Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Våra frågor högt på regeringens dagordning

6 november, 2014

Skrivet av Anders Ferbe

Visst är den parlamentariska situationen besvärlig. Vi kan inte få exakt den politik som vi vill, utan måste kompromissa. Men skillnaden är ändå milsvid mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

Det märktes redan på tonen och innehållet i regeringsförklaringen att Sveriges politiska ledning har en annan färg än den haft under de senaste två mandatperioderna. I ett slag var det nämligen våra frågor och inte skattesänkningar som stod högst upp på dagordningen.

Men bara för att en S-ledd regering styr landet kan vi i facken inte börja agera kravmaskin och tro att vi kan få igenom allt vi vill. Det parlamentariska läget förutsätter kompromisser. Vi måste hela tiden komma ihåg att Stefan Löfven leder en samarbets­regering. Alla beslut ska slussas igenom en riksdag med en högermajoritet som består av allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Ändå öppnar situationen intressanta perspektiv för oss som arbetar inom den fackliga grenen av arbetarrörelsen. Till skillnad från tidigare finns det möjligheter för oss att få gehör för förändringar som våra medlemmar vill prioritera.

Jag tänker exempelvis på ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen. Den måste upp till en anständig nivå.

Jag tänker på anställningstryggheten. Möjligheten för arbetsgivare att stapla visstidsanställningar på varand-ra får inte finnas kvar.

Fas 3 är inget annat än en återvändsgränd i jobb- och utvecklingsgarantin och har inget berättigande. Att det finns en bortre gräns i sjukförsäkringen ställer till med massor av problem för sjuka människor. Den gränsen måste också bort.

Och så tänker jag på jobben. På vikten av att regeringen är offensiv och ser de möjligheter som en stark industri ger Sverige. Det förutsätter bland annat att energipolitiken är tydlig och ger besked till näringslivet om vilka förutsättningar som gäller under lång tid framöver.

Stark industri skapar jobb i flera led. Stark industri ger ekonomiska förutsättningar för utveckling av välfärden i vårt land.

Det är bra att den fackliga rörelsen har nära kontakter på många håll och nivåer inom politiken. De tycker jag att vi ska ta vara på. Historiskt sett har arbetarrörelsen varit framgångsrik i samarbetet mellan fack och politik. När det inte räckt eller inte gått att träffa avtal, har den politiska vägen och lagstiftning ibland blivit lösningen.

Så har vi gjort sedan arbetarrörelsens barndom för mer än 100 år sedan. Det har gett oss viktiga lagar som styr bland annat arbetstid, semester och arbetsmiljö.

IF Metall har ett tydligt uppdrag. Det är att ”tillvarata medlemmarnas gemensamma intresse och styrka för att skapa bästa möjliga villkor i arbetslivet och i samhället”. Uppdraget gäller oavsett vilken regering som styr landet.

Jag tror på samverkan och på att den fackliga och den politiska grenen av arbetarrörelsen har goda möjligheter och stor förmåga att tillsammans skapa ett gott arbetsliv och ett gott samhälle. Vi har gjort det förr. Vi kan göra det igen.

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.