Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

SD:s politik hotar integrationen

1 juli, 2014

Skrivet av Tanvir Mansur

LedarkrönikaJimmie Åkesson har ingen lösning på hur segregationen i Sverige ska stävjas. Tvärtom vill han dra in alla de satsningar som kan leda till förbättrad integration. Det kommer att cementera ett klassamhälle med både en rasifierad arbets- och bostadsmarknad. Därför är Sverigedemokraterna ett hot mot integrationen.

I dag är det fjärde gången som Jimmie Åkesson (SD) håller tal under Almedalsveckan. Partiet som han lederhar i mångas ögon lyckats tvätta bort sin nazistiska historia och ses som vanligt parti bland många andra. Deras rasistiska problemformuleringar har däremot blivit alltmer legitima. Fredrik Reinfeldt (M), Stefan Löfven (S) och de andra riksdagspartierna har varit tydliga i att påpeka att Sverigedemokraterna och deras politik är rasistisk. Samtidigt har medier haft väldigt svårt att förhålla sig till rasismen. Ängsligheten hos public service kring hanteringen av partiet växer sig starkare allt eftersom valdagen närmar sig.

Jimmie Åkesson har ingen lösning på hur segregationen i Sverige ska stävjas. Tvärtom vill han dra in alla de satsningar som kan leda till förbättrad integration. Det kommer att cementera ett klassamhälle med både en rasifierad arbets- och bostadsmarknad. Därför är Sverigedemokraterna ett hot mot integrationen.

Faktum är att om SD:s politik hade varit verklighet, hade jag aldrig fötts i Sverige. Mina föräldrar hade aldrig kunnat flytta hit, och därför är deras politik även ett hot mot min existens. Därför borde det vara en självklarhet att protestera mot den rasismen.

Sverigedemokraterna vill att alla deras politiska förslag ska finansieras genom att minska invandringen till Sverige. De vill att den ska minskas med 90 procent. Men ingen frågar Jimmie Åkesson om hur de ska kunna genomföra ett sådant förslag, att “minska invandringen”. Inget annat riksdagsparti företräder den linjen, och därför kommer Sverigedemokraterna aldrig kunna få en majoritet av riksdagens röster. De har inga samarbeten i riksdagen som kan leda till att den reformen någonsin skulle kunna genomföras. Deras finansiering är alltså inte realistisk.

Inga politiska förslag från Sverigedemokraterna går alltså att genomföra, då de inte kan komma på något sätt att finansiera dem. Det här behöver journalister börja ifrågasätta. Förutom att SD:s politik på flera plan bryter mot våra mänskliga rättigheter, är den inte heller ens genomförbar.

Samtidigt som SD har kommit in i riksdagen har deras rasistiska värderingar och människosyn kunnat normaliseras. Därmed har även nazistiska organisationer som Svenskarnas Parti kunnat växa sig större. I lördags ringde kyrkklockorna i Visby för att varna för nazisternas intåg i staden.

Sverigedemokraternas politik är ett populistiskt skådespel. Publikfrierier baserad på en rasistisk syn på människor. Deras löften om att förbättra äldrevården baseras på finansiering som inte finns. Om det går att avslöja att kejsaren inte bär några kläder går det plötsligt att se hur tomt Jimmie Åkessons prat egentligen är.

Tanvir Mansur praktiserar som ledarskribent på Dagens Arbete

Du kanske också vill läsa…

Alltid minnas, aldrig normalisera

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

”Nationalism är farligt för mänskligheten”

”På Balkan ställde nationalisterna grupper mot grupper, och det var början till ett av historiens värsta folkmord.” Krigsveteranen och industriarbetaren Kennet Bergqvist uppmanar alla att rösta bort rasism och nationalism i valet.

Vakna upp – bilda motstånd

Vakna upp – bilda motstånd

Vänner, det är allvar nu. Det är dags att vakna. Fascismen och nazismen marscherar åter gatorna runtom i Europa och i vårt eget land.

Mardrömmen måste bekämpas med jämlikhet

Mardrömmen måste bekämpas med jämlikhet

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein jämför presidentvalet med morgonens snöfall i Stockholm: ”snöstorm, isvindar och ingen sikt framåt. Det känns tungt och osäkert. Men ett är säkert: kampen för människovärdet får aldrig upphöra.”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.