Måndagens dödsolycka är den femte sedan 2003 på SSAB i Luleå. Hittills har ingen av dem kommit upp i domstol.– Det är konstigt att när man tidigare hittat så många fel att det inte räckt för åtal och fällande dom, säger huvudskyddsombudet Roger Forsberg.
Det uppdraget hade Roger Forsberg också i juli 2003 när en 26-årige slovakiske arbetare omkom efter att ha fallit sju meter ner i en ca 700 grader varm ugn. En mängd brister i arbetsmiljön upptäcktes, trots detta lades förundersökningen ned. I protest med detta startade metallklubben en budkavle mot hur polis och åklagare arbetade.
I maj 2004 omkom en 38-årig svetsare vid en explosion när en svetsgnista antände vätgas som fanns i gjutmassan. Trots kritik från bland annat kemikalieinspektionen över brister i innehållsförteckningen och därmed riskerna med att arbeta med gjutmassan lades även denna förundersökning ned, trots metallklubbens protester.
I november 2001 inträffad en dödsolycka inne på SSAB:s område. Vi rengöring av en kalkugnblåstes plötsligt mycket het ånga och kalk ut genom en lucka över de sju som arbetade vid ugnen. En omkom av skadorna och hans arbetskamrat skadades mycket svårt. Här har rättsprocessen nått så långt att två personer är delgivna misstanke för arbetsmiljöbrott.
I oktober 2013 dränktes två arbetare, 60 och 64 år gamla, i cirka 300 kubikmeter 40-gradig tjära. Olyckan inträffade vid tömning av en cistern i samband med besiktning. Förundersökningen pågår.
Och i måndags omkom alltså en 53-årig truckförare vid kollison med ett tåg inne på SSAB:s område.
– Det är tragiskt att detta kunde hända. Viktigast är nu för oss att ta fram orsaken till att det gick snett, så det inte kan hända igen, säger Roger Forsberg.
– Frågan är om där fanns någon tågvakt. Det ska finnas mellan 22.00–06.00, och olyckan inträffade ju efter 22.00. Det är meningen att den som korsar spåret skall ringa till lokpersonalen så man får tillgång till en tågvakt.
Den omkomne var anställd av det slovakiska företaget Termostav. Det var även den 26-åring som omkom 2003. Är detta företag ofta på SSAB?
– Nej, men de utför den här typen av arbete. Nu handlade det om en renovering som utförs ungefär vart fyrtionde år, då kallar man in företag som är specialister.
Vad händer härnäst?
– Vi ska nu på SSAB utreda hela händelsekedjan och se vad som har hänt. Det borde ske på Termostav också.
Parallellt pågår nu Arbetsmiljöverkets utredning och åklagarens förundersökning.
– Det behövs mer resurser till polis och åklagare så att olyckorna utreds snabbare. Det vitigaste för oss är förstås att hitta orsakerna och förhindra nya olyckor. Men det är konstigt att det aldrig blir några fällande domar.
2012 gjorde vi en granskning om hur många som ställs till svars för dödsolyckor på jobbet.
Olyckan i Nordkalk skildras i boken Döden på jobbet. läs ett utdrag ur boken här.