Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi har en utmärkt bas för global industri

16 april, 2015

Skrivet av Anders Ferbe

Anders_Ferbe-friEricsson varslar och ställer frågan om industrins framtid på sin spets. I en ny industrialisering av Sverige behöver storföretagen vara med. Men telekomföretagets närvaro verkar allt mer osäker …

Under 2000-talet har ungefär 27 000 jobb inom Ericsson försvunnit i Sverige. Det motsvarar en bantning med två tredjedelar. I början av mars kom ännu ett varsel som berörde 2 200 anställda. Anläggningen i Katrineholm läggs ner. I Borås, Kumla och Stockholm skär man ner så hårt att det nästan inte finns någon produktion kvar.
När jag tittar på Ericsson ur ett globalt perspektiv ser jag ett företag med cirka 110 000 anställda världen över. På ungefär den nivån har den totala personalstyrkan legat under hela 2000-talet.
Det är i Sverige som jobben har decimerats. I värsta fall är det de sista akterna av en landsflykt som vi håller på att bli vittnen till. Produktion, huvudkontor samt forskning och utveckling hör intimt samman. Man kan inte rycka bort en av de tre delarna av ett företag utan att de andra faller.

Men ännu är det inte för sent. Ericsson kan backa och vända. Inse att Sverige även i fortsättningen är en alldeles utmärkt bas för ett globalt industriföretag. Precis som i länder som USA, Tyskland och Storbritannien spirar det i vårt land ett nyväckt och starkt intresse för ny industrialisering. Det finns en utbredd insikt om att industrin är grunden för att näringslivet, välfärden, arbetsmarknaden och ekonomin ska utvecklas positivt.
Den resan har Ericsson varit med om tidigare. Sedan tiden efter andra världskriget har de haft enorm nytta av att Sverige satsade på stora statsfinansierade industriprojekt. De projekten lade grunden för Ericssons utveckling av produkter och tjänster som gjorde dem världsledande i modern tid.

Sverige är på väg in i den fjärde industriella revolutionen som kretsar kring automation och digitalisering. Digitala lösningar finns redan i många produkter och utvecklingen fortsätter.
En stor del av framtidens industrijobb kommer att bygga på kompetens. Välutbildade industriarbetare kommer att stå högt i kurs och till dem kommer kloka arbetsgivare att bygga starka relationer.
För att långsiktigt kunna möta höga krav på kunnande blir det viktigt med satsningar som börjar i grundskolan, följer med upp i gymnasiet och landar i ett livslångt lärande. Då är det också viktigt att det finns långsiktiga storföretag i Sverige. Jag ser gärna att Ericsson är ett av dem.

Den nya regeringen vill öppna för ny industrialisering. Staten vill satsa långsiktigt och hållbart för att göra industrins förutsättningar ännu bättre. I retur räknar regeringen med fortsatt samverkan och att näringslivet gör investeringar och satsar i Sverige. Erfarenheterna av tidigare samarbeten mellan näringsliv och samhälle är goda. Det är ett vinnande koncept.

Anders Ferbe är förbundsordförande för IF Metall.

Vad tycker du? Kommentera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Engagemanget börjar i det lilla

Orättvisorna på jobbet finns kvar. Fler behöver kliva fram och aktivera sig.

Vi har avtal som ger unik styrka

Tack vare kollektivavtalen har Sverige under många år utvecklat unik styrka inom både arbetsliv och industri. Det ska vi fortsätta med.

Kompetens har bäst-före-datum

Med allt snabbare teknisk utveckling blir bäst-före-datum för kunskaper kortare och kortare. Därför behöver vi alla lära nytt hela tiden.

Nu håller vi ihop – det provocerar

Genom samordningen tar vi ansvar för en stabil löneökningstakt på hela den svenska arbetsmarknaden.

Vi är framtidens industri­arbetare

Den tekniska utvecklingen kräver yrkesskickliga industriarbetare. Alla industrier som vill hänga med i utvecklingen behöver praktiska teoretiker och teoretiska praktiker.

Nu går Sverige framåt igen

Efter åtta år med borgerligt styre går nu mycket åt rätt håll i politiken. Vi fortsätter att driva på – för industrijobben och för välfärden.

Värna arbetsmiljön – och affärerna

Hur reagerar chefen om jag som visstidsanställd eller inhyrd ställer kritiska frågor om säkerheten? Får jag komma tillbaka till jobbet då?

Världens bästa industri­arbetare

De är kompetenta och tar ansvar. De ställer lojalt upp för varandra och för företaget. Världens bästa industriarbetare finns i Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?