Skugg­samhället är livsfarligtDen växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

”Att fylla 50 – i vår tid är det lika gammalt som Bockstens­mannen”Carl-Einar Häckner om att ta emot sin ålder.

Anders Ferbe är avgående förbundsordförande för IF Metall.

Vi har en utmärkt bas för global industri

Anders_Ferbe-friEricsson varslar och ställer frågan om industrins framtid på sin spets. I en ny industrialisering av Sverige behöver storföretagen vara med. Men telekomföretagets närvaro verkar allt mer osäker …

Under 2000-talet har ungefär 27 000 jobb inom Ericsson försvunnit i Sverige. Det motsvarar en bantning med två tredjedelar. I början av mars kom ännu ett varsel som berörde 2 200 anställda. Anläggningen i Katrineholm läggs ner. I Borås, Kumla och Stockholm skär man ner så hårt att det nästan inte finns någon produktion kvar.
När jag tittar på Ericsson ur ett globalt perspektiv ser jag ett företag med cirka 110 000 anställda världen över. På ungefär den nivån har den totala personalstyrkan legat under hela 2000-talet.
Det är i Sverige som jobben har decimerats. I värsta fall är det de sista akterna av en landsflykt som vi håller på att bli vittnen till. Produktion, huvudkontor samt forskning och utveckling hör intimt samman. Man kan inte rycka bort en av de tre delarna av ett företag utan att de andra faller.

Men ännu är det inte för sent. Ericsson kan backa och vända. Inse att Sverige även i fortsättningen är en alldeles utmärkt bas för ett globalt industriföretag. Precis som i länder som USA, Tyskland och Storbritannien spirar det i vårt land ett nyväckt och starkt intresse för ny industrialisering. Det finns en utbredd insikt om att industrin är grunden för att näringslivet, välfärden, arbetsmarknaden och ekonomin ska utvecklas positivt.
Den resan har Ericsson varit med om tidigare. Sedan tiden efter andra världskriget har de haft enorm nytta av att Sverige satsade på stora statsfinansierade industriprojekt. De projekten lade grunden för Ericssons utveckling av produkter och tjänster som gjorde dem världsledande i modern tid.

Sverige är på väg in i den fjärde industriella revolutionen som kretsar kring automation och digitalisering. Digitala lösningar finns redan i många produkter och utvecklingen fortsätter.
En stor del av framtidens industrijobb kommer att bygga på kompetens. Välutbildade industriarbetare kommer att stå högt i kurs och till dem kommer kloka arbetsgivare att bygga starka relationer.
För att långsiktigt kunna möta höga krav på kunnande blir det viktigt med satsningar som börjar i grundskolan, följer med upp i gymnasiet och landar i ett livslångt lärande. Då är det också viktigt att det finns långsiktiga storföretag i Sverige. Jag ser gärna att Ericsson är ett av dem.

Den nya regeringen vill öppna för ny industrialisering. Staten vill satsa långsiktigt och hållbart för att göra industrins förutsättningar ännu bättre. I retur räknar regeringen med fortsatt samverkan och att näringslivet gör investeringar och satsar i Sverige. Erfarenheterna av tidigare samarbeten mellan näringsliv och samhälle är goda. Det är ett vinnande koncept.

Anders Ferbe är förbundsordförande för IF Metall.

Anders Ferbe

Vad tycker du? Kommentera krönikan här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Drogerna ska bort – inte människorna

KRÖNIKAVi måste hjälpas åt att få bort alkohol och droger från våra arbetsplatser – och se till att de som fastnat i missbruk får hjälp, skriver Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Vi ska vara med och rädda världen

KRÖNIKAIndustrin utmålas ofta som en miljöbov. Det är en gammalmodig syn, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Att må bra ska vara en självklarhet”

KrönikaFör mig är det självklart att hållbarhet ska gälla även personal, våra medlemmar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Ta hand om de nya på jobbet”

KrönikaJag är nyvald förbundsordförande, det är på riktigt, inte ens när jag nyper mig i armen försvinner det, skriver Pontus Georgsson, förbundsordförande för Pappers.

”Sommarjobbarna är industrins framtid”

KrönikaSommaren är här, och med den chansen för unga människor att påbörja sitt arbetsliv. Se till att stötta dem som sätter foten på industrigolvet för första gången, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

KRÖNIKATrots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

1

Delad stress blir mindre för alla

KRÖNIKA ”Kvinnor inom industrin stressar mer än männen. De tar större ansvar för hemmet och har oftare monotona arbetsuppgifter. Så här kan vi inte ha det!”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

3

#Metoo måste leda till förändring!

KRÖNIKA”För mig, liksom för så många andra, var #metoo en ögonöppnare. Nu fortsätter arbetet för varaktig förändring av tystnadskulturen i industrin” skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilssson.

1

Fackligt arbete på liv och död

Krönika”Varje arbetsplatsolycka måste utredas grundligt och de ansvariga ställas till svars,” skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Arbetsmiljön måste bli bättre!

KRÖNIKA”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Era berättelser gör skillnad

KRÖNIKAIF Metalls krav står fast– oavsett vilken regering det blir.

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Vi fortsätter kampen framåt

KrönikaEn ny tid, med en ny riksdag ställer nya krav på förbundet.

Vi bygger starkt för framtiden

KRÖNIKAVårt förbund har goda förutsättningar att växa.

Valet är nu – och det är ditt!

KRÖNIKA”Visst finns det brister i Sverige. Men den svartmålning som vissa partier gör av vårt samhälle i stort stämmer helt enkelt inte”, skriver Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.

Ingen ska behöva dö av jobbet

KRÖNIKA”De yngsta på arbetsplatsen är de som är allra mest oroliga för att skada sig”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

1

Inträdesjobben är inte lösningen

KrönikaDet är viktigt att de som ska in på arbetsmarknaden har en lön som det går att leva på.

”Marx tankevärld är grunden för arbetarrörelsen”

Krönika ”Vi måste återigen utveckla våra arbetsplatser för att få inflytande över vår dagliga tillvaro”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Välfärden är vår viktigaste valfråga

KrönikaSverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle.

1

”Etableringsjobb skyddar din lön”

KRÖNIKA”Avtalet om etableringsjobb kan pressa ner arbetslösheten och därmed skydda löner och villkor. Det är något helt annat än den lagstiftade lönedumpning som de borgerliga partierna vill ha, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. 

”Vi försvarar våra skydds­ombud”

KRÖNIKADe fackliga skyddsombuden spelar stor roll för oss industriarbetare. De gör oss tryggare och säkrare på jobbet, och är våra företrädare i arbetet för en bättre arbetsmiljö.

Vi behöver en svetsare i ledningen

KRÖNIKAValet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Satsa på industri­arbetarnas kunskap

KrönikaIngen ska behöva bli uppsagd från jobbet bara för att man inte har fått kompetensutveckling. Politiken måste helt enkelt anpassas efter en ny verklighet.

Industriarbetare, framtiden är vår!

KRÖNIKASvensk industri bejakar teknik-utvecklingen och kan vara en del av lösningen för klimatet.

1

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

KRÖNIKASvenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.

Industri och välfärd stärker Sverige

Krönika.Det går inte att tala om den offentliga sektorn som tärande och den privata sektorn som närande. Det är en gammalmodig syn.

Timbros fullständiga galenskap

KRÖNIKAEnligt Timbro-högern behöver vi befrias från semestern eftersom den är så oflexibel för oss.

1

Håll fingrarna borta från lönerna!

KrönikaAlliansens förslag om inträdesjobb är ett försök att runda kollektivavtalet och införa lagstadgad ingångslön. Det måste stoppas.

Politiker: Lär er jobbet på jobbet!

KrönikaDet borgerliga förslaget om instegsjobb är bara ytterligare ett i raden av försök att sänka lönerna.

Vi vill så klart att du är med oss

KrönikaMålet är att minst 85 procent av alla industriarbetare ska vara med i IF Metall 2020. Arbetsplatsbesök är metoden som får det att hända.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.