Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Strunta i ladan, Magdalena Andersson

23 oktober, 2014

Skrivet av

Det är dags att överge ett alltför trubbigt överskottsmål och våga satsa rejält på investeringar och stimulans av ekonomin. Den rödgröna regeringens budget har en utmärkt inriktning men är alltför försiktig.

Huruvida ladan är tom eller inte har dominerat den ekonomiska debatten de senaste dagarna. Finansminister Magdalena Andersson höll fast vid sitt uttryck även under dagens presentation av budgeten. Bortsett om valet av bildspråk är bra eller inte säger Magdalena Andersson i princip samma sak som sin företrädare Anders Borg.

Möjligen är det just detta som är problemet. Både Socialdemokraterna och Moderaterna håller benhårt fast vid det finanspolitiska ramverk som en gång bestämdes efter 90-talskrisen där budget i balans och överskottsmål är ledstjärnor.

Problemet är att överskottsmålet i sig är trubbigt utformat och skiljer inte på utgifter för konsumtion eller utgifter för investeringar. Det skapar en hämsko på finanspolitikens möjligheter att bedriva stimulanspolitik när det i själva verket är det som nu behövs för att få igång en utveckling i samhällsekonomin.

Finansminister Magdalena Andersson beskrev vid presskonferensen just att den ekonomiska återhämtningen i EU-området inte går så snabbt som man kunde ha hoppats. Arbetslösheten är fortsatt hög. Det är bara Österrike och Tyskland som har en arbetslöshet under 5 procent. I Sverige ligger den fortfarande runt 8 procent.  Dessutom är inflationen mycket låg i Japan likaväl som i Sverige vilket riskerar att leda till stagnation.

Just utifrån denna lägesbeskrivning hade det varit bättre om den rödgröna regeringen bestämde sig för att ifrågasätta överskottsmålet och satsa stort på tillväxtskapande investeringar. I stället väljer man den försiktiga och strama ”budget i balans”-vägen som den tidigare regeringen.

Givet detta är det trots allt en helt annan politisk inriktning på Magdalena Anderssons första budget jämfört med den tidigare finansministerns. Det är en tydlig rödgrön budget som gjorts upp med Vänsterpartiet.

Fokus är jobb och utbildning men också jämställdhet och miljö. Det är en färdriktning som många väljare längtar efter. Alla vallöften uppfylls inte i denna budget, vilket rimligen inte var väntat. Det kommer att presenteras fler budgetförslag under mandatperioden.

Däremot bryter nu regeringen med den borgerliga idén att jobbskapande åtgärder alltid är skattesänkningar för välbeställda. I stället sker nu satsningar på att bryta ungdomsarbetslösheten, värna trygghetssystem som a-kassa och sjukförsäkring och rejäla investeringar i skola och högskola liksom i infrastruktur.

Det är utmärkt att både grundnivån och taket i A-kassan nu höjs och att den sk. stupstocken i sjukförsäkringen avskaffas. Tilliten till socialförsäkringarna måste återupprättas och här borde folkpartiet kunna stödja regeringen. Det är också bra att regeringen lyssnat på dem som i likhet med Dagens Arbete pekat på vikten av satsningar på arbetsmiljö och arbetslivsforskning. De nya jobben måste vara hållbara jobb.

Det finns också en tydlig jämställdhetsprofil i denna budget med särskilda satsningar på föräldraförsäkring, avskaffande av vårdnadsbidraget, bekämpande av mäns våld mot kvinnor, satsningar på kvinnors hälsa, ökade resurser till barn- och äldreomsorgen liksom en historisk stor satsning på kvinnojourerna.

Miljöpartiet har fått igenom flera bra miljösatsningar som skyddet av biologiska mångfalden och klimatinvesteringar i kommunerna liksom satsning på solceller. Energifrågan ska utredas och förhoppningsvis leda till en bred energiöverenskommelse framöver.

Regeringen Löfven byter färdriktning för landet vilket är mycket välkommet. Men det krävs större steg om arbetslösheten ska knäckas och jämlikhet ska uppnås.

 

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.