Industriarbetarnas tidning

Ali fick rätt – behöver inte betala för kostym

1 september, 2014

Skrivet av

DomTingsrätten dömde till det ensamkommande flyktingbarnets fördel. Ali var inte skyldig sin arbetsgivare pengar efter att han på ledig tid hade sytt sig en kostym i mannens skrädderi.

I dag kom domen som friar det ensamkommande flyktingbarnet Ali från skuld.

– Killen är väldigt lättad och glad, säger Tomas Lundmark på IF Metalls avdelning i Umeå, som företrädde Ali i tingsrätten.

– Jag tycker att domen var väntad, men han har självklart varit orolig. Det drog ut på tiden, och att vara med om en rättegång är jobbigt.

Bakgrunden till konflikten är att arbetsgivaren på Skrädderi City i Umeå krävde Ali på
5 000 kronor för att Ali hade sytt en kostym åt sig själv.

Ali hade kommit som ensamkommande flyktingbarn till Umeå. Sommaren 2013 sökte han sommarjobb på skrädderiet. Ali fick provjobba under en dag och sedan erbjöds han jobb. Arbetsuppgifterna bestod i att sy och laga kläder och lönen var 45 kronor i timmen.

Arbetsgivaren åkte utomlands och Ali sydde kostymen under lediga stunder. Pojken använde symaskin och klippbord som fanns på skrädderiet, men tyget köpte han för egna pengar i en tygbutik. När arbetsgivaren fick reda på vad som skett krävde han Ali, då 17 år, på pengar.

Inför tingsrätten framhöll arbetsgivaren att det enligt företagets prislista kostar 8 000 kronor att sy upp en kostym. Han konstaterade att Alis uppgift var att sy upp och laga kläder som lämnats in till butiken, och ansåg att i det här fallet skulle samma regler gälla för Ali som för vanliga kunder.

Han ansåg också att han lidit skada på grund av elkostnader, slitage och förbrukning av tråd.

Tingsrätten konstaterar att om Ali ska betraktas som kund måste det finnas ett uttryckligt eller underförstått avtal mellan honom och arbetsgivaren, och något sådant fanns inte.

Vad gäller el, trådförbrukning och liknande, slår tingsrätten fast att arbetsgivaren inte har kunnat precisera vilken skada han lidit och vad den har kostat honom, trots att tingsrätten har försökt förmå honom till det. Ali är alltså inte skyldig sin forna arbetsgivare några pengar, och arbetsgivarens talan ogillas.

Fotnot: Ali heter egentligen något annat.

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.