Industriarbetarnas tidning

”Viktigast att alla nu hjälps åt”

18 oktober, 2013

Skrivet av Malin Timan

ArbetsplatsolyckaTvå år efter dödsolyckan i Nordkalk hände det igen. Underhållsarbetare anställda via entreprenör kom inte hem från jobbet. SSAB:s huvudskyddsombud anser att det viktigaste nu är att alla fakta om vad som hänt snabbt kommer fram.

12.23 i går torsdag kom larmet in till inspektör Kent Isaksson och hans kollegor på Luleåpolisen. En cistern vid SSAB läckte stenkolstjära och två män var försvunna.

Prioriteringen gjordes snabbt. Alla polisens resurser i Boden och Luleå ryckte ut och tillsammans med Räddningstjänsten startade arbetet med att hitta männen. Drygt två och en halv timme senare stod den slutgiltiga brottsrubriceringen klar – vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.

– Och det är därifrån vi, tillsammans med åklagare, nu jobbar, säger Kent Isaksson.

Männen, som båda var i 60-årsåldern, var anställda genom entreprenör. Under torsdagen skulle de utföra underhållsarbete vid en cistern i koksverket. Arbetet görs var sjätte år och båda hade gjort samma sak två gånger tidigare.

– Enligt de uppgifter jag har fått har det gjorts en riskanalys för det här jobbet. Det vi måste titta på nu är om den var komplett för någonting har ju gått snett, säger SSAB:s huvudskyddsombud Roger Forsberg.

Också vid kalkolyckan i Nordkalk som inträffade för två år sedan var det underhållsarbetare anställda via entreprenörer som drabbades. Den gången var Roger Forsberg delaktig som regionalt skyddsombud och har sedan dess arbetat med att stärka skyddet för anställda via entreprenad.   

– De senaste åren har vi haft en bra dialog med våra entreprenörer för att förbättra säkerhetsarbetet. Vi har kommit långt, men det är klart att när något sådant här händer måste vi se var det skett en missbedömning. Är det hos entreprenören eller är det hos SSAB?

Polisen, Arbetsmiljöverket och SSAB har alla utredningar i gång. Roger Forsberg förutsätter att alla nu vill samarbeta för att de så snabbt som möjligt ska veta hur ännu en dödsolycka kunde ske.

– Det viktigaste nu är att vi har högt i tak så att vi får fram alla fakta om vad som har gått snett.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.