. Dialogen kommer från en serieruta med två människor som filosoferar på en klippa i solnedgången med varsitt metspö i handen. Igår blev serierutans budskap ännu viktigare.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

"Otrygga villkor stärker Sverigedemokraterna"

DA DebattSympatier för SD förklaras av hög arbetslöshet och ekonomisk knapphet eller otrygghet helt enkelt. Det visar jag i Så fick Sverigedemokraterna makt.

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Foto: SOFIA ERNEROT och MAJA BRAND

Samma problem – olika lösningar

Val 2014Båda vet hur det är att gå arbetslös. De avskyr pratet om arbetslinjen. Är skeptiska mot bemanningsföretag och vinster i välfärd. Trots att de tillhör olika generationer är de lika i väldigt mycket, Gustaf och Johnny. Men på en punkt skiljer de sig åt: Synen på Sverigedemokraterna.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

Hoppfulla protester mot SD

SD-ledaren Jimmie Åkesson är på arbetsplatsturné. En turné kantad av protester och bråk liksom hat och hot. Det inger både oro och hopp.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

Slipsrasismen är löntagarfientlig

Sverigedemokraternas framgångar i opinionen har hittills kommit av att partiet tagit röster från den borgerliga alliansens partier, främst från Moderaterna. Nu går det inte så bra för regeringspartierna. De rödgröna skulle kunna bilda egen majoritet med råge om det vore val i dag. Det innebär att SD:s vågmästarroll är hotad.

Facket kritiska till SD-besök

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson ger sig ut på turné för att värva Socialdemokrater. Först ut är Volvo CE i Eskilstuna. Men facket har inte blivit informerade och anser att företaget begått ett stort misstag.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

Sandberg ordförande för världens pappersarbetare

Jan-Henrik Sandberg har valts till ny ordförande för världens pappersarbetare. Han ersätter finska Pappers ordförande Jouko Ahonen.

Pappers säger nej till nya industriavtalet

Nej till det nya industriavtalet! Det beslutet tog Pappers förbundsårsmöte i dag.

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

GS söker gemensam ståndpunkt om SD

Hur ska facket bemöta Sverigedemokraterna på arbetsplatserna?

IF Metall kan utesluta aktiv sverigedemokrat

En av IF Metalls medlemmar som är aktiv Sverigedemokrat kan eventuellt komma att uteslutas ur förbundet. Det som är avgörande är inte partitillhörigheten utan hur han agerar som individ, säger IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe.

GS inspireras av Sydafrika i kampen mot rasism

Fackligt internationellt arbete handlar ofta om att Sverige ger stöd och hjälp utomlands. Nu gör fackförbundet GS tvärtom och hämtar inspiration från Sydafrika - hur motverkar man rasism?

Sandberg omvald som Pappers ordförande

Jan-Henrik Sandberg omvaldes på fredagskvällen till förbundsordförande i Pappers.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.

Kampen om arbetarnas röster

Sverigedemokraterna jobbar hårt för arbetarnas röst. De lägger om politiken och slipar formuleringar för att inte skrämma bort arbetarna – partiets viktigaste väljargrupp. Facket tampas med problemet, hur hanterar man sverigedemokrater i de egna leden? I Skåne ställs allting på sin spets.

Konflikten stärkte Sandberg

Hans företrädare tvingades bort, men Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg har sina avdelningsordförande bakom sig.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.

"Skogsindustrierna ger fel bild"

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud.

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.