Industriarbetarnas tidning

Flyktingbarn sydde kostym – krävs på 5 000 kronor

13 december, 2013

Skrivet av

Ensamkommande flyktingbarnet Ali, 17 år, krävs på 5 000 kronor av sin tidigare arbetsgivare på ett skrädderi. Ali betalade själv tyget och sydde en egen kostym utan tillstånd. Fallet är nu på väg till tingsrätten.

Ali kom som ensamkommande flyktingbarn till Umeå förra hösten. I somras sökte han feriejobb på Skrädderi City i Umeå. Ali fick provjobba under en dag. Sedan erbjöds han att jobba på företaget. Arbetsuppgifterna bestod i att sy och laga kläder. Lönen var 45 kronor i timmen. Efter några dagar åkte arbetsgivaren utomlands. Under den tiden sydde Ali en kostym till sig själv på lediga stunder. Han använde symaskin och klippbord som fanns på skrädderiet. Tyget köpte han för egna pengar i en tygbutik.  När arbetsgivaren kom tillbaks från utlandsresan och fick och veta att Ali sytt en egen kostym meddelade han att kostnaderna för kostymen skulle dras från lönen. 

Ali fick hjälp att kontakta Fackets hjälptelefon. Ärendet hamnade hos Tomas Lundmark, ombudsman på IF Metalls avdelning i Umeå. Trots att Ali inte var medlem i facket bestämde sig Tomas Lundmark för att företräda Ali. 

– Den här killen vet nästan inget om sina rättigheter. Det var ett lätt beslut att hjälpa honom, säger Tomas Lundmark. 

IF Metallombudsmannen hade ett möte med arbetsgivaren där man kom överens att Ali skulle få betalt för 75 timmars arbete. Egentligen hade han jobbat totalt 80 timmar men ett avdrag på fem timmar gjordes för den tid det tagit att sy upp kostymen. 

– Egentligen var lönen för låg. Lägstalönen enligt avtal för den här typen av jobb är 84:30 kronor, säger Tomas Lundmark. 

När Ali fick ut sin lön visade det sig att arbetsgivaren dragit av 15 timmar i stället för de fem timmar man kommit överens om i förhandlingen med IF Metall. 

En tid efteråt skickade arbetsgivaren en faktura på 5 000 kronor till Ali. Han ville ha ändå mer betalt för kostymen. Med hjälp av sin förmyndare bestred Ali fakturan. Via Kronofogden har nu fallet hamnat i Umeå tingsrätt, där det kommer att avgöras i början av nästa år.  

– Det är något av det mest småaktiga jag sett. Ett solklart fall där någon som är i beroendeställning har utnyttjats. Han har inte haft en chans att försvara sig, säger Tomas Lundmark. 

Dagens Arbete har varit i kontakt med Ali.

– Det är orättvist. Jag förstår inte varför arbetsgivare gör så här. 

Ingen på Skrädderi City vill uttala sig, trots flera påstötningar från Dagens Arbete. 
I en skrivelse till tingsrätten förklarar arbetsgivaren varför Ali krävs på pengar. 

Arbetsgivaren skriver att Ali inte frågat om tillåtelse för att sy upp kostymen. 

”Företaget ägs av mig och det är jag som bestämmer i butiken”, skriver arbetsgivaren. 

”Företaget är öppet för att erbjuda tjänster såsom att sy upp kläder, laga kläder och skor men inte att hyra ut maskiner och tillbehör”, skriver arbetsgivaren vidare. 

”Hos oss i vår prislista kostar det 8 000 kronor att sy upp en kostym.”

Arbetsgivaren skriver till tingsrätten att Alis uppgift var att sy upp och laga kläder som lämnats in till butiken. Ali sydde kostymen under arbetstid, därför ska samma regler gälla för Ali som för vilken kund som helst.

Tomas Lundmark på IF Metall igen: 

– Arbetsgivaren vill göra det till att de haft en kundrelation. Men Ali har varit anställd. Jag är mycket förvånad över arbetsgivarens agerande. Jag har haft mellan 700–800 förhandlingar under mina år som ombudsman. Det här det värsta jag varit med om, säger han. 

Fotnot: Ali heter egentligen något annat. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen