Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Nu behövs en offensiv för industrin

19 november, 2014

Skrivet av

Det är dags för statsminister Stefan Löfven och regeringen att gå från ord till verkstad. Strategin för nyindustrialisering behöver fyllas med politisk handling.

Priset för regeringens avsaknad av industripolitik kan räknas i 130 000 färre direkt anställda i industrin, sa IF Metalls ordförande Anders Ferbe i våras i ett tal vid IF Metalls kongress i Stockholm. Då var det Alliansregeringen som styrde och dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt ansåg att näringslivet var ett särintresse och svensk industri var ”basically gone” som han uttryckte det på en internationell konferens.

Inom industrin, både hos företagare och arbetare, skapades stora förväntningar på S-ledaren Stefan Löfven som i så gott som varje valtal nämnde vikten av ”forskning och innovation” och lovade att återindustrialisera Sverige.

I den rödgröna regeringsdeklarationen i höstas betonades att Sverige ska bli världsledande när det gäller industriell produktion och därmed se till att skapa nya jobb och få Europas lägsta arbetslöshet 2020. Det talades om både ett innovationspolitiskt råd och en industrikansler. Även i budgetpropositionen står det om en särskild strategi för nyindustrialisering.

Det bådar gott för läget är akut. Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, skrev nyligen på DN Debatt om att Sverige avindustrialiseras i oroväckande hög takt just nu. Sveriges industriproduktion är nu nere på samma låga nivå som under finanskrisens värsta år 2009, konstaterar han. Det placerar svensk industriutveckling i samma liga som Italiens och långt sämre än de flesta andra europeiska ländernas.

Fölster efterlyser en ”hållbarhetsgaranti för industrin” som innebär att alla fördyringar i form av miljöskatter och dylikt ska matchas krona för krona av motsvarande lättnader i industrins övriga villkor. Det ligger en hel del i detta. Miljöskatter är nödvändigt för att komma tillrätta med farliga utsläpp och energislöseri men istället för att skapa motsättning mellan industri och miljö skulle en sådan skatteväxling vara smart. Då kan miljöfrågan aldrig ses som ett hot mot industrins lönsamhet.

Det är hur som helst hög tid för statsminister Stefan Löfven och den rödgröna regeringen att gå från ord till handling. Strategin för nyindustrialisering behöver fyllas med politisk handling – alltifrån tillsättandet av en industrikansler till att förena kampen mot ungdomsarbetslösheten med att skapa utbildningsvägar som leder in i industriyrkena.

Staten kan stå för den nödvändiga långsiktigheten och stödja forskning, innovation och satsningar på ett långsiktigt kompetensutvecklande arbetsliv. IF Metall pekade i sitt kongressprogram för en ny industripolitik på vikten av att pensionsfonderna – vårt gemensamma pensionskapital – används för att gynna långsiktigt företagsägande som gagnar samhället i stort. Det råder inte brist på förslag. Däremot är det dags för verkstad.

I USA och vissa europeiska länder försöker man hitta strategier för hur den inhemska produktionen kan utvecklas istället för att ännu mer produktion ska flytta till Kina. Tyskland och Storbritannien är långt framme i detta.

Nu behövs en offensiv för svensk industri, Löfven.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vänd oron till framtidstro

Politiken, liksom parterna på arbetsmarknaden, måste nu se till att människor återfår hoppet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Gör inte upp med Moderaterna

Lagom till sommarsemestern verkar en regeringskris segla upp. Kommer Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet på grund av flyktingpolitiken? Nu behöver det inte gå så illa. Men frågan om migrationen är onekligen svårlöst och har många dimensioner. Jag måste erkänna att jag inte riktigt begriper Socialdemokraternas agerande just nu. I januariöverenskommelsen beslutade regeringsmajoriteten om att en parlamentarisk […]

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ingenting är längre som förut

LO har just valt en ny ledning, ett på många sätt unikt val. Susanna Gideonsson från Handels blir ny ordförande. Det är första gången någon från Handels blir LO-ordförande och det hör verkligen till ovanligheterna att LO-ordföranden inte kommer från antingen IF Metall eller Skogs- och träfacket. Wanja Lundby Wedin kom från Kommunal men det är […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?