Industriarbetarnas tidning

Skogs­arbetare kämpar mot elden

6 augusti, 2014

Skrivet av

Markägare som Stora Enso och Sveaskog har hjälpt räddningstjänsten med brandbekämpningen ända sedan i torsdags. Skogsarbetaren Anders Lundström har varit med förr, och är förvånad över att de inte har fått arbeta under natten.

Anders Lundström kör både skördare och skotare i skogen som anställd hos Stora Enso. Sedan i torsdags har han varit helt fokuserad på att försöka stoppa skogsbranden som rasar i Västmanland.

Till att börja med handlade det om att flytta rishögar från ena sidan av en väg till den andra.

– Men vi fick lite olika besked om det behövdes eller inte. Sen när det väl behövdes så var det för sent. Elden kom så fruktansvärt snabbt. Vi var tvungna att ta oss därifrån.

De senaste dagarna har han kört skotaren lastad med en stor vattentank och slangar och de har vattnat i kanter och vid vägar för att hindra att branden ska sprida sig vidare. Sedan i går kväll har de också kunnat jobba med eftersläckning.

Anders har varit med vid ett par skogsbränder tidigare. Då har folk varit ute hela nätterna och bekämpat elden. Under den här branden fick de redan i torsdags order om att avbryta arbetet klockan 23.

– Det var frustrerande. Man är ju där och vill fortsätta. Jag förstår att det har med säkerheten att göra, men branden var inte så våldsam i början.

Det fanns inte i hans vildaste fantasi att branden skulle bli så omfattande som den blivit.

– Nej, det trodde jag inte. Men eftersom det inte släcktes på nätterna och det var över 30 grader varmt på dagarna så tänkte jag att det här går åt helvete. I söndags tänkte jag att det här klarar vi inte av.

– Då tänkte jag på mina döttrar som bor i Fagersta och utanför Norberg och jag själv som bor norr om Fagersta. Ska vi bli hemlösa allihop nu, tänkte jag.

När de är ute och jobbar måste de hela tiden hålla koll på att elden inte kommer bakifrån och stänger av utrymningsvägen. Anders berättar att elden kommer väldigt snabbt.

– I måndags när det blåste så mycket såg jag hur elden kom i en himla fart. Det går inte att springa ifrån den, inte en chans.

Nu upplever han att situationen har lugnat ner sig lite. I går kom ett regn och även i dag har det regnat. Nu när vattenbombningen från flygplan kommer igång tror han att elden kan stoppas.

Både Sveaskog och Stora Enso samt deras entreprenörer hjälper räddningstjänsten i släckningsarbetet. När det väl är klart är det markägarna som ansvarar för eftersläckningsarbetet som troligtvis kommer att pågå under många veckor.

Enligt uppgifter till polisen kan det vara gnistor från en skogsmaskin som jobbat med markberedning som ligger bakom branden, men orsaken är ännu inte fastställd. När det är torrt i marken jobbar man med stor försiktighet i skogen, berättar Helene Bäck, Sveaskogs resultatområdeschef i Norra Bergslagen.

– Markberedare får inte köra alls och vi avverkar utan band på hjulen för att undvika gnistor. Vi har alltid vatten med ut och alla måste kontrollera så att det inte har börjat ryka där man har arbetat. Produktionen kanske går ner under perioder av torka, men vi kan styra om till områden som är blöta istället.

Även Anders Lundström berättar att de alltid har med sig vattentankar ut och att de kör maskinerna utan band på hjulen vid torka.

Du kanske också vill läsa…

Ring of fire

Ring of fire

Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

40 000 fotbollsplaner brann upp

40 000 fotbollsplaner brann upp

I somras kämpade Magnus Björk för att stoppa eldens framfart. Nu är han en av alla skogsmaskinförare som fäller miljontals svartbrända stammar. Ett sorgligt arbete som kräver extra säkerhetsrutiner.

Branden kan ha startat vid skogsmaskin

Polisen har fått in uppgifter som tyder på att den stora skogsbranden i Västmanland har orsakats av gnistbildning vid markarbete i skogen. Det skriver tidningen Expressen.

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

De ska vända gubbtrenden i skogen

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Håll motorsågskedjan vass

Håll motorsågskedjan vass

Kenneth Gabrielsson har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar han dig ­hur du slipar motorsågskedjan.

Tommy kör som en borstbindare

Tommy kör som en borstbindare

Skogsarbetaren Tommy Halvardsson är på fritiden en av landets få borstbindare. Han berättar vad som krävs för att göra en ­borste. Och hur han hamnade här.

”Vargarna tog mina hästar”

”Vargarna tog mina hästar”

Norr om Mongoliets huvudstad Ulan Bator, en mil från närmsta granne, bor skogvaktaren Bayaraa i ett hus som han timrat själv. Alla dagar i veckan spanar han efter tjuvhuggare och skogsbränder. Ett jobb med flera risker.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen