Missbrukaren måste få hjälp

Arbetsgivaren ska inte vara både spanare, polis och domare. Att slänga ut anställda som fastnat i drogtester är fel väg att gå, skriver chefredaktör Helle Klein.

”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

Riksbanken chocksänker räntan

Riksbanken överraskade alla genom att idag sänka sin viktigaste styrränta med 0,5 procentenheter, till 0,25 procent. Orsaken är att man vill höja inflationen – och beslutet välkomnas av industrifacken.

Beskedet innebär att Riksbankens majoritet körde över dess chef Stefan Ingves, som tillsammans med Kerstin af Jochnick ville nöja sig med en sänkning av reporäntan till 0,5 procent. Riksbanken skriver så här i ett pressmeddelande:

”Nedgången har varit bred och det underliggande inflationstrycket bedöms vara tydligt lägre jämfört med bedömningen i april. Räntan och räntebanan behöver därför vara ännu lägre för att inflationen ska stiga mot målet. Ytterligare en faktor som väger in är att prognosen för internationella styrräntor är nedreviderad”.

En samfälld kör av analytiker hade inför Riksbankens direktionsmöte räknat med en sänkning på 0,25 procentenheter. Dagens besked innebar därför att marknadsräntorna sjönk direkt och att kronan försvagades ytterligare.

I dagens beslut justerar också Riksbanken den så kallade räntebanan, alltså hur styrräntan kommer att ligga framöver. Banken tror nu att den blir i genomsnitt 0,25 procent under det tredje kvartalet nästa år och 1,45 procent ett år senare. Den tidigare prognosen sade 1,20 respektive 2,40 procent.

Beskedet gläder inte bara husköpare utan också stora delar av det exportinriktade näringslivet och fackförbund. Härifrån har man under lång tid kritiserat Riksbanken för att den i sin räntesättning inte tillräckligt tagit hänsyn till sitt eget långsiktiga inflationsmål på 2 procent – inflationen är idag runt noll.

Den kritiken var också tydlig i förra månadens rapport från Industrins ekonomiska råd, vars experter tillsätts av industrins parter. I rapporten pekade rådet bland annat att en svajig inflationspolitik försvårar lönebildningen. Det kommenterade IF Metalls ordförande Anders Ferbe så här i Dagens Arbete:

– Att vi inte kan lite på inflationsmålet innebär att det som har varit en oerhört viktig styråra för oss inte längre är det. Vad ska vi då använda oss av när vi ska besluta om löneutrymmet?

Idag torsdag välkomnade också Facken inom industrin ­– GS, IF Metall, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer – räntesänkningen.

-Det är en markering av att det är inflationsmålet som nu styr penningpolitiken. Riksbanken har missat inflationsmålet under flera år och lyckats skapa oklarhet om dess betydelse genom olika resonemang om hänsyn till privat skuldsättning, heter det i ett pressmeddelande från de fem förbunden.

Läs mer:

Läs mer från Dagens Arbete:

Striden om tiden

Bättre flöde utan dyra fikaraster

Toyotas grannföretag Aros Electronics införde också sextimmarsdag. Men här förkortades i stället drifttiden från 16 till 12 timmar. På köpet fick de jämnare flöde i produktionen.

Bosdotter får pris av regeringen

Kjersti Bosdotter, tidigare kulturansvarig på IF Metall får den fina utmärkelsen Illis Quorum av regeringen. Hon belönas för sina insatser med att främja arbetarkultur och hamnar nu i samma fina sällskap som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Evert Taube.

Nedläggningen av Element Six

Ny dokumentär om Robertsfors diamantindustri

Den prisade och kritikerrosade dokumentärfilmaren Sara Jordenö har gjort en film om sin första arbetsplats – det nu nedlagda diamantföretaget Element Six.

Vad är egentligen en OpO?

FilmStrejk, medling, avtal. Så får du grepp om avtalsrörelsen – på två minuter.

Avtal 2016

Anders Ferbe varnar för ökande konflikter

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger att årets avtalsrörelse är den jobbigaste på länge, eftersom lönenormeringen utmanas av både politiker och arbetsgivarorganisationer.

Stor demonstration mot pressade priser

Bland de 3500 anställda i stålindustrin som demonstrerar mot kinesisk dumpning finns flera svenskar. DA har fått en direktrapport från en av dem.

”Det har gått för kort tid för att riktigt bedöma hur det kommer att bli med övergången”, säger Carlos Gonzalez. Foto: David Lundmark

Truckförarna behöll jobben - men inte villkoren

IF Metall förlorade striden mot Volvo Logistics, Arendalsterminalen lades ut på danska DFDS. 100 truckförare får sämre ersättning, känner sig vilsna, och ger det egna facket en känga.

1

DFDS: ”Det blir inga nya förmåner”

Speditionskoncernen DFDS bekräftar att flera förmåner kommer att försämras genom övergången, men ska ta upp förhandlingar med både IF Metall och Transport om lönerna.

Transport: ”Vi ska slåss för lönerna”

Transportarbetareförbundet har vanan inne med att ta över medarbetare från såväl detaljhandel som industri.

Storföretagen växer borta men krymper här hemma

Ny rapportIF Metall vill ha debatt om hur svenskt näringsliv ska få tillbaka sin växtkraft.

Tryckeriernas momshärva

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Astra Zeneca tar upp striden med IF Metall om belöning

FörslagspengAstra Zeneca vägrar betala mer till den anställde som enligt IF Metall gjort att företaget sparat tiotals miljoner på minskat spill.

Northland går i konkurs

GruvkrisenGruvbolaget Northland Resources ansöker om konkurs, efter att försöken att få in nya pengar med nya ägare misslyckats.

Underhållsarbete är risk för het ånga, skärskador, klämskador och att jobba med dödligt tunga saker. Här förbereds lyft av en 20 tons pick-upvals. Foto: ANDERS ANDERSSON

På Stora Enso i Hylte är det tufft att vara säker

ArbetsmiljöBorta är tiderna när det var macho att utan sele klättra på såphala valsar. På Stora Enso i Hylte, firade underhållsavdelningen förra månaden 1 000 dagar utan olyckor.

1 010 olycksfria dagar – sen bröts sviten

Veckan efter DA:s besök i Hylte bröts den långa olycksfria sviten, när en reparatör föll från en hjullastare och fick hjärnskakning och en spricka i armen. Han är nu tillbaka på jobbet.

Foto: ANDERS ANDERSSON

Hylte vann friskvårdstävling

ArbetsmiljöSegrarna i Stora Ensos friskvårdstävling är korade. Utmaningen har lockat 1 500 personer i 145 lag. "Ut och promenera!" råder Raymond Berntsson från vinnarteamet "Murphys lag".

Fikarumshatet

Så bemöter du fördomarna i fikarummet

DilemmatHur hanterar du fikarumsrasimen? DA frågade chefen på storbolaget, fackordföranden och en expert på främlingsfientlighet.

"Det är exceptionellt bra"

Hallå där Håkan Naij, chef för underhållsavdelningen på Stora Enso i Hylte, som i söndags nådde 1000 dagar utan olyckor.

Så får ni ordning och reda

På Stora Enso i Skutskär har ordning- och reda- projektet löpt ett år, planen är att systemet ska vara infört på hela företaget 2017. Henric Alftberg och Thomas Wikholm ger tips på hur man lyckas.

Nevs rekonstruktion förlängs

Tingsrätten i Vänersborg beslutade i dag att billtillverkaren Nevs ska få fortsätta att försöka få företaget på fötter igen. Sammanlagt är företaget skyldigt 400 miljoner kronor till olika fordringsägare.

Northland stoppar gruvdriften

Northland Resources stoppar sin gruvdrift i Pajala på obestämd tid och säger upp de flesta av de cirka 300 anställda. Orsaken är vad bolaget kallar ”extremt ansträngd likviditet”.

Anders Ferbe: Bäst är kampen för nya jobb

Stort plus för satsningen på nya jobb och bättre utbildning. En orolig bock i kanten för kärnkraftspolitiken. IF Metalls ordförande Anders Ferbe är ”rimligt nöjd” med dagens regeringsförklaring.

Här är Löfvens nya lag

Stefan Löfvens nya regering består av 24 ministrar, varav Socialdemokraterna har fått utse 18. Margot Wallström gör comeback i rikspolitiken och blir utrikesminister, den stora överraskningen är Alice Bah Kuhnke som kulturminister.

Foto: ANDERS WIKLUND

IF Metalls bonuskrav hamnar i AD

StämningBemanningsbolagen och IF Metall är på kollisionskurs när fallet med utebliven bonus på Scania nu hamnar i Arbetsdomstolen. IF Metall kräver närmare 15 miljoner, motpartens grundinställning är noll kronor.

Det vimlar av transportband på Stora Enso i Skene, därför finns det säkra övergångar. Tryck på grön knapp, när ljuset är fast grönt står bandet stilla, återställ med röd knapp. Foto: ANNA SIGGE

Olyckan blev en viktig påminnelse

ArbetsmiljöStora Enso i Skene är i toppklass på arbetsmiljö, ändå hade man i vintras ett tillbud som kunde ha blivit en dödsolycka. Det ruskade om alla på wellpappfabriken.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Hård strid om tryckerimoms

Temperaturen stiger i den momskarusell som följde av att Skatteverket fick rätt att kräva tillbaka skattepengar från tryckerikunder. Samtidigt som Skatteverket driver processer mot förlagen stämmer dessa i sin tur en rad tryckerier.

Bilder inifrån Saab-fabriken i Trollhättan, numera Nevs, som nu begärs i konkurs. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Det krisande bilföretaget Nevs varslar uppemot 200 personer i Trollhättan. Orsaken är att det kommer att dröja längre än planerat att återuppta produktionen som stoppades i maj.

Svenskt rekord i förslagsbelöning

FörslagspengOm IF Metall vinner i Arbetsdomstolen kan det innebära svenskt rekord i förslagsersättning. –Mig veterligt har det aldrig betalats ut någon så stor summa, säger Jan Andersson på Svenska institutet för förslagsverksamhet, SIFV.

Rekordbelöning tas upp i AD

FörslagspengStriden om en av Sveriges troligen högsta förslagsersättningar hittills hamnar nu inför Arbetsdomstolen – åtta år efter att idén lämnades in. IF Metall hävdar att en anställd sparat tiotals miljoner åt Astra Zeneca med sin idé om att minska spillet av astmapreparat. Företaget hävdar att han bara kan ta på sig en liten del av äran.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.