Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Lovande rödgrön jobbpolitik

1 oktober, 2014

Skrivet av

Regeringsförhandlingarna pågår för fullt. I morgon utses Stefan Löfven till statsminister. På fredag kommer han att inför riksdagen läsa upp regeringsförklaringen och berätta hur regeringskoalitionen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska se ut.

I medierna beskrivs förhandlingarna utifrån sportjournalistikens föreställningsvärld om vinnare och förlorare. Till demokratins kärna hör dock själva kompromissen – det är ett tagande och givande, brytande av åsikter mot varandra och en ibland snirklande väg fram till gemensamt ansvarstagande. Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet verkar hittills gå riktigt bra. Där finns ett ömsesidigt förtroende och en vilja att göra det bästa för landet.

Den jobbpolitik som nu läckt ut verkar lovande. Socialdemokratin tonade i valrörelsen märkligt nog ned kravet på höjd A-kassa men nu är det själva stommen i en ny arbetsmarknadspolitik. Det är utmärkt och helt nödvändigt. Ersättningsnivåerna och taket måste höjas så att denna omställningsförsäkring återigen blir värd sitt namn och just kan ge den trygghet som behövs i ett föränderligt arbetsliv.

Lika viktigt är det att komma till rätta med de otrygga anställningarna och exempelvis otyget att stapla visstidsanställningar på varandra. Enligt TCO lär det finnas 650.000 svenskar som varit visstidsanställda i mer än fem år hos samma arbetsgivare. Majoriteten är kvinnor. Just detta har EU kritiserat Sverige för men alliansregeringen lyssnade inte på kritiken. Nu vill de rödgröna regeringsbildarna stoppa detta missbruk av visstiden som anställningsform.

Socialdemokraterna har gått Miljöpartiet till mötes med att ställa upp på den migrationsreform som de gröna slöt med alliansregeringen. Däremot är (S) och (Mp) överens om att svenska lönevillkor och kollektivavtal ska gälla alla, även arbetskraftsinvandrare. Arbetserbjudandet ska vara juridiskt bindande. Det är ett avgörande och viktigt tillägg till överenskommelsen. Bevarandet av öppenheten står inte i motsats till att det ska råda ordning och reda och jämlika villkor på arbetsmarknaden. Oseriösa arbetsgivares utnyttjande av utländsk arbetskraft är inte värdigt ett modernt välfärdsland som Sverige.

Den rödgröna jobbpolitiken kan bli riktigt bra. Förhoppningsvis går den nya regeringen vidare i reformer som innebär att arbetsförmedlingen återigen blir just en hjälp för arbetslösa att få jobb och inte ett paternalistiskt kontrollorgan. Dessutom måste arbetsmiljöarbetet få en rejäl prioritering efter de borgerliga årens nedmontering av detta viktiga arbete för att skapa ett långsiktigt hållbart arbetsliv.

Allt detta som hittills kommit fram i regeringsförhandlingarna angående jobben torde vara enkelt för Vänsterpartiet att stödja. När det gäller vinstfrågan måste Löfven inse att kritiken mot vilda västern i skolan och vården är utbredd och går långt in i borgerligheten. Här borde en bra kompromiss kunna mejslas fram mellan (S), (Mp), (V) och Folkpartiet. Liksom för reformeringen av socialförsäkringarna där socialliberaler och socialdemokrater tidigare varit överens om vikten av bra trygghetsnät för både arbetsklass och medelklass.

Nu gäller det att den sargade borgerligheten kan slicka sina sår och våga lämna betongblockpolitiken. Förhoppningsvis kan Folkpartiet hitta tillbaka till sin socialliberala själ och våga ta ansvar för att restaurera välfärdsstaten och satsa på jämlikheten som värn mot fascism och rasism. Då kan det bli en spännande politisk höst. Och faktiskt riktigt lovande.

Läs äldre ledare här.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.